Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku(...)łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji; Olej do obsmażenia schabu; Rękaw do pieczenia + 1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki oleju do rękawa. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem i przyprawami, przykryć folią aluminiową/spożywczą i odstawić
Gospodyni MiejskaBardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam!Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiemskładnikischab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam
Stare GaryDzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)!Schab pieczony z jabłkowym sosemSkładniki (8 porcji(...)schabu1 cebula500 g jabłeksok z 1 pomarańczy2 ząbki czosnku1 łyżka cukru (opcjonalnie)sól, pieprz, rozmaryn2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego1. Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem czosnkowym Kujawskim.2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy
UgotujmyTo.plprzygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo lubię i który bardzo mi pasuje w połączeniu ze schabem. Schab przygotowany w ten sposób wyszedł soczysty i mięciutki i sprawdzi się zarówno na kanapkach ale też jako świąteczna wędlina. Jeśli lubicie domowe wędliny(...)koniecznie musicie poeksperymentować z szynkowarem… który można kupić na allegro, w różnych rozmiarach, w zależności od rodzinnych potrzeb! Zapraszam na schab z szynkowara Schab z szynkowaraSkładniki:1 kg schabu4 płaskie łyżeczki żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu1 płaska łyżeczka miodu lub cukru2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1
UgotujmyTo.plKolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu(...)największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika. Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna
Kulinarne przygody GatityBardzo fajne połączenie : schab, szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do gustu ten zestaw. I choć schabu zbyt często nie jadamy, to w tym zestawieniu był już u nas kilkakrotnie. Jest bardzo soczysty (a o to chodzi w mięsie), kruchutki no i błyskawicznie się go przygotowuje. Same(...)zalety. Polecam, może przypadnie do gustu i Wam ;-)Składniki: - po 1-2 plastry schabu na osobę (każdy ok.70-80g)- szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze na każdy kawałek schabu- listki świeżej szałwii (tyle ile kawałków mięsa)- świeżo mielony pieprz- trochę mąki do oprószenia mięsa (u mnie skrobia maizena)- wykałaczki do spięcia ze sobą
Smaczne ZdrowePolecam, bo smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka warzywna z miętą (sałata lodowa, warzywa gotowane, pomidory, ogórki, mięta i sos chrzanowy). Często grilluję plastry schabu, wystarczy schab zamarynować, a potem wrzucić na patelnię grillową lub grill elektryczny. Więcej przepisów na grillowany schab(...)znajdziecie tutaj. Grillowany schab z pietruszką i miętą – nie ma nic smaczniejszego i prostego do przygotowania. Widok grillowany schabu powoduje, że ślinianki pracują na zwiększonych obrotach. Polecam. The post Grillowany schab z pietruszką i miętą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLadnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach.Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic)Schab z morelamiskladniki: 1,5 kg schabu bez kosci 100g suszonych moreli 100g masla czosnkowego 1 lyzeczka slodkiej papryki 0,5 lyzeczki rozmarynu 0,5 lyzeczki kminku 3 spore lyzki konfitury(...)morelowej 2 lyzki platkow migdalowych 1 mala cebula wykonanie:Obmyty schab wkladamy na 2 minuty do osolonego wrzatku. Wyciagamy, osuszamy.Dlugim nozem robimy naciecie na srodku, ktore bedzie "kieszenia" na nadzienie.Maslo czosnkowe ucieramy z rozmarynem i schladzamy.Otwor w miesie napelniamy na przemian suszonymi morelami i maslem.Gotowe mieso oproszamy sola, polowa kminku i papryki.Umieszczamy schab w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem. Dodajemy posiekana
Przysmaki KarolkiSchab ŁososiowyPrzepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"!Banalne przyrządzenie.Składniki:- 1 kg schabu - 3 łyżki soli - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki cukru - 6 ząbków czosnkuSposób przygotowania:(czas przygotowania tego schabu jest dosyć(...)długi - 4 dni)1.Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.) 3.Ostatniego dnia
Gotuj Z MuzykąSchab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek.Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników.Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe.Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki:1,5 kg schabu bez kości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde(...)przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach.Wierzch mięsa posypać tymiankiem.Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką.Mięso
Gospodyni MiejskaSchab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem...Miękkie i soczyste plastry schabu.Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos.I kawałeczki wysmażonego boczku.Pycha! Składniki:1 kg schabu bez kości;500 g pieczarek;250 g wędzonego boczku;3 duże cebule;500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić(...)stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę
Gospodyni Miejskamyśleć o nadchodzących chłodach.„Jedzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi.Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP, będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania(...)ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem
SzczyptaSmaQSchab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :)) Składniki: 6 plastrów schabu 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżeczka(...)mąki olej ok 1.5 szkl bulionu. Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem
Walijskie PichcenieKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie(...)zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprzolej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu
Kulinarne przygody GatityDzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselkąSKŁADNIKI 1/2 kg schabu(...)kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu oleji smażymy razem przez 7-10 minut.Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Schab kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem i bazylią. Obtaczamy paski mięsa.Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się
Moje Kuchenne Rewelacje