okresie świątecznym bił rekordy popularności w internecie. Ponieważ sam przepis wydawał mi się bajecznie prosty, jako kolejny wyrób domowy, zdecydowałam się zrobić – schab dojrzewający. Skorzystałam z przepisu na blogu Gdy w brzuchu burczy, z niewielką modyfikacją. Składniki: - 1,6 kg schabu bez kości- ½ szklanki cukru- ½ szklanki soli morskiej- ½ łyżki soli peklowej- 2 łyżki majeranku- 1 główka czosnku- czosnek(...)granulowany- 1 łyżeczka papryki- 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry- ½ łyżeczki chilli w płatkach- pończocha Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do szczelnego woreczka (użyłam dwóch strunowych woreczków do mrożonek) i odkładamy do lodówki na 36 godzin. Schab wyjmujemy, wylewamy powstały płyn, płuczemy z cukru, zimna wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkoJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam
Buniabaje w kuchniZrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte
Buniabaje w kuchniTaka pieczeń z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapce i będziecie mieć pewność, że jecie dobry i zdrowy produkt. Nie do końca wiemy, jak to się stało
Przepisy AleksandryTen przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie
Buniabaje w kuchniDzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo(...)gębie A mój mąż lubi plaster takiego schabu położyć na kanapce, posmarować musztardą i na to położyć pieczoną cebulę. A taki duszony schab nie jest trudny do wykonania, więc z czystym sumieniem polecam go nawet początkującym kucharzom. Ja przed robieniem czegokolwiek ze schabu, moczę go kilka godzin w mleku. Wtedy mięso jest w smaku delikatniejsze. Podobnie możecie spróbować z drobiem
Mieszam w GarnkuZawsze uważałam, że upieczenie porządnej sztuki mięsa do niemałe wyzwanie. Zdania nie zmieniłam do tej pory, ale teraz przynajmniej wiem, na co należy zwrócić uwagę, planując
bistro mamaJedliśmy je w ubiegłym tygodniu, owszem są pracochłonne ale smak mają obłędny. Zawsze kiedy jedziemy do Chaty staram się by każdy grillowy posiłek był inny, by
Dzieje kuchennej Wiewióry