Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej. Stylem i fakturą podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków, przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią
Przepisy na domowy ser i chlebrazu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części
moj przepis nakilku miesięcy staram się jeść zdrowiej. Całkowicie odstawiłam fast food i smażone dania. Zrezygnowałam z tych wszystkich okropieństw, które tak uwielbiam: pizza, chińczyk, burgery, McDonald's, KFC i tym podobne. Na początku było bardzo łatwo, wręcz przyjemnie, ale po jakimś czasie zaczęłam tęsknić za moimi ulubionymi panierowanymi kurczaczkami... I co tu zrobić? A no stworzyć lekką wersję smażonych, kalorycznych "potworów
Prosto z Kotłaprzypraw Jajka roztrzepujemy razem z wodą, zostawiamy ok. 2 łyżki do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz z olejem lub miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, albo ręcznie, dodajemy mieszaninę jajek i wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałym i dużym AGD, ale tym razem zrobię wyjątek. Bo patelnia tytanowa na to zasługuje - można w niej smażyć, dusić, gotować, a nawet wstawić do piekarnika i upiec pizzę, dokładnie taką jak z najlepszej pizzerii. Patelnie tytanowe uznawane są za najtrwalsze z dostępnych na rynku naczyń. Mogą być używane na każdym rodzaju kuchni od gazowych i ceramicznych po halogenowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobą kromki, jednak nie jest to jedyny rodzaj ser, jakiego możesz użyć w toście. Alternatywą może być chociażby delikatna, śmietankowa mozzarella, którą z pewnością znasz z klasycznej, włoskiej pizzy. Z sera nie muszą rezygnować również osoby na diecie wykluczającej mleko krowie – alternatywą dla sera z mleka krowiego może chociażby jeden z coraz popularniejszych serów wegańskich. Siła dodatków! Tym, co nadaje
Pasja SmakuLudzie uwielbiają fast foody. Ja też od czasu do czasu lubię zjeść sobie dobrego hamburgera czy pizzę. Unikam jednak raczej barów serwujących taką żywność - i fakt wątpliwej jakości tych produktów jest tylko jednym z powodów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować sobie pyszny fast food w domu 😉 Może być równie dobry, jak ten kupny, a na pewno będzie
Z notatnika dietetykaprzepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-kotleciki-z-warzywami.html), sajgonki z mięsem mielonym i warzywami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sajgonki-z-miesem-mielonym-i-warzywami.html), domowy kebab wieprzowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/domowy-kebab-wieprzowy.html), czy pizzę z mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjegóry spodem. Placek z talerza położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się. Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym ( przepis na sos ). Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąmoja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się, że nie mam świeżych drożdży. Tych suszonych instant używam zazwyczaj do pizzy czy chleba – a że mam je zawsze w szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak
Poezja smakuPizzę robię w domu bardzo często - bo kto jej nie lubi? Moje dzieci mogłyby jeść ją na okrągło. Wypróbowywałam już różne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy -spróbujcie sami
Swojskie jedzonkoOmlet ze szpinakiem i serem feta 27 Omlet z kurkami i papryką 29 Omlet a'la pizza 31 Frittata z mozzarellą, ciecierzycą i papryką 33 Placuszki Kefirowe placuszki owsiane przekładane serkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście
Zdrowie na języku :PSkładniki 24 sztuki : Ciasto – 320 g mąki (najlepiej typu 00) – 25 g świeżych drożdży – płaska łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru –
I LOVE LIFEmnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo: grzanie dolne konwencjonalne/tradycyjne pieczenie grill szybkie grillowanie nawilżanie pizza powolne gotowanie termoobieg grillowanie turbo rozmrażanie utrzymywanie ciepła Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. U możliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych
Słodko-Słony Świat IlonyPizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100 ml wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek oleju 1 płaska łyżka soli
Kulinarne Fantazje Marioli