Kiedyś domowa pizza kojarzyła mi się z wolnym dniem, z zapasem czasu w kuchni, z planowaniem składników. Dziś jest daniem awaryjnym, robionym na szybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze
bistro mama"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie Przyjemnościżółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką
kulinarnyswiatdomisami preferujemy zdrowy styl życia to nie każdy może go podzielać dlatego dobry gospodarz myśli o swych gościach i ich potrzebach :). Stąd też moja skromna propozycja sałatki ala pizza którą częstuje od pokoleń :p znajomych którzy chcą smacznej sycącej sałatki niekoniecznie z moimi zdrowotnymi cudami :). Polecam ją na każdą imprezę, zapiszcie sobie ją bo nie wiadomo kiedy się przyda :).Chciałbym
Kuchnia PROzdrowotnaCalzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaSkładniki na farsz:0,5 kg mielonej wołowiny1 puszka
Bon Appetit Małgorzatyciasto odpoczęło.Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia.Obrać cebule i pokroić w cienkie piórka.Boczek pokroić w cieniutkie słupki.Z ciasta
Stare GaryPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki
Stare Garyktórzy mnie znajdą doskonale wiedzą , że z pizzy to ja najbardziej lubię ciasto.Im grubsze – tym lepsze!Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję.Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami.Spróbujcie! SKŁADNIKI:( 6 szt )CIASTO:- mąka – 200 g- letnia niegazowana woda mineralna
Ostra na SłodkoCalzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki:Ciasto:- drożdże – 30 g-mąka – 2 szklanki– cukier – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy
Ostra na Słodkotakie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku. Białko i łyżka mleka
Czerwień i błękitwyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno podniebienie.Drożdżowe Warkocze Paluchy
Słodka Stronamój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny!Składniki:jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżkimajonez 1 łyżka1 ząbek czosnkupieprz, sólewentualnie zioła (według uznania)Wykonanie:Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej
Anielska Kuchnia Anismaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.Składniki:400-500 g makaronu tagliatelle
Poezja smaku