następnie wyda na płytach dvd (opis ze strony festiwalu). Wg mnie ten tytuł zapowiada się ciekawie: Niebiańskie żony łąkowych Maryjczyków (2012, Alexey Fedorchenko). Lista pozostałych tutaj . Wild mushroom pizza The dough and the three-ingredient-filling which go together perfectly well: mozzarella, wild mushrooms, herbs (parsley leaves, basil, oregano). It also tases delicious sprinkled with a bit of olive
Qlinarnie i Qlinarniepożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta
Sajkofanka smakuZnowu pizza, czyli: KOCHAM-LUBIĘ-SZANUJĘ :) tym razem nie z czerwonym sosikiem a na biało Czytaj więcej
Pasja tworzeniaJeśli nie masz czasu czekać aż drożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, dodajemy ulubione składniki i od razu można piec
DiteczZamiast pizzy. Po prostu Calzone :) Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny! Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comStromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego
Krakowskie smaki Aniprzed świętami szukałam pomysłu na obiad.W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje...Są drożdże.Są jajka.Czarne oliwki.Uwielbiam pizzę z tuńczykiem.Dlaczego nie spróbować z makrelą?Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna!Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory.Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę przy
bistro mamaKiedyś domowa pizza kojarzyła mi się z wolnym dniem, z zapasem czasu w kuchni, z planowaniem składników. Dziś jest daniem awaryjnym, robionym na szybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze
bistro mama"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie Przyjemnościżółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką
kulinarnyswiatdomisami preferujemy zdrowy styl życia to nie każdy może go podzielać dlatego dobry gospodarz myśli o swych gościach i ich potrzebach :). Stąd też moja skromna propozycja sałatki ala pizza którą częstuje od pokoleń :p znajomych którzy chcą smacznej sycącej sałatki niekoniecznie z moimi zdrowotnymi cudami :). Polecam ją na każdą imprezę, zapiszcie sobie ją bo nie wiadomo kiedy się przyda :).Chciałbym
Kuchnia PROzdrowotnaCalzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaSkładniki na farsz:0,5 kg mielonej wołowiny1 puszka
Bon Appetit Małgorzatyciasto odpoczęło.Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia.Obrać cebule i pokroić w cienkie piórka.Boczek pokroić w cieniutkie słupki.Z ciasta
Stare GaryPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki
Stare Gary