Pizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneDanie z kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z sosem czosnkowym kieleckim . SKŁADNIKI Ciasto: 2 ½ szkl. mąki pszennej Młynomag , ½ szkl. mąki graham Młynomag , 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek
słodki bratekPizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu. Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól
Pyry na GazMogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy
Wiem co jemRewelacyjny pomysł na pizzę w nowym wydaniu. Takie babeczki idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, ponieważ są podzielne i w sam raz w rękę. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej LUKSUSOWEJ MŁYNOMAG 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Nadzienie babeczek: 300 g fileta z piersi kurczaka
VioletoweKucharzeniezetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garówCHLEBEK ARABSKI to nic innego jak proste ciasto na pizzę,... Artykuł CHLEBEK ARABSKI Z ZIOŁAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska
słodki bratekjuż gdzieś to widziałam, czy jakoś tak po prostu mam ochotę na takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego. Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie
Czerwona PorzeczkaKochanym Mężem postanowiliśmy zadbać o zdrowie i zaczęliśmy Zdrowe odżywianie. Pierwszy krok to wyeliminowanie jak największej ilości Tych "złych" składników. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na znakomity spód do pizzy. Zapraszam. SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do miski wlewam ciepłą wodę i 10 ml gazowanej. 2. Rozpuszczamy drożdże. 3. Dodaję cukier a następnie mieszam 4. Dodaję
Gotowanie Patkidrożdży mąka, pół na pół pszenna i graham sól 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka lub wody słodka papryka zioła prowansalskie 1 … Czytaj dalej Pizza z patelni
czarrna od kuchniPrzekąska na mecz :) Składniki ciasto: 1 szklanka mąki 2 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Drożdżowe koszyczki
czarrna od kuchniblachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posypać parmezanem, ułożyć anchois, oliwki i pomidorki przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garówząbki czosnku. Całość odstawiłem na 24 godziny w ciemne, suche miejsce, aby oliwa nabrała aromatu przypraw. Kiedy oliwa była gotowa przygotowałem ciasto. Ciasto na facaccię bardzo przypomina ciasto na pizzę, choć powinno być zdecydowanie bardziej puszyste. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej (typ 450). Dodałem do niej 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, 20 gram świeżych drożdży, 2 łyżki wcześniej
Wyprawy kulinarneDrożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej. Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację. Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej, a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki