przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:115/300)

Pizza na kalafiorowym spodzie 133

Przepis na ten wynalazek miałam już dodać kilka tygodni temu, ale jakoś nie było nam po drodze, aż do dziś :D Już kiedyś usłyszałam o pizzy na kalafiorowym spodzie, ale później wypadło mi to z pamięci. Nie wiem dlaczego sobie o niej przypomniałam, ale bardzo się z tego cieszę bo choć nie przypomina tradycyjnej pizzy to smakiem podbiła moje serce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak w cieście 282

paprykę słodką. Kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kurczaka proponuję podawać z sosami: Tysiąca wysp, Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego

paapilotkaa
Niby pizza z boczniakami 210

Sugestywna scena wyrabiania ciasta na pizzę z filmu pt. " Kocham Cię na zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii(...)pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże i sól wymieszać. Wyrabiać gładkie, puszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać

Weekendy w domu i ogrodzie
8 rzeczy, dzięki którym poczujesz się jak we Włoszech 189

ogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę Włoch w swoim sercu. Wino i… Oprócz jedzenia, kieliszek lub dwa dobrego wina… A może grappy(...)limoncello? Strony internetowe Mnóstwo świetnych stron i blogów przenosi nas w dowolny zakątek Italii. Możemy odbyć wycieczkę u boku przewodników, przyjrzeć się powstawaniu makaronu i pizzy, zajrzeć do prywatnych domów i zabytków. Oczywiście, właśnie dlatego serdecznie zapraszamy w nasze bon-ton progi

Bon Ton Italia
Pizza orkiszowa Marakesz 70

prawdziwą miłośniczkę pizzy przystało mam nie jedno swoje ulubione ciasto i nie jeden zestaw ulubionych dodatków. W końcu nikt nie lubi monotonii ;) Zdecydowanie najczęściej wykorzystuję przepis na ciasto pełnoziarniste co usprawiedliwia zjedzenie jeszcze jednego kawałka więcej - bo przecież to zdrowa pizza - przepis oczywiście znajdziecie na blogu. Alternatywą dla tej wersji jest ciasto orkiszowe. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego, które jest miękkie

Milion Smaków
Pizza razowa z szynką i brokułami 227

Uwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
8 rzeczy, których nigdy nie rób we Włoszech 218

szukaj kurków kranu w toalecie   – pod umywalką znajdują się specjalne pedały.   2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt!   3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża   – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte.   4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli

Bon Ton Italia
Zapiekanka z cukinią 154

mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy(...)boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy z: sosem czosnkowym - gęsty jogurt + przeciśnięty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczone pierogi czyli calzone 223

Calozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest

Full Smaku
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 229

Dzień dobry, Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście.  Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Monte del Fra z Veneto 116

wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe, niezbyt złożone. Pasować będzie jako aperitif, oraz do ryb lub pizzy. Takie wakacyjne, przyjazne letnie wino.  Ca del Magro, Custoza Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay(...)której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie

królestwo garów
Portobello - kolorowa pizzerka z parowaru 175

lekko słodkawym smaku. Z racji swoich rozmiarów, nadaje się idealnie do nadziewania ją innymi składnikami :)  Ten kto czytał zakładkę o mnie  na blogu, wie, że to pizza przyczyniła się do mojej przygody z parowarem :) Nadziewane Portobello widziane z góry przypomina mi trochę pizzę :) Oczywiście jest dużo smaczniejsze i zdrowsze :) Ale postanowiłem danie nazwać kolorową pizzerką :)   Składniki

Parowar Faceta
mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska 152

składniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser

Domowy Smak Jedzenia
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 155

jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym... Składniki: 2 średnie cukinie 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 piersi kurczaka kilka pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła do pizzy 1 ząbek czosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam) Kaszę ugotować

Czerwień i błękit