Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
BullioMiały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnimi czasy dużo się w moim życiu dzieje i nie mam czasu na gotowanie, a co dopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik
Lubczyk i WaniliaProsta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki
VioletoweKucharzenieChodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju Wierzch: 4 cebule Oliwa z oliwek Sól Pieprz Keczup Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli 10 plastrów wędliny Do miski wsypujemy mąkę
VioletoweKucharzenieszynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton ItaliaPizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk
Symfonia smakowaOdstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz
Z Kuchni Do Kuchnikolejny zawieruszony przepis...na pizzę z tortilli...prosto i szybko..zamiast ciasta drożdżowego używamy kilku placków tortilli .. tortilla pesto ser żółty dowolne dodatki Ułożyć jeden placek tortilli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pesto, posypać cienko startym serem i przykryć drugim plackiem tortilli. i znów to samo..można wykorzystać 2, 3 lub 4 placki tortilli.Na ostatni placek tortilli
Moje domowe kucharzeniePizzerinki przygotowuję przede wszystkim na imprezy. Każdy lubi pizzę, poza tym są małe i poręczne, czyli takie jaka przekąska być powinna. Smakują mi w każdej wersji, dziś prezentuję ją w wersji najzdrowszej z pojawiających się w moim domu. ;-) Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mozzarella, szpinak, kukurydza i kurczak - proste i sprawdzone smaki. Polecam! 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży
Szefowa kuchniDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek
Wyprawy kulinarneplackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne
My Culinary Art