architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko tam w ten jeden, jedyny unikatowy sposób. Dzisiaj chciałabym Was, jak i siebie przenieść choć na chwilę do słonecznej Italii, za sprawą pysznego i chwalącego prostotę spaghetti
SMYKWKUCHNIByła pizza z orkiszowej mąki wiec przygotowałam także naleśniki, które cieszą się u nas dużym powodzeniem. Naleśniki są na słodko, część podałam z serem i borówkami a część z ulubionym dżemem truskawkowym. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 1 łyżka śmietany 18% 2-3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju
Monia miesza i gotujerozsmarować nożem na schłodzonym cieście i umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygł. – Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cm x 4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. – Piec przez 10-15 minut
To co kochamśniadań. BLWmama poprosiła o podanie propozycji. Znalazły się tam różnego rodzaju jaglanki, placuszki, omlety i owsianki. Ja zaproponowałam nasz omlet: Jak przemycić dziecku jajko. Omlet a’la pizza , a także budyń domowy. Bardzo zdziwiłam się, kiedy padła prośba o przepis. Myślałam, że każdy już w życiu próbował tego cuda. Moja mama używała go jako bazy do kremu maślanego
Krupeczkisię do panierowania ryb, owoców morza, wieprzowych kotletów i innych smażonych potraw. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju, jak i na zwykłej patelni. Można posypywać nią wierzch zapiekanek, pizzy, zapiekanek makaronowych czy stosować jako spoiwo (mielone, pulpety itp.). Jest to podstawowa panierka używana nie tylko w Japonii, lecz również w innych krajach azjatyckich. Paluszki z dorsza w panko
mojewypiekiinietylkoDzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki
Życie zaczyna się w kuchniwięcej. Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje przede wszystkim pizza, sporą popularnością cieszą się dania makaronowe. Spaghetii bolognese, spaghetti carbonara, cannelloni czy lasagne to kilka przykładów potraw w roli głównej z makaronem. Kuchnia włoska, czyli makaronowy zawrót głowy Kuchnia włoska stanowi
Tradycyjna KuchniaŁatwe Tanie Przepis na rewelacyjny ketchup z cukinii, który idealnie sprawdzi się jako dip, sos do pizzy czy dodatek do różnego rodzaju dań. Składniki 1 duża cukinia 2 średnie cebule 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego 1-2 małe papryczki pepperoni – w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżki […] Artykuł Keczup z cukinii
PysiaGotuje.plpory piekłam MUFFINKI na słodko .Dziś zrobiłam wytrawne ,o smaku pizzy ,którą uwielbiam.Jest to taki maleńki prezent dla mnie podczas mojej walki z nadwagą.Inni wtedy jedzą czekoladę , a ja wcinam jedną muffinkę z serem.Zapraszam. 20 dag.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oregano i bazylii Sól 1/2 szkl.oleju 1/2 szkl.mleka 2 jajka 10 dag.sera żółtego startego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiroli śniadania :) Zamiast parówkowych łódek można oczywiście pokusić się o inne kształty, choćby serc czy kwiatków. Mnie to danie bardzo kojarzy się z gruzińskim chaczapuri, Maćkowi zaś z turecką pizzą. Parówkowy tydzień dobiega końca. Mam nadzieję, że nikogo nie zgorszyliśmy wyborem bohaterki tego tygodnia ;) Chociaż mam wrażenie, że z tymi parówkami jest trochę tak, jak z muzyką disco polo. Nikt
zadanie-gotowanieCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik
Lena Gotujemakaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które zmieniły jego smak. Ale i tak wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom. Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki
Cukiernia Pychotkisię po linie, podciąga się, jeździ na rowerze. Bawi się na podwórkowym trzepaku, który służy mu do różnych ćwiczeń i wygibasów. W domu im pokazujemy, że jest alternatywa od pizzy (no chyba, że TAKA zdrowa z figami) i telewizora. Zdrowe nawyki żywieniowe nie wezmą się z powietrza. Na 100% też nie nauczą się ich w szkole. Więc wyłącz im tablet
PaleoLifewoda i sól :) Należy je wymieszać, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia możemy już tworzyć nasze pieczywo ( nie tylko bagietki, ale również inne bułki, chleb, a nawet pizzę ). Bez rozczynu, bez żmudnego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie ( tzn.ciasto oczywiście wyrosnąć musi, ale dzieje się to w nocy, kiedy my oddajemy się w objęcia Morfeusza ;) ). Poza tym pani Basia
Opowieści z piekarnika