sezonie na paprykę :) Składniki na 3: 200g kaszy gryczanej niepalonej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej) Dobrej jakości ser feta lub ser typu bałkańskiego– ilość wg uznania
Fabryka pomysłówfareast-language:EN-US;} Duża główka młodej kapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól, pieprz 3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi cukier do smaku olej lub smalec do smażenia Wykonanie : Kapustę poszatkować, wrzucić
W garach u Gosikomponuje się z kwaśniejszymi od niej pomidorami. Bucatini z dynią Składniki: 2 porcje 300 g puree dyni, np. SweetDumplings 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku
codojedzeniaKasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzecier pomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese
Biały fartuszekDomowy przecier pomidorowy. Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów. Czytaj więcej
Biały fartuszekZupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek
lady-och-mistrzyni.blogspot.commleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać
Z notatnikaZupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze. (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę. Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam
Kolorowa kuchnia Elkidrożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g sera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże
Szefowa kuchnigębie. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu
Jadło i czytadłododatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchnitraci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek czy słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków
Posadzone i zjedzonepokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować. Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać
Kuchnia Pokoleń