przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:263/368)

Fantastyczny ketchup z dyni 119

pobliskiego spożywczaka, kupcie dynie i zróbcie sobie ketchup. 1,5 kg dyni hokkaido lub innej 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki octu 1. Dynie  pokroić w kostkę

Jadło i czytadło
Tatar ze śledzia 179

filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała papryka zmięknie

Pysznie & Pięknie
Zapiekanka z soczewicy gourmet 122

trzeba było przygotować szybkie treściwe danie. A jako, że dostałem je w drogiej restauracji, w małej ilości to pozwoliłem sobie dodać gourmet :) Składniki: - zielona soczewica - ziemniaki - marchewka - cebula - przecier pomidorowy - olej Wykonanie: Soczewicę gotujemy z marchewką i odlewamy wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy. Mieszamy z soczewicą i koncentratem. Osobno gotujemy ziemniaki i gnieciemy z małą ilością wody i oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Co jedli powstańcy warszawscy - makaron z koncentratem 150

problem z żywnością. Nawet rozsiane po całej stolicy ogródki działkowe nie załatwiły do końca problemu. Z czasem było gorzej, jednak chciałbym tu przytoczyć jedną ciekawą anegdotkę. Powstańcy zdobyli magazyn przecieru pomidorowego. Tak w jedna z uczestniczek przedstawia tą sytuację. Mieliśmy kucharza, Jasia, który miał pseudonim „Kundys”. Żeby urozmaicić nam menu, gotował więc na zmianę: albo zupę pomidorową z makaronem, albo

Kryzysowa Książka Kucharska
Bogracz z ziemniakami 108

ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 -3 szklanki wywaru warzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę

O kuchni z uczuciem
MAKARON Z WOŁOWINĄ 133

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa w puszce kroję

Gotowanie Patki
Bigos z sherry luksusowy 212

łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać

codojedzenia
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 148

mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree

Kuchnia u Krysi
Ketchup z cukinii 124

minimum 2 miesiące. Na próbę nie zrobiłam go zbyt dużo, ale podobno pasuje do wielu dań :) Składniki na ketchup z cukinii (3 słoiczki po 300 ml): cukinia 1 kg przecier pomidorowy 300 ml cebula 250 g (około 5 średniej wielkości sztuk) pół łyżki soli pół łyżki słodkiej papryki 3 papryczki chili 3 - 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu cukier

Karola gotuje
Zupa rybna z pomidorami i cukinią 150

użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek zielonej pietruszki Sól, pieprz do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Szczypta oregano oraz szczypta granulowanego czosnku do smaku Olej do smażenia Przygotowanie

W garach u Gosi
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 175

możemy podać z chlebem.Myslę , że taki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BOGRACZ 128

zupę.Jest pełne aromatu czosnku , kminku i gałki muszkatołowej.Danie pochodzi z kuchni Węgierskiej. 1 kg.karkówki 4 cebule 6 ziemniaków kminek pieprz papryka gałka muszkatołowa 3 Ząbki czosnku przecier pomidorowy 1 słoik papryki marynowanej 20 dag.pieczarek *************************************** Mięso pokroić w większą kostkę.Przesmażyć je na smalcu do miękkości.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dalej dusimy.Pieczarki obrać i pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Białkowe pizzerinki z pieczarkami (fit) 226

które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier pomidorowy (kilka łyżek) lub koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) plaster sera żółta lub mozzarella 2 pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania