rukolą lub szpinakiem, zaletą obu jest to, że długo zachowują świeżość i nie więdną. 100 g makaronu rurki ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 2 pomidory lub najlepiej kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1/2 czerwonej cebuli sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu
Jadło i czytadłosobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek 1 łyżka zalewy z oliwek odrobina oleju/ oliwy z oliwek Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika. Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba
Dieta bez mlekakukurydzianej, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano
MintTastegospodarstw ekologicznych W 2016 roku należą do nich: 1. Truskawki 2. Jabłka 3. Nektarynki 4. Brzoskwinie 5. Seler naciowy 6. Winogrona 7. Wiśnie 8. Szpinak 9. Pomidory 10. Papryka 11. Pomidorki koktajlowe 12. Ogórki Czysta piętnastka: - warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami - nie ma znaczenia, gdzie je kupujemy. W 2016 roku są to: 1. Awokado 2. Słodka kukurydza
Gocha gotuje!oregano. Parmezan dodany na koniec zapieczętuje doskonały smak. Nic tylko próbować! Smacznego! Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki Składniki: 5 kromek chleba kilka zwykłych pomidorów lub około 20 pomidorków koktajlowych 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki octu winnego sól, pieprz parmezan
Moja Mama Gotujesmaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz bazylia, oregano suszone
Różowa kuchniaskutecznie obniża poziom ciśnienia tętniczego we krwi. SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Naturalna KuchniaSkładniki: gotowa mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, słoik suszonych pomidorów, oliwki z fetą, oliwki z czosnkiem, czerwona papryka z fetą. Wszystkie składniki należy pokroić i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych przypraw, jedynie polewam olejem ze słoika po pomidorach. U mnie w domu do tej sałatki obowiązkowo muszą być bagietki czosnkowe. Prosta do wykonania, prawda? Smacznego
W kuchni u Monikidwie małe, na patelnię o średnicy 18-20cm) 2 jaja, 50g świeżego szpinaku, 50g sera camembert, 1/4 średniej cebuli, olej lub oliwa, sól, pieprz, 2 pomidorki koktajlowe lub kawałek normalnej wielkości pomidora. Przygotowanie: Szpinak dwa razy przelać wrzącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Do miękkiej cebuli dodać szpinak i razem chwilkę podsmażyć
W kuchni u Monikitrzeba je potraktować tłuczkiem do mięsa, żeby „puściły” wiązania w mięsie; w przypadku mrożonej ośmiornicy nie jest to konieczne) – oliwa z oliwek – puszka pomidorów albo 100g świeżych pomidorków koktajlowych – 1 duża cebula – 3-4 ząbki czosnku – 0,2-0,3l wina półwytrawnego, najlepiej czerwonego, ale jeśli macie pod ręką białe, też można użyć
Pociąg Do KuchniWIOSNA w mieście! :) Nareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu, a następnie
Spektrum Smakudziesiątkę - pasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody
W poszukiwaniu inspiracjiMakaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę
W kuchni wieczoremTortilla z Krewetkami w panierce z dodatkiem paluszków krabowych, oliwek, kaparów i warzyw to idealne połączenie oraz śródziemnomorski powiew smaków i aromatów. Alternatywa dla tradycyjnej tortilli
Słodka Stronapołączeniem jest podawanie tego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład pomarańczy: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado . Do sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret. Składniki na 1 porcję: 50 g miksu sałat ½ awokado pomidorki koktajlowe tarta mozzarella 2 łyżki prażonej dyni i słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy(...)oliwek, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego Sos mieszamy w słoiczku. Przygotowanie Sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą: Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone na kawałki awokado i tartą mozzarellę. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta podczas wyrabiania. Inne dodatki do focaccii suszone pomidory + bazylia zielone lub czarne oliwki + sól morska + ulubione zioła czerwona cebula + kapary oliwa + czosnek +gruboziarnista sól pomidorki koktajlowe + zioła prowansalskie lub bazylia pesto + pokrojone pomidory ulubione zioła + parmezan pokrojone w kostkę papryczki jalapeno + parmezan szpinak + czosnek + posiekane serca karczochów Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie Mąkę wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 2-3 soczyste pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych 100 gram czarnych oliwek 1 czerwona papryka 100 gram greckiego sera feta kilka łyżek oliwy z oliwek szczypta oregano świeżo zmielony pieprz Pomidory i paprykę
Mango Papajapatelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać na ciasto.5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45 minut
Pasja Smakuszerzej... :) A wy? Lubicie nacieszyć się widokiem dobrego jedzenia? Składniki: 1-2 porcje 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagiatelle (u mnie Lubella) 1 czerwona papryka 1 pomidor 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 8 krewetek tygrysich bez pancerza 4 czarne oliwki przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz czarny i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber(...)ząbek czosnku kroimy w plasterki i wrzucamy do krewetek. Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy
Spektrum Smaku