razem do sałatki wykorzystałam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarz e ckiej. Sałatka wyszła smaczna i bardzo szybko znikała. Składniki: 1 brokuł świeży 2 pomidory 200 g ser koryciński naturalny Czesławy Zarz e ckiej 3 pomidorki koktajlowe Sos czosnkowy 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku Przygotowanie: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować al dente(...)naczyniu z blendera zmiksować majonez, jogurt naturalny i ząbki czosnku. W szklanym naczyniu układać warstwami: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser koryciński, pomidory, różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser koryciński i na górze ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Sałatkę przygotować wcześniej i schłodzić przed podaniem
Ala piecze i gotujenowo, bo z klasyczną ma niewiele wspólnego. Tak powstała zapiekana zupa pomidorowa, gęsta, ostra, sycąca z dodatkiem ravioli, grzanek z serem oraz z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe(...)koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory
dom-agi.plcały dzień! Do dzieła! Składniki: (na 8 muffinek) 150 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 16 zielonych oliwek 16 kulek mini mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe 5 jajek sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa) masło Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy formy resztą masy jajecznej. Na wierzch do każdej kokilki wkładamy 2 kulki mozzarelli przecięte na pół oraz układamy po połówce koktajlowego pomidorka Zapiekamy w piekarniku
Taste Therapysałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią. Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli
Moja Galeria SmakuCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!winnego, przypraw, świeżej natki. Dopełnieniem są już tylko zioła i pieprz. Taka sałatka powinna znaleźć się na każdej dobrej imprezie:) Składniki: 3 pomidory - malinowe lub 2 pomidory bawole serce 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości) kilkanaście czarnych oliwek 150 g sera feta(...)octu winnego świeża natka pietruszki i świeże oregano - nieduża garstka tego i tego połowa pęczka listków świeżej mięty pieprz do smaku opcjonalnie - szczypta drobnej soli Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki lub kostkę, cebulę w cienkie talarki natkę siekamy drobno w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy fetę, oliwki, doprawiamy do smaku. Smacznego greckiego
Zasmakuj KuchniMoja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie(...)przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g filetów z dorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2 czerwone cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego0,5 łyżeczki płatków chili2 łyżeczki słodkiej papryki
Słodko-Słony Świat Ilonyosób będących na diecie bezglutenowej. 250 g kukurydzianego makaronu spaghetti 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pierś z kurczaka 4 pomidory 200 g bobu sól pieprz czarny bazylia tymianek oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Makaron ugotować al’dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Młody bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 min, aż będzie(...)drobną kostkę kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do mięsa. Doprawić sporą ilością przypraw. Dusić, aż pomidory zmiękną i z części zrobi się sos. Dołożyć wyłuskany bób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Kuchnie świata , Makarony , Obiad Tagged
https:KKuchniaMniamPodczas wizyty na tegorocznym Seebloggers miałyśmy okazje uczestniczyć w warsztatach z Mamut Polska . Tam wraz z szefem Robertem Harna przygotowywaliśmy fantastyczną sałatkę z pomidorków cherry na
Kolizje SmakówMarzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu
Bon Appetit Małgorzatyoprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał 210 g) 1 papryczka chilli 4 łyżki oleju(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli są małe) lub pokrojone w ćwiartki pomidory. Zagotuj. Teraz dodaj pozostałe składniki i gotuj na pełnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Całość ma się zagęścić, a efekt taki uzyskuje się po ok. 45 minutach takiego
Zdrowie na języku :PSprawdzonych, bo cała koncepcja serwisu polega na testowaniu różnych receptur i szukaniu tej najlepszej. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat(...)grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby nie spalić chleba. Krok 3 Umyj pomidory i przekrój na połówki, przełóż do głębokiej misy, dobrze posól. Wyciągnij warzywa i chleb z piekarnika. Gorące warzywa przełóż do misy z pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw
Niedzielny kucharzzaczerpnęliśmy z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych serwisów kulinarnych, gdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat(...)grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby nie spalić chleba. Krok 3 Umyj pomidory i przekrój na połówki, przełóż do głębokiej misy, dobrze posól. Wyciągnij warzywa i chleb z piekarnika. Gorące warzywa przełóż do misy z pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw
Niedzielny kucharzalbo nawet tofu. Składniki na 4 porcje: około 300 g owocu chlebowca z puszki 2 czubate łyżki masła orzechowego puszka 400 ml mleka kokosowego 1 cebula 250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka suszonego imbiru lub 2 cm świeżego startego na drobnych(...)minuty podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, imbir (jeżeli suszony), garam masale, cynamon. Wymieszaj dokładnie i po kilu sekundach dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe lub na kawałki 2 cm pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka pomidorów to je uprzednio potraktuj wrzątkiem i zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut. Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki
greenscarflasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną(...)pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną
Bon Appetit Małgorzaty