mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około 300g (ja akurat miałam jeszcze mrożony liściasty, więc 5 zmrożonych kulek) 2 średnie pomidory (mogą też być pomidorki koktajlowe) ser żółty 4 duże plastry 2 łyżki mleka bazylia (świeża lub suszona) S&P Jeżeli mamy dużą patelnię teflonową którą będziemy mogli włożyć w całości do nagrzanego piekarnika(...)mamy to nic, damy radę. Patelnię teflonową delikatnie smarujemy tłuszczem, razem z bokami. Kładziemy plasterki szynki, tak aby zakryć całe dno, podsmażamy. Szpinak delikatnie szatkujemy na mniejsze kawałki. Pomidory możemy pokroić w plastry lub kroimy w kostkę. Do dużej miski i wbijamy jajka, dodajemy mleko, szpinak, pomidory, sól, pieprz, bazylię. Mieszamy jak na jajecznicę. Wlewamy całość na patelnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach. Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym
cool and mintypecorino i cheddara) 3-4 łyżki oliwy suszona ostra papryczka (bez pestek) lub pieprz kajeński kilka gałązek świeżego tymianku i oregano Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mniejsze, koktajlowe zostawić w całości, większe pokroić na połówki, ćwiartki, bardzo duże na ósemki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomidorów. Pomidory polać oliwą i octem, oprószyć
Pełny talerzSkładniki ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli) ok 200-300 g bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 (pół?) pęczek dymki dressing: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska) 2 łyżeczki ketchupu dobra sól, świeżo zmielony pieprz(...)dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku. Ugotujcie jaja, makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu- powinien być al dente) i bób (w osolonej wodzie). Tuńczyka odsączcie z zalewy, pomidory pokrójcie na dowolne kawałki, posiekajcie dymkę. Bób obierzcie ze skórek. Wymieszajcie bób, makaron, tuńczyka i pomidory. Rozłóżcie na talerzach lub w misie. Na górze poukładajcie pokrojone na ćwiartki jaja, polejcie
OliveandThymepomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w kulce 50 g sera mozzarella twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie(...)gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella. Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynki parmeńskiej, parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi – na pewno będzie równie smacznie. Taką sałatkę przyrządza się bardzo szybko, ponieważ w tym przypadku nie ma tu konieczności obrabiania składników. Jeżeli chodzi o proporcje, zostawiam(...)smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę z rukolą i szynką parmeńską Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 garście rukoli opakowanie szynki parmeńskiej 10 suszonych pomidorów w zalewie garść kawałków parmezanu oliwa z oliwek do polania Przepis 1 Rukolę myjemy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy kolejno kawałki szynki parmeńskiej i pokrojone w mniejsze kawałki pomidorki
Kuchnia BazyliiTabbouleh to popularna, sięgająca swymi korzeniami północnej Afryki sałatka z pszenicznej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżej mięty, pomidorów oraz ogórków. Jest lekka i orzeźwiająca, przez co idealna w letnie, ciepłe dni. Odchodząc odrobinę od tradycji, tabbouleh można przygotować na bazie kaszy jaglanej – w ten sposób zyska jeszcze na wartościach zdrowotnych. Wystarczy kaszę ugotować, pokroić warzywa, posiekać zioła, całość(...)treściwszego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 – 3 ogórki gruntowe około 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 – 3 nieduże pomidory pół dużego pęczka pietruszki spora garść listków mięty 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy extra virgin
Even Better Foodzdrowa, z jesiennymi warzywami dynią, papryką i batatem. Uwielbiam pieczone warzywa i często dodaję je do sałatek. 1 batat 1 kawałek dyni 1 papryka czerwona 10 pomidorków koktajlowych 8 kulek mozzarella 4 pomidory suszone 1 główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy(...)stopni na 20 minut. Sos: Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniawielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych
Simple Dishimbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno
Simple Dishpolać sosem balsamicznym. I ot tyle, bruschetty gotowe bruschetta Wskazówki. Nie trzymajmy kromek zbyt długo w piekarniku gdyż mogą sie ususzyć i będą zbyt twarde. Pomidorki koktajlowe można oczywiście zastąpić dowolnymi pomidorami. Do smaku nasze kanapeczki możemy posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli nie mamy oliwy z oliwek użyjmy oleju. Najlepszy będzie tutaj słonecznikowy. Nie stosujmy masła, gdyż masło
mecookswykonaniu i szybki, a zarazem niezwykle smaczny. Składniki na farfalle a la caprese (2 porcje): makaron farfalle około 250 g duża cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów mozzarella około 300 g pomidorki koktajlowe 6 sztuk sól pieprz oregano parmezan liście bazylii Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pomidory. Przyprawić
Karola gotujedwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki: kilka plasterków pepperoni 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka 1 średni pomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów kilka talarków papryczki chilli – opcjonalnie żółty ser tarty – do woli Sos: 400 g puszka
Zasmakuj Kuchnidwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki: kilka plasterków pepperoni 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka 1 średni pomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów kilka talarków papryczki chilli - opcjonalnie żółty ser tarty - do woli Sos: 400 g puszka pomidorów
Zasmakuj Kuchni