metabolizmu, poprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego 150g pomidorków koktajlowych 2 cm imbiru 2 cm kurkumy łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżka wiórków kokosowych chilli, sól, pieprz 2 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Dynię obierz i pokrój(...)garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 minut. Na koniec wymieszaj z cieciorką oraz upieczoną dynią. Podawaj z ryżem albo chlebkiem
wysmienitymiodu 4 goździki 1 limonka 1/2 papryczki chili 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią 200 g rukoli 100 g sera koziego 200 g pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz Opis wykonania: Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim i odstawiamy(...)oleju z bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie, nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie. Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową. PORADA: Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy będzie jeszcze
Smakowity Blog Kulinarnyśniadanie idealne! :) SKŁADNIKI 1 awokado 2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką(...)startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
DefinicjaSmakuSałatka rukola z pomidorkami i białą fasolą Jamar na lunch box się kłania Składniki: 1 opakowanie rukoli 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych spora garść czarnych oliwek puszka białej fasoli Jamar opakowanie mozzarelli w kulkach 1 mniejsza cukinia kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka soku z cytryny(...)opcjonalnie: 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno lub na cztery, łyżeczka musztardy Przygotowanie: Rukolę myję, osuszam, wsypuję do miski, dodaję odsączoną białą fasolę oraz kulki mozzarelli, pomidory suszone oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Cukinię myję, przekrawam wzdłuż, następnie na półksiężyce, czyli kroję w talarki. Oliwki siekam na pół, ale mogą być całe. Mieszam wszystkie składniki w misce, przyprawiam
Zasmakuj Kuchniporcje: 150 g makaronu świderki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia (ok. 250g) 1 czerwona papryka puszka pomidorów kilka sztuk pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano do dekoracji świeży tymianek Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Smażyć(...)minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego
Moja Galeria SmakuProsta i bardzo pyszna sałatka z pomidorów, którą można podać do obiadu, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Składniki: ok 0,5 kg pomidorów (dałam malinowe i koktajlowe) mała cebula czerwona 2 garście zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz bazylia Przygotowanie Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki wkładamy do jednej miski, wlewamy oliwę i dodajemy
e-PrzepisyKulinarnemiałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam(...)octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól
Stare Garyogromnym wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik. Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje(...)filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy pęsetą ości, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła
kruche babeczkiłyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej miękkie masło około(...)mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie
Mania GotowaniaKolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe.Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto:1 szklanka
Z butelką mleczka w tleDziś zapraszam Was na przegrzebki, mało z nimi pracy, a tyle przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje, 7-10 pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki szpiczastej, 5-6 czarnych oliwek, 1/2 natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przegrzebki umyć
Plate of Joyśnieg, ale co tam?! Przenieśmy się na chwilę z powrotem nad ciepłe morze... pstryk! I już. Składniki: - 300 g mrożonych krewetek, kalmarów, małży (lub gotowa mieszanka) - puszka pomidorów pelati - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - pęczek natki pietruszki - garść listków bazylii - sól morska ziołowa - pieprz - łyżeczka cukru - oliwa z oliwek - 1/2 opakowania spaghetti Oliwę z oliwek rozgrzewamy(...)całkowitego rozmrożenia od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce morza rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Smacznego
Cook&Loveskomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami. Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami Składniki: 10-12 pomidorków koktajlowych 60 g salami w plasterkach około 15 średnich pieczarek ½ ostrek papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół
Mania Gotowaniałyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzuposiekana natka pietruszki lub świeża miętaPrzygotowanie:Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem
Chilli Czosnek i Oliwa