pomidory koktajlowe - 2437 przepisów (strona:52/163)

Szybka sałatka z pomidorów 252

Prosta i bardzo pyszna sałatka z pomidorów, którą można podać do obiadu, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Składniki: ok 0,5 kg pomidorów (dałam malinowe i koktajlowe) mała cebula czerwona 2 garście zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz bazylia Przygotowanie Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki wkładamy do jednej miski, wlewamy oliwę i dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka pomidorowa z granatem 168

miałam  i  żółte i czerwone i ciemne -  Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam(...)octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól

Stare Gary
Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią 159

ogromnym wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje(...)filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik  łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy pęsetą ości, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła

kruche babeczki
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 170

łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej  miękkie masło około(...)mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie

Mania Gotowania
Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią 217

Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe.Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto:1 szklanka

Z butelką mleczka w tle
Przegrzebki z salsą z pomidorów, papryki i oliwek 150

Dziś zapraszam Was na przegrzebki, mało z nimi pracy, a tyle przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne! Składniki:  (dla 2 osób) przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje, 7-10 pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki szpiczastej, 5-6 czarnych oliwek, 1/2 natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przegrzebki umyć

Plate of Joy
spaghetti z owocami morza 164

śnieg, ale co tam?! Przenieśmy się na chwilę z powrotem nad ciepłe morze... pstryk! I już. Składniki: - 300 g mrożonych krewetek, kalmarów, małży (lub gotowa mieszanka) - puszka pomidorów pelati - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - pęczek natki pietruszki - garść listków bazylii - sól morska ziołowa - pieprz - łyżeczka cukru - oliwa z oliwek - 1/2 opakowania spaghetti Oliwę z oliwek rozgrzewamy(...)całkowitego rozmrożenia od czasu do czasu mieszając.  Gdy owoce morza rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości.  Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku.  Podajemy z makaronem spaghetti. Smacznego

Cook&Love
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 274

skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami. Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami Składniki: 10-12 pomidorków koktajlowych 60 g salami w plasterkach około 15 średnich pieczarek ½ ostrek papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół

Mania Gotowania
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1421

łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzuposiekana natka pietruszki lub świeża miętaPrzygotowanie:Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 191

plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce(...)kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem  piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy

Luźna Kuchnia
Frittata z brokułem, fetą i pomidorkami 115

zawsze znajdą się chętni bo jest bardzo smaczna i pożywna. składniki: 8-10 jajek ( moje były małe więc dałam 10) 1 brokuł 100 g fety 30 pomidorków koktajlowych pieprz 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżki mleka Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, u mnie okrągłe naczynie szklane o średnicy(...)dnie. W naczyniu rozłożyć ugotowane różyczki brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Pokrojony ser i pomidorki koktajlowe ułożyć pomiędzy różyczkami brokuła. Do miski wbić jajka. Dodać mleko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz do smaku, soli nie dajemy bo ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą zalać składniki w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Filet z dorsza w papilotach 136

pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki czemu danie jest bardzo aromatyczne. Może nie wygląda spektakularnie, ale za to smakuje wyśmienicie i… nie ma dużo zmywania  Składniki:2 filety z dorsza (każdy po około 150g)1/2 opakowania serka Apetina pomidory i bazylia8 pomidorków koktajlowych1(...)papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a  obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce do pieczenia. Żeby mieć pewność, że papilotki nie będą przeciekać, można użyć

Oryginalny smak
Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi, Mozzarellą i Bazylią w Sosie Pomidorowym 177

mimo sw ej prostoty jest bardzo smaczna , pożywna , pięknie prezentuj e się na talerzu i kus i soczystymi barwami . Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi, Mozzarellą i Bazylią w Sosie Pomidorowym - Składniki: 300 g makaronu puszka krojonych pomidorów lub ok. 400 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona sól pieprz oliwa z oliwek(...)pomidorków koktajlowych ok. 150 g mini mozzarelli (lub zwykłej - pokrojonej w kostkę) garść śwież ych liści bazylii Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi, Mozzarellą i Bazylią w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. W tym samym czasie cebulę i czosnek  siekamy w drobna kosteczkę.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę

Słodka Strona
Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami 371

Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami Dziś znowu kurczak i znowu z pomidorami, a jednak zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak jest taaaki soczysty. A wino wiadomo, jak to wino. Trochę na patelnię, trochę dla kucharza ;) To takie proste danie dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego i sycącego, nie ładując przy(...)olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 100 ml białego wina 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje są krótkie) 400 g pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki do posypania Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem. Natrzeć solą i papryką. W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość

Pełny talerz
Pieczone pierogi z pstrągiem 141

farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 2 łyżki(...)duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. I gotowe! Artykuł Pieczone pierogi

Niedzielny kucharz