trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można(...)pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż
Jemy Pijemyskórką, no i mięso – pieczone, soczyste, doprawione jedynie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Pychota. Ps. Papryka niestety schowała mi się pod mięsem i pomidorami, które choć koktajlowe, miałam dość duże. Pomimo tego, że wykorzystałam aż 4 papryki, śmiało można by wykorzystać jeszcze 1-2 dodatkowe:) 2-3 małe pojedyncze piersi kurczaka 2 papryki czerwone
Smaki Na Talerzuwszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką chilli i aromatycznymi przyprawami. Wyszło coś genialnie pysznego! Składniki: 1,2 kg dyni 300 g pomidorów (u mnie koktajlowe) 2 średnie ziemniaki 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju palmowego (można zamienić na inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 szklanka(...)palmowy (dzięki niemu zupa ma bardziej nasycony pomarańczowy kolor) i podsmażaj przez ok. 10 minut posiekane cebulę, czosnek i papryczkę. Upieczonej warzywa przełóż do garnka, także sok z pomidorów. Dodaj przyprawy, mleko i gotuj całość przez ok. 10 minut. Następnie zblenduj na w miarę możliwości gładki krem
Zdrowie na języku :PDELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :) Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :) Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI: 6 dużych(...)Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego
Moja Książka KucharskaDELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :) Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :) Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI: 6 dużych(...)Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego
Moja Książka Kucharskatrochę bokiem, stąd bardziej dbam o to co trafia na mój talerz i przede wszystkim CZYTAM SKŁAD ! Składniki: 2 osoby Sałata lodowa klika liści 1-2 szt pomidorów (wg uznania) (koktajlowe też mogą być, ja ratuje się tym co mam w lodówce) Ser -Parmezan lub Grana Padano - według mnie obydwa są idealnie wyraziste do tej sałatki 1 średni filet(...)Wirówkę z IKEI jakie to świetne urządzonko - zdecydowanie polecam !) i rwiemy na mniejsze części. Rwiemy! Bo tak jak Pani Magda Gessler mówiła, sałata z nożem się nie lubi. Pomidora kroimy w kostkę,a ser trzemy na tarce, tak żeby było po około 2 łyżki sera na osobę. Sałatę układamy na talerzu, na to wykładamy pomidora, potem kurczaka i nasze
Justa próbuje gotowaćjest pięknie kolorowe, smaczne i sycące. Składniki na 4 porcje: 4 kolby świeżej kukurydzy lub 2 puszki po 200 g puszka groszku około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów 2 dowolne prprayku cebula łyżka cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego(...)wodzie. W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj
greenscarfTego lata odkryliśmy wspaniałe pomidorki koktajlowe Green Tiger (pomidorki tygrysie, zwane też pomidorami czarnymi lub Kumato albo jeszcze Green Zebra), których smak jest tak cudownie bogaty i zachwycający, że nie trzeba było ich nawet przyprawiać. Konsumowaliśmy je namiętnie i w zasadzie bezpośrednio. Był nawet pomysł, żeby przygotować posta w stylu "Green Tiger tomatoes straight off the plant are the best(...)przecież to takie pyszności i BYŁY znacznie tańsze, niż jakiekolwiek inne koktajlowe z marketu. Warto ich naprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny,2 łyżki płynnego miodu,6 łyżek oliwy
Delicious TitbitsDodatki do pizzy (tu pełna dowolność) -mozarella w kulce -ser żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy: Mąkę przesiej. Dodaj suche
Arbuziakiprosciutto (około 6 plasterków) mozzarella- małe kulki – lub duża pokrojona drobniej czarne oliwki – kilka sztuk – u mnie chyba 6 oliwek pokrojonych w plasterki 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów pokrojonych drobniej garść miksu sałatkowego Italia od Helio 1 łyżka startego w piórka parmezanu Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwej 1 łyżka cytryny 1 szczypta soli
MojaQchnia.plNajchętniej podaję je na mieszance sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, skrapiam oliwą i wykładam na to krewetki. Dużo krewetek :) Składniki: krewetki boczek oliwa z oliwek sok z limonki chilli Z oliwy, limonki i chilli robię marynatę i marynuję w niej krewetki minimum 30 minut. Później każdą z osobna krewetkę owijam plasterkiem boczku (tak żeby boczek owiną
cinnamonandmintfoodokoło 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki
Smaki Na Talerzuwięcej, często przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, jak nie krócej. Składniki na 1-2 porcje: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ awokado ½ czerwonej papryki ¼ czerwonej cebuli Kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidorów Pieprz do smaku Sok z cytryny wyciśnięty z plasterka cytryny Przygotowanie: Tuńczyka z puszki odsączyć. Paprykę, pomidorki, czerwoną cebulę i awokado pokroić w kostkę. Doprawić do smaku pieprzem
Fabryka pomysłóworaz podsmażony szpinak i boczek. Całość wymieszać a następnie wylać na gorącą patelnię (tą samą na której szykowany był szpinak) i ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub plastry pomidorów. Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut. W zależności
Ola la LCHFZajadamy się nią regularnie:-) Z podanego przepisu wyjdą dwie, sporawe porcje. Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne parmezan - tarty lub w kawałku sos balsamiczny Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone
Ze smakiem bez glutenu