około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki
Smaki Na Talerzuwięcej, często przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, jak nie krócej. Składniki na 1-2 porcje: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ awokado ½ czerwonej papryki ¼ czerwonej cebuli Kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidorów Pieprz do smaku Sok z cytryny wyciśnięty z plasterka cytryny Przygotowanie: Tuńczyka z puszki odsączyć. Paprykę, pomidorki, czerwoną cebulę i awokado pokroić w kostkę. Doprawić do smaku pieprzem
Fabryka pomysłóworaz podsmażony szpinak i boczek. Całość wymieszać a następnie wylać na gorącą patelnię (tą samą na której szykowany był szpinak) i ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub plastry pomidorów. Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut. W zależności
Ola la LCHFZajadamy się nią regularnie:-) Z podanego przepisu wyjdą dwie, sporawe porcje. Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne parmezan - tarty lub w kawałku sos balsamiczny Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone
Ze smakiem bez glutenumajonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju
Czerwień i błękitcukru 2 dkg drożdży 200 ml letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka 7 oliwek zielonych 1/2 papryki zielonej 1 garść rukoli 4 pomidorki koktajlowe oliwa z pomidorów suszonych czosnek z pomidorów suszonych zioła prowansalskie natka pietruszki pieprz Ciasto: Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję
wesoła kuchniaWiększość warzyw nadaje się do marynowania, ale pomidorki marynowałam pierwszy raz. U mojej mamy w szklarence jak zwykle obficie obrodziły różnego rodzaju pomidory, w tym koktajlowe, dostałam więc dużą wyprawkę. Składniki: • pomidorki koktajlowe Zalewa • 5 szklanek wody • 1 szklanki octu 10% • 5 łyżek cukru • 1/2 łyżki soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę
To co kochamnajlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru
I tu będę miała takie tejajko 1/2 kostki masła (100g) 2 łyżki śmietany 18% Farsz: 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki sera cheddar kawałek cukinii garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 suszone pomidory kukurydza rukola do posypania tarty sól pieprz rukola Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową
kruche babeczkimaja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka - wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam i nie mogłam się im oprzeć. Aby było ciekawiej, warzywa kroję w przeróżne kształty . W końcu jak mawiają
Chilli Czosnek i Oliwapuree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka nasion słonecznika - 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru - łyżeczka kuminu - sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby
Pland based fillełóżka ;) Śniadanie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo efektowne. Wasze "połówki" będą zachwycone;) Polecam! Składniki : 2 małe bułki 4 jajka 8 plastrów bekonu kilka pomidorów (u mnie koktajlowe, ale mogą być każde inne) masło ocet Przygotowanie : Bułki przekroić na pół i opiec (w tosterze, na grilu lub patelni). Bekon zgrilować, najlepiej na grilu. W niewielkim garnku
Codzienne Gotowanieporcje) Piersi z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku
W kuchni u Monikiwiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody oregano, bazylii, tymianek- po 2 gałązki, jeśli
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana
ClauditteMissCookingbędzie gorzki i niedobry.* Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią. Smacznego :) * jeśli ktoś chce dodać pomidorów suszonych lub koktajlowych (przekrojonych na pół), to dodać je w tym momencie I ponownie zapraszam do polubienia profilu EwaKuchennie na facebooku: KLIK
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora zblanszować. Na patelni rozgrzać
Kuchnia w opałachPysznie , smacznie i zdrowo. Od zawsze sałatki kojarzą mi się z latem, dlatego staram się codziennie przybliżać mojej rodzinie letnie chwile :) Ser feta jest rewelacyjnym
Smaki Edytywłoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla. Z podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia
Marta GotujeZostał mi kurczak i ryż z wczorajszego obiadu , nie musiałam więc gotować .Dorobiłam więc tylko surówki wg ,, starego ,, przepisu ( tyle , że na blogu nie był wstawiony). Wykorzystałam pomidorki koktajlowe zamiast dużego pomidora bo akurat wczoraj takie kroiłam do obiadu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijakże pyszną sałatkę warzywną, którą satysfakcjonująco można zapchać się na kolację. Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 2 łyżki
Grunt to przepis!nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujewielkiego efektu? Chyba nikt, więc zachęcam Was do spróbowania tej wersji. Moje serce już podbiła, ciekawa jestem jak Wasze. Składniki na 3 porcje: 250g makaronu noodle 600g krewetek koktajlowych mrożonych Puszka pomidorów w puszce Papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sól Pieprz Opcjonalnie słodka lub ostra papryka w proszku – ja nie dałam, chili wykonało swoje zadanie Przygotowanie: Krewetki
Fabryka pomysłówProsta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek 4-5 pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce(...)Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw do smaku. Przed podaniem możesz posypać startym Parmezanem lub Grana padano
Kuchnia bezglutenowajedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być
Niedzielny kucharzzawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym. Składniki : 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie) sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie : Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje(...)się je wyciągnąć) czekamy jak ostygną. Cukinię, formujemy w makaron za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw lub zwykłej wtedy otrzymamy grubszy makaron Pomidorki koktajlowe, kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku. Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i polewamy sosem. Smacznego :) konkurs bierze udział w konkursie
zdrowa vege kuchniakupcie do niej prawdziwą, dobrej jakości fetę - fetopodobne wykluczone!!! I pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej sałaty :) SKŁADNIKI (4 porcje, 1 porcja - 286 kcal) 4 dojrzałe pomidory (na zdjęciach widzicie koktajlowe - zapomniałam kupić zwykłe, a przy święcie nie było mowy o kupieniu dobrych pomidorów) 2 średnie ogórki 1 czerwona cebula opakowanie prawdziwej fety 2 garście czarnych
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków świeżej bazylii W garnku(...)osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Odsączamy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, chwilę dusimy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekane listki bazylii. Solimy, pieprzymy. Dodajemy makaron do pomidorów, mieszamy. Smak wspaniale otuli makaron. Szybkie, pyszne, bardzo polecam. Smacznego
Olga Piecze i Gotuje