Został mi kurczak i ryż z wczorajszego obiadu , nie musiałam więc gotować .Dorobiłam więc tylko surówki wg ,, starego ,, przepisu ( tyle , że na blogu nie był wstawiony). Wykorzystałam pomidorki koktajlowe zamiast dużego pomidora bo akurat wczoraj takie kroiłam do obiadu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijakże pyszną sałatkę warzywną, którą satysfakcjonująco można zapchać się na kolację. Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 2 łyżki
Grunt to przepis!nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujewielkiego efektu? Chyba nikt, więc zachęcam Was do spróbowania tej wersji. Moje serce już podbiła, ciekawa jestem jak Wasze. Składniki na 3 porcje: 250g makaronu noodle 600g krewetek koktajlowych mrożonych Puszka pomidorów w puszce Papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sól Pieprz Opcjonalnie słodka lub ostra papryka w proszku – ja nie dałam, chili wykonało swoje zadanie Przygotowanie: Krewetki
Fabryka pomysłówProsta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek 4-5 pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce(...)Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw do smaku. Przed podaniem możesz posypać startym Parmezanem lub Grana padano
Kuchnia bezglutenowajedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być
Niedzielny kucharzzawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym. Składniki : 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie) sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie : Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje(...)się je wyciągnąć) czekamy jak ostygną. Cukinię, formujemy w makaron za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw lub zwykłej wtedy otrzymamy grubszy makaron Pomidorki koktajlowe, kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku. Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i polewamy sosem. Smacznego :) konkurs bierze udział w konkursie
zdrowa vege kuchniakupcie do niej prawdziwą, dobrej jakości fetę - fetopodobne wykluczone!!! I pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej sałaty :) SKŁADNIKI (4 porcje, 1 porcja - 286 kcal) 4 dojrzałe pomidory (na zdjęciach widzicie koktajlowe - zapomniałam kupić zwykłe, a przy święcie nie było mowy o kupieniu dobrych pomidorów) 2 średnie ogórki 1 czerwona cebula opakowanie prawdziwej fety 2 garście czarnych
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków świeżej bazylii W garnku(...)osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Odsączamy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, chwilę dusimy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekane listki bazylii. Solimy, pieprzymy. Dodajemy makaron do pomidorów, mieszamy. Smak wspaniale otuli makaron. Szybkie, pyszne, bardzo polecam. Smacznego
Olga Piecze i Gotujemetabolizmu, poprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego 150g pomidorków koktajlowych 2 cm imbiru 2 cm kurkumy łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżka wiórków kokosowych chilli, sól, pieprz 2 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Dynię obierz i pokrój(...)garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 minut. Na koniec wymieszaj z cieciorką oraz upieczoną dynią. Podawaj z ryżem albo chlebkiem
wysmienitymiodu 4 goździki 1 limonka 1/2 papryczki chili 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią 200 g rukoli 100 g sera koziego 200 g pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz Opis wykonania: Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim i odstawiamy(...)oleju z bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie, nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie. Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową. PORADA: Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy będzie jeszcze
Smakowity Blog Kulinarnyśniadanie idealne! :) SKŁADNIKI 1 awokado 2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką(...)startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
DefinicjaSmakuSałatka rukola z pomidorkami i białą fasolą Jamar na lunch box się kłania Składniki: 1 opakowanie rukoli 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych spora garść czarnych oliwek puszka białej fasoli Jamar opakowanie mozzarelli w kulkach 1 mniejsza cukinia kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka soku z cytryny(...)opcjonalnie: 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno lub na cztery, łyżeczka musztardy Przygotowanie: Rukolę myję, osuszam, wsypuję do miski, dodaję odsączoną białą fasolę oraz kulki mozzarelli, pomidory suszone oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Cukinię myję, przekrawam wzdłuż, następnie na półksiężyce, czyli kroję w talarki. Oliwki siekam na pół, ale mogą być całe. Mieszam wszystkie składniki w misce, przyprawiam
Zasmakuj Kuchniporcje: 150 g makaronu świderki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia (ok. 250g) 1 czerwona papryka puszka pomidorów kilka sztuk pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano do dekoracji świeży tymianek Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Smażyć(...)minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego
Moja Galeria Smaku