pomidory koktajlowe - 2437 przepisów (strona:46/163)

Salatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 179

nieco od siebie. Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 120 g kus kusu po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych zielenina (najbardziej lubię posiekaną dymkę ale z porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie) dressing: dwie łyżki oliwy sok z 1/4 cytryny przeciśnięty ząbek czosnku Kus kus wsypujemy(...)poziom kaszy. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem. Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół). Dodajemy do reszty składników w misce. Dymkę lub bazylie siekamy i dorzucamy do reszty. Mieszamy składniki sosu i i wlewamy do miski. Solimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna bruschetta 171

bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna kolacja gotowa. Przepis na bruschetta mix 3 średnie pomidory 10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku kilka kulek mozzarelli  oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól- moje odkrycie to sól wędzona wspaniale nadaje się do grzanek. Kilka listków świeżej bazylii. Pomidory

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 124

Składniki:dowolna ilość bagietekkilka pomidorków koktajlowychparę suszonych pomidorówkilka czarnych oliwek kulka mozzarellioliwa z oliwekząbek czosnkususzona bazylia i oreganoświeże listki bazyliiBagietki przekrawamy wzdłuż. 

Bon Appetit Małgorzaty
Przetwory 2017: Pomidory w solance 312

jeszcze nie jadłam własnych pomidorów. Niestety nie chcą dojrzewać. Wszystkie są zielone. :( Ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najczęściej pomidory z własnej działki (głównie są to pomidory malinowe bądź koktajlowe) zjadamy na surowo lub w postaci sałatek. Do przetworów (ale także do sałatek) lubię wykorzystywać pomidory odmiany lima. Są to pomidory ze stosunkowo małą ilością pestek i sezonie

blog.moje-pasje.info
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 297

min.Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie 2 łyżeczki kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni(...)suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.  Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 132

miłośników śródziemnomorskich smaków.  Włoski styl na wyciągniecie ręki.  Lekki obiad idealny na takie upały jakie mamy teraz.  Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów.  Składniki na 2 duże porcje: 10 oczyszczonych krewetek bez ogonków 200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 100 g świeżego szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 łyżki śmietany/jogurtu

Czarnawisienka
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 160

Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu

ClauditteMissCooking
Sałatka warzywna z ziołami. 154

warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka  z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru(...)kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Bakłażany faszerowane mięsem 230

mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu  (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki- 2 pomidory- kilka pomidorków koktajlowych- 150 g startej mozarelli- sól, pieprz- oregano- olej rzepakowyUmyte bakłażany przekrajamy wzdłuż na połówki (ogonki zostawiamy). Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1/2cm od skórki. Miąższ kroimy na kawałki(...)minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet

mojewypiekiinietylko
Dorada w migdałach 172

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.  Polecam :)  Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4 pomidorki koktajlowe,   5 suszonych  pomidorów  w oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka

SzczyptaSmaQ
Sos warzywny do słoików 167

mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego ) 2 łyżki brązowego cukru płaska łyżka soli łyżeczka mielonego pieprzu Zdjąć skórki z pomidorów i usunąć stwardniałe piętki. Pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Z cukinii pozbyć się nasion i "waty(...)garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły. Dorzucić pomidory i seler naciowy ewentualnie pokrojony na mniejsze kawałki. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu ok. godziny. Na 15 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe. Rozgotowane warzywa zestawić z palnika i odstawić na ok. godzinę. W tym czasie zdjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ 134

awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej 1 kula białej mozzarelli garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę 1 dojrzałe awokado sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny DRESSING 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)szczyptą soli i musztardą miodową. Dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszając, stopniowo dodajemy oliwę.  Sałatę opłukujemy i osuszamy, przekładamy do salaterki (jednej większej lub dwóch mniejszych). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, awokado w dużą kostkę, mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Awokado i pomidorki lekko solimy. Awokado dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy łyżką

cool and minty
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 255

camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2.   Mini mozzarellę razem

W kuchni Katie
Makaron z cukinią, papryką i suszonymi pomidorami w lekkim kremowym sosie 107

oleju.  MAKARON Z WARZYWAMI W KREMOWYM SOSIE Czas przygotowania 15 minut Składniki podane do przygotowania jednej porcji Pół małej cukinii Pół czerwonej papryki 2-3 suszone pomidory Kilka pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki naturalnego serka (np. Bieluch) Łyżka octu balsamicznego Pieprz, sól Makaron pełnoziarnisty Zagotować wodę na makaron i ugotować go według instrukcji na opakowaniu W czasie kiedy gotuje(...)się makaron pokroić cukinię, suszone pomidory i paprykę w kostkę Wrzucić warzywa do garnka i podlać wodą, tylko tyle żeby nie przywarły do dna. Przykryć pokrywką i dusić aż cukinia i papryka zmiękną kontrolując, czy woda nie wyparowała całkowicie Po tym czasie dolać ocet balsamiczny i jeszcze chwilę dusić Następnie dodać serek i wymieszać całość, można na tym etapie już

HealthyCreations
Orientalna sałatka tabbouleh z komosą ryżową 128

jabłkami<klik> , koktajl proteinowy<klik> , fit babeczki<klik> . Składniki: 1 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1/4 czerwonej cebuli 12 pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory) 1 długi ogórek 6 listków mięty drobniutko poszatkowanych garść poszatkowanej świeżej natki pietruszki garść poszatkowanego świeżego koperku (opcjonalnie) 1-2 łyżki oleju (polecam ten pozostały po pomidorach suszonych(...)cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. (Jeśli używamy zwykłych pomidorów, to parzyć je wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą. A po ściągnięciu skórki, kroimy w kostkę.) W większym naczyniu umieszczamy pokrojone warzywa. Świeże

Lamarida.pl