oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał 210 g) 1 papryczka chilli 4 łyżki oleju(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli są małe) lub pokrojone w ćwiartki pomidory. Zagotuj. Teraz dodaj pozostałe składniki i gotuj na pełnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Całość ma się zagęścić, a efekt taki uzyskuje się po ok. 45 minutach takiego
Zdrowie na języku :PSprawdzonych, bo cała koncepcja serwisu polega na testowaniu różnych receptur i szukaniu tej najlepszej. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat(...)grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby nie spalić chleba. Krok 3 Umyj pomidory i przekrój na połówki, przełóż do głębokiej misy, dobrze posól. Wyciągnij warzywa i chleb z piekarnika. Gorące warzywa przełóż do misy z pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw
Niedzielny kucharzzaczerpnęliśmy z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych serwisów kulinarnych, gdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat(...)grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby nie spalić chleba. Krok 3 Umyj pomidory i przekrój na połówki, przełóż do głębokiej misy, dobrze posól. Wyciągnij warzywa i chleb z piekarnika. Gorące warzywa przełóż do misy z pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw
Niedzielny kucharzalbo nawet tofu. Składniki na 4 porcje: około 300 g owocu chlebowca z puszki 2 czubate łyżki masła orzechowego puszka 400 ml mleka kokosowego 1 cebula 250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka suszonego imbiru lub 2 cm świeżego startego na drobnych(...)minuty podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, imbir (jeżeli suszony), garam masale, cynamon. Wymieszaj dokładnie i po kilu sekundach dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe lub na kawałki 2 cm pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka pomidorów to je uprzednio potraktuj wrzątkiem i zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut. Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki
greenscarflasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną(...)pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną
Bon Appetit Małgorzatynadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu(...)Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy z folii, kroimy w grube plastry i układamy na udekorowanym półmisku. Duży talerz wykładamy liśćmi sałaty, rozkładamy plastry pomidora, na każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką ślimaka (wcześniej robimy w niej dwie dziurki, w które wtykamy szczypiorek i malujemy buzię majonezem). Na wierzch każdego ślimaka kładziemy plasterki
Moja Książka Kucharskasztuk brązowych pieczarek 1 łyżka oliwy 1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek i pomidory i podsmaż pół minuty
Roślinna - blog wegańskiczosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(...)zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy. Dolewamy bardzo cieniutką strużką oliwę do musztardy i octu
Poezja smakuserka mascarpone3 gałązki świeżego tymiankusól i pieprzoliwa do smażeniaŁososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki i całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki
Bon Appetit Małgorzatypokochacie ten duet na zabój. Składniki na 4 porcje: 3-4 średniej wielkości bakłażany 5-6 śliwek 200 g suszonych moreli 200 g pomidorków koktajlowych (dowolnych, mogą być nawet żółte) 4-5 zwykłych pomidorów spory pęczek pietruszki łyżeczka kuminu łyżeczka garam masala łyżeczka papryki łyżeczka mielonej papryki sól Przygotowanie: Bakłażany pokrój w 2 cm kostkę i wrzuć na rozgrzane(...)przez 5 minut. Dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj, duś kolejne 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (te zwykłe). Duś 3-5 minut. Suszone morele i śliwki pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do gara. Na samym końcu dorzuć poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i oraz posiekaną pietruszkę. Po 2-3 minutach gotowe! Podaj z kaszą kus kus lub ryżem
greenscarfkoktajlowymi, makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych ziół. Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory(...)smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne - puszka pomidorów -1/2 koncentratu pomidorowego - paczka pomidorków koktajlowych - 300 g mięsa z udźca indyka - gruby plaster szynki wędzonej surowej - zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra - sól, pieprz, chili - ser żółty - czosnek - oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIząbki czosnku,Łyżeczka marynowanego pieprzu,Gałka muszkatołowa,Sól i pieprz,Pieprz Cayenne,150 ml cydru,Łyżka miodu,Oliwa,Soku z cytryny,Olej (zalewa) z pomidorów,½ łyżeczki posiekanego tymianku,Ocet winny,Kilka pomidorków koktajlowych,Pęczek pietruszki,Łyżka prażonego słonecznika.Przygotowanie:W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu, sól i pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić(...)pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać.W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami
SzczyptaSmaQzjadł :)) To wszystko posypane tartą mozzarellą i zapieczone w piekarniku. Do tego frytki z batatów i sałatka z roszponki, rukoli z pomidorkami koktajlowymi i słonecznikiem :)) Mniam :) Udanego poniedziałku :)) Składniki: filet z łososia kilka czarnych oliwek suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii papryka szpiczasta czerwona kukurydza starta mozzarella sól pieprz Dodatki: bataty oliwa papryka wędzona sól Sałatka: rukola roszponka pomidorki(...)koktajlowe słonecznik olej lniany Bataty obieram, kroję w grubsze frytki, wrzucam do miski, dodaję troszkę oliwy, papryki wędzonej i soli. Mieszam, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam w piekarniku około 20-25 minut w 180 stopniach. Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, paprykę kroję na drobno, dodaję listki bazylii i kukurydzę. Mieszam. Łososia przekładam
kruche babeczkikuchni goszczą także inne wersje sałatki z tuńczyka z dodatkiem majonezu lub nie: - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, ogórki kiszone lub konserwowe, łyżka musztardy; - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, czarne oliwki; - tuńczyk, pomidorki koktajlowe, jajka, cebula marynowana, papryka konserwowa lub świeża, kukurydza, ser feta w kostce; - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, zielone oliwki, kawałki żółtego sera
Zasmakuj Kuchniwarzywka już się rozpoczął. Można przyrządzać je na wiele sposobów, ja chciałabym zachować ich niską kaloryczność i zamknąć ich wspaniały smak. Dziś młoda kapusta z pomidorami. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże liść laurowy pieprz sól, trochę maggi cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron WYKONANIE: cebulkę
Kuchnia Beaty