przy tak cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru. W mące robimy wgłębienie, wylewamy drożdże
Cook&Lovełyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzłyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzpieprzem. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na złoto. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Jalapeno pokroić w plasterki, cukinię i pomidora w małe kawałki (można użyć pomidorków koktajlowych, wówczas kroimy tylko na pół). Miks sałat dzielimy na 2 talerze. Na sałacie układamy ostudzonego kurczaka i batata, posypujemy pozostałymi warzywami i jalapeno. Polewamy sałatkę guacamole. Wartość
Zielona Kuchniamieszamy łyżką. Próbujemy na smak. Jeśli za mało soli to doprawcie. SAŁATKA - Do miski przekładamy miks sałat. Dodajemy czerwoną cebulę wcześniej obraną i pokrojoną w piórka, pomidor pokrojony w kostkę lub małe pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Dodajemy również ser pokrojony w kostkę. Suszoną żurawinę opłukujemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem i mieszamy
Gotuj z Mąkąłączy! Jest naprawdę proste i szybko się je przygotowuje :) Szukajcie szalonego warzywa, bo jest godne uwagi i pełne potasu! :D Bakłażany zapiekane z orzechowym kuskusem i pomidorami Potrzebujesz: 2 średnie bakłażany 10 pomidorków koktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na nadzienie: - 1 opakowanie serka kremowego pomidory i bazylia Apetina 150 g - 1 jajko - 1 łyżka śmietany 18% - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz, suszone pomidory - 25 g sera żółtego - 6 pomidorków koktajlowych Porcja na 2 małe tarty. Foremki o średnicy 14 cm. Najpierw wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy
Kuchenne WariacjeBOBEM :)) No i jest: zielono-czerwona, bardzo sycąca, wyraźna w smaku i dość szybka do zrobienia. Potrzebujemy: - bób - jakiś sałatowy podkład - rukola - coś czerwonego - pomidorki koktajlowe - coś idealnie pasującego do bobu i pomidorów - czosnek - coś jako kropka nad "i" - pikantne kiełki brokuła i rzodkiewki - oraz oczywiście olej. Bób gotujemy. Jako totalna przeciwniczka przegotowanego jedzenia = miłośniczka postaci al dente sugeruję gotować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElodowa,marchew,szczypior lub dymka,świeży ogórek,pomidory,ostra papryczka chilli, mozzarella,listki bazylii.Sałatę pokroić w paseczki. Szczypior posiekać. Ogórek w plasterki lub półplasterki. Pomidory pokroić w cząstki - ja użyłam małych, koktajlowych. Mozzarellę pokroić w mniejsze kawałki lub użyć tej w formie małych kuleczek. Marchew obrać, opłukać i pokroić we wstążki. Idealnie do tego nadaje się
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół
Zainspiruj się kuchniąSkładniki na 3-4 porcje:250 g mrożonych krewetek koktajlowychMakaron gniazdka (6-8 sztuk)3 pomidory1 cebula biała1 ząbek czosnku2 łyżeczki sezamuSól, pieprz, oregano, bazyliaOlej do
Emcia Pichcisamego początku mnie nie rozpieszcza, to jakoś w "międzyczasie" udało mi się posadzić w ogródku trochę roślin. W zeszłym roku miałam wspaniałe pomidory, w tym posadziłam tylko trzy krzaczki koktajlowych, ale za to wysiałam m.in. buraczki. Zawsze wrzucam po dwa nasiona koło siebie, bo jedno może nie wyrosnąć. Później młode roślinki przerywam, a ponieważ szkoda było mi wyrzucić
Kraina Tysiąca Smakówmąki pszennej tortowej, żytniej i garść liści bazylii. To jednak nie koniec, gdyż na samym podium uplasował się POMIDOR. Nasz ulubieniec i gwiazda sezonu. Pomidory są bardzo wartościowe. Kiedyś udało mi się wyhodować kilka koktajlowych na balkonie. Były pyszne. I takie hmmm własne. Polecam Wam taką hodowlę na balkonie. Macie jakieś swoje warzywka, czy owoce wyhodowane tym sposobem? Pomidory możecie
KrupeczkiFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki na królika po baskijsku. 1,1 kg królika 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dkg) 1 łyżka oliwy 2 duże ząbki czosnku 6 dkg czarnych oliwek bez pestek 3 gałązki świeżego rozmarynu 150 ml półsłodkiego białego wina 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml bulionu warzywnego 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu 2 liście laurowe(...)minut. Po 5 minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dodać pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liśc laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość do momentu, w którym sos delikatnie zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Podawać z makaronem. Królik
mecooksminimum dwóch rodzajów pomidorów, będzie do tego jeszcze pięknie! Składniki (na formę o średnicy ok. 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 250g twarogu 250g ricotty 2 duże pomidory – u mnie malinowy i żółty garść pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula po łyżce siekanej świeżej mięty i oregano sól i pieprz do smaku łyżka mąki łyżka oleju Przygotowujemy nadzienie twarogowe – cebulę(...)wszystko razem, najlepiej widelcem, aby rozgnieść twaróg i dokładnie wmieszać mąkę. Do tego dodajemy siekane zioła, ostudzoną cebulę, sól i pieprz do smaku i mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Pomidory myjemy i kroimy w średniej grubość plastry. Odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem, brzegi obsypujemy odrobiną mąki. Gotowym ciastem francuskim wyklejamy całą formę
Smaczna Stronaszkole. Składniki sałatki z tuńczykiem: (2 porcje) 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić. spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 10 pomidorków koktajlowych Przygotować dressing: Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, sól, pieprz, chilli w płatkach. Zamknąć, wstrząsnąć. 3 łyżki oliwy
Moja Delicjamozzarellą / 1 porcja Składniki: 1/2 ugotowanej szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 kuli mozzarelli 2 łyżeczki siemienia lnianego 5 garści rukoli 2 garście pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonych pomidorów Przygotowanie: Na dnie miseczki rozkładamy połowę rukoli. Rozsypujemy pierwszą porcję kaszy. Układamy ponownie pozostałą rukolę i kaszę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy
Moja smaczna kuchniadorada, 400 g ziemniaków, 15 - 20 pomidorków koktajlowych w oliwie , kilka gałązek tymianku, sól, suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią, pół cytryny, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć(...)tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli
królestwo garówPomidorki koktajlowe w kuchni można wykorzystać na setki sposobów. Dlatego warto mieć je w swoim ogródku. Zwłaszcza że są one niezwykle łatwe w uprawie. Praktycznie same
KulinarneImpresje.ploryginalnej recepturze suszonymi - sałatkę przygotowywałam wieczorem, aby móc zabrać ją do pracy. Chciałam w ten sposób uniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów
W kuchni Karmel-itkiubiegłym roku miałam prawdziwy wysyp pomidorów na mojej mini działce :) Zrobiłam kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc na bieżąco je zrywam i dzieci zajadają :) Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli mielony czarny pieprz 1 listek laurowy na słoik 4 kulki ziela angielskiego na słoik Zalewa: 1 szklanka octu
Kuchnia domowa AniKilka dni wcześniej zebrałam na ogródku mnóstwo malutkich pomidorków koktajlowych, było ich ok. 4 kg. więc czym prędzej, aby zapobiec ich popsuciu (były bardzo dojrzałe) musiałam coś z nimi zrobić. Padło na sok pomidorowy . Muszę przyznać, że choć uwielbiam pomidory to niestety nie przepadam za sokiem pomidorowym. Dlaczego niestety? Bo wiem, że taki sok to skarbnica drogocennych wartości odżywczych, które(...)także skórki. A Wy lubicie sok pomidorowy? 😋 Składniki (ok. 1,2 l soku): 2 kg pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidorki umyj, przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu całkowitego rozgotowania się, kiedy pomidory puszczą sok i rozpadną się. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Kolejno przez bardzo drobne sitko
Zdrowie na języku :PSkładniki : • 800 g filetów z dorsza • 4 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • pęczek dymki (biała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała część • 150 g pomidorków koktajlowych • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik(...)Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami
KUCHNIA POLSKAosób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych) 1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta cukru tymianek PRZYGOTOWANIE Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy(...)posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami
Moje Kuchenne Rewelacje