Masło z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 30 minut (aż patyczek będzie suchy). Przygotowujemy syrop: Wodę, cukier oraz sok pomarańczowy podgrzewać aż cukier rozpuści się. Wylewamy ciepły jeszcze syrop na ciasto
Kuchnia w oparachDyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie. Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI(...)szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g świeżej żurawiny 50 g posiekanych orzechów włoskich LUKIER POMARAŃCZOWY 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 8x27 cm. (liczonej po dnie) dokładnie smarujemy masłem
cool and mintycukier 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło 100 g żurawina suszona 50 g Polewa czekoladowa: kakao niesłodzone 6 łyżek masło 150 g cukier 100 g wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania Wykonanie: 1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło . Wyrabiamy mikserem .Tortownice 28 cm wykładamy(...)wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia. 3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady. Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić
Różowa kuchnianeutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej(...)dyniowe zupy. Niby takie same zupy kremy, jednak dodatki bardzo różnią je smakowo. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie W następnej dyniowej serii zapraszam na dania główne z pomarańczową pięknością. Zupa z dynii i mango. Super fit https://frosch.blogspot.com/2018/02/zupa-z-Zdynii-i-mango-super-fit.html Zupa krem z dynii z gorgonzolą i orzechami włooskimi http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-z-gorgonzo Zupa krem z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopni, obroty 1-2. Proste czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka A może masz ochotę na: Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry Pomarańczowe curry z kurczaka Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową Curry z kurczakiem i pędami bambusa #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none
Cztery FajeryNarodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą(...)aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii
Cztery FajerySkładniki: 1,5 dużej paczki herbatników 700 ml mleka 2 opakowania budyniu z wanilią 3 łyżki cukru 150 g masła 2 opakowania galaretki bananowej 2 opakowania galaretki pomarańczowej paczka małych biszkoptów puszka pulpy z marakui 1/2 puszki ananasa banan kilka połówek brzoskwiń Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować(...)lodówki. Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić. Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem z marakui. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCześć! Dziś będziemy grillować krewetki, co Wy na to? Najpierw sobie poleżą w marynacie na bazie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i czosnku. Następnie wylądują na patelni grillowej, na koniec posypiemy je natką pietruszki i zjemy ze smakiem. To chyba mój ulubiony sposób na krewetki i chętnie się nim z Wami podzielę! Jakiś czas temu zapytałam Was na instagramie o patelnie(...)krewetek sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki 1 – 2 łyżki posiekanych liści świezej kolendry lub bazylii Wykonanie: Sok pomarańczowy wymieszaj z czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 30 – 40 minut do lodówki. Patelnię grillową posmaruj oliwą z oliwek, następnie ją rozgrzej. Krewetki ułóż na patelni
Moja pasja smakuSkładniki: Mus jabłkowy: 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny
Ciastka - domowe słodkościsię je bardzo szybko, no może oprócz czekania aż stężeje :) Składniki: masa serowa - 450 g serka homogenizowanego waniliowego - 3 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny masa pomarańczowa - 1 szklanka cukru pudru - 5 pomarańczy - 4 łyżki żelatyny oraz - herbatniki Przygotowanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Gdy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z kąpieli wodnej, lekko studzimy i łączymy(...)wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i odstawiamy do zastygnięcia. Na masę serową wylewamy przestudzoną masę pomarańczową a na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnigęsie używamy zamiast dwóch kurzych. 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 4 żóltek*, 2 białka**, 60 g masła, 30 g drożdży, 30 g rodzynek, 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, laska wanilii, szczypta szafranu, 50 ml brandy, 1/2 łyżeczki soli. Szafran zaparzyć niewielką ilością gorącej wody i odstawić pod przykryciem, na co najmniej 30 minut. Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka(...)rozczyn, żółtka, sól, przecedzony napar z szafranu i porządnie zagnieść, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić aby ciasto urosło. Następnie przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej). Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić
królestwo garówudka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka
karmelowyszklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, dżem niskosłodzony jaki się lubi smak 3 łyżki, kakao 3 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram polewa: czekolada truskawkowa 100 gram, dżem niskosłodzony 3 łyżki do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam(...)minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 1 szklanka letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki soli 60 gram roztopionego masła 1 łyżka zapachu pomarańczowego Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (w przypadku drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie(...)blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na paier kuchenny do odsączenia. Lukier pomarańczowy: 6 mega czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli
kulinarnyswiatdomi