czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami w pomarańczowym karmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany(...)kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut. Gorące orzechy przełożyć na czystą ściereczkę i pocierać, aż zejdą z nich skórki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje Wypieki 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 ml oleju skórka otarta z cytryny i pomarańczy 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem, aż masa potroi objętość ( trwa to około 5-8 minut). Ona rodzaje mąk(...)proszku do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle miksując. Następnie dodać aromat pomarańczowy. Wyłącznik mikser, dodać mąkę. Wymieszać rózgą, tylko do połączenia składników. Przelać do formy i piec w 170 stopniach przez 45 minut lub do suchego patyczka
Moja Galeria Smakujajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorącego mleka aromat rumowy 2 łyżki skórki pomarańczowej garść rodzynek polewa HELIO o smaku czekolady białej opcjonalnie kolorowa posypka do dekoracji Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie siekamy (lub ugniatamy ręką) aż uzyskamy grudki wielkości ziarenek(...)ryżu. Jajka ubijamy z cukrami, pod koniec ubijania wlewamy gorące mleko, a następnie mąkę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość starannie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu polewamy polewą i dekorujemy w dowolny sposób
Cynamonowe szczęściemleka skondensowanego słodzonego 400 ml skórki pomarańczowej w syropie (do ciast) 750 ml wódki Mleko zmiksować ze skórką pomarańczową na jednolitą masę, stopniowo do blendera wlać wódkę.. Rozlać do butelek
Gotowanie jest łatwebardzo się pomyliłam wiem tylko ja. KOKTAJL SZPINAKOWY z MANGO Składniki : (na 1 dużą porcje) 1 duża garść szpinaku typu baby 1 mango 1 banan 1/3 szklanki soku pomarańczowego kilka listków świeżej melisy (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania gładkiego musu(...)Opcjonalnie przed zmiksowaniem dobrze jest pokrojone mango i pokrojonego banana lekko zamrozić. Jeśli koktajl będzie za gęsty dodajemy więcej soku pomarańczowego
Bon appetit mon amiezapach trufli jak najbardziej na plus. Może odrobinkę za słodka, ale w ogólnym rozrachunku, kupiłabym ją chętnie. Bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna okazała się czekolada z nadzieniem pomarańczowo - migdałowym. Kilka kosteczek zjedliśmy solo, reszta posłużyła do przygotowania tych babeczek (klik) . Czekolada jest mocno pomarańczowa, z delikatnym jedynie posmakiem migdałów. Ogromny plus za cudowny aromat. Nadzienie orzechowo-mleczne
W poszukiwaniu inspiracjinajlepiej waniliowego domowej roboty 60 g wiórków kokosowych 60 g masła kokosowego około 600 ml mleka roślinnego (można też użyć puszkę mleka kokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe(...)ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz ze skóry pomarańczę, agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i zblenuj całość. Na lekko przestudzone ciasto wyłóż ostatnią, pomarańczową warstwę. Schłodz dokładnie całość w lodówce (chociaż prze godzinkę). Smacznego
greenscarfogromny! Weny twórczej mi nie brakuje, więc i dzisiaj podrzucam pomysł na jeszcze jeden cudowny napój owocowy, gotowy w mgnieniu oka, uwielbiam! Ostatnio zmiksowane koktajle: Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl owocowy z białym winem Koktajl pietruszkowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Składniki: 1 porcja 200 g jogurtu greckiego 1 jabłko
Moja smaczna kuchniamargaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto(...)cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć
Kuchnia u Bietkiplaster na krzyż. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni celsjusza . Rozłożyć plastry dyni na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem . W misce połączyć oliwę , miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę(...)będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach, a marynata i żurawina karmelizować ) . Wyjąć z piekarnika i doprawić do smaku solą wedle uznania (można także skropić dodatkowym sokiem z pomarańczowy, miódem lub octem balsamiczny m ) . To read this in English click here: „Nothing speaks Thanksgiving louder than this delicious threesome” KLIKNIJ
Jem więc Jestemmleka • 1/2 startej gorzkiej czekolady polewa • 1/2 margaryny • 5 łyżek cukru • 3 łyżki kakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)być dość rzadka 3. Wystudzone ciasto pokruszyć wymieszać z powstałą polewą połowę ciasta wyłożyć dno tortownicy 4. Śmietanę ubić z łyżką cukru,dodawać stopniowo ściętą galaretkę pomarańczową i pokrojone w kostkę pozostałe mandarynki 5. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto w tortownicy Dać pokrojone galaretki w kostkę resztę śmietany i na samą górę resztę ciasta
W królestwie smaków Beatypszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 1 szklanka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 2 łyżki oleju 100 ml świeżego soku z pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 9 ml olejka pomarańczowego szczypta soli Dekoracja: czekolada gorzka Przygotowanie: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia(...)Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec
Ciastka - domowe słodkościTaka była moja pierwsza reakcja. Do tej pory o rokitniku nie słyszałam, ale że uwielbiam nowości wiedziałam, że dowiedzieć się o nim czegoś muszę. Tak zwana skandynawska cytryna ; małe, pomarańczowe kuleczki o kwaśnym smaku. Bez trudu zgadniecie, że mnie zachwyciły; w końcu mam słabość do wszelkich kwaskowatości. Jako pierwszy wypróbowałam przepis na konfiturę, która jest bazą do wielu innych(...)receptur (sok czeka w kolejce). Jej przygotowanie chwilę zajmuje, ale efekt jest rewelacyjny: niemal przezroczysta, soczyście pomarańczowa i kwaśna. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Ciężko się jej oprzeć... W dodatku nic się nie marnuje; skórki, które zostają po przetarciu owoców, suszymy w piekarniku, a następnie mielimy na pył. Bardzo dekoracyjnie taki pyłek wygląda, mam już kilka pomysłów na jego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : 50 dkg dojrzałych słodkich pomarańczy 10 dkg cieniutko obranych skórek pomarańczowych 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 400 ml przegotowanej wody Sposób wykonania : S kórkę pomarańczową drobno pokroić, wsypać do czystego słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 dni. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Świeże pomarańcze umyć, sparzyć, i zetrzeć ich skórkę
Przepisy i porady kulinarneszczególnie gdy jest tak smaczna :) Składniki : Na ok 30 małych szt. 3,5 szklanki mąki (600g) 50g drożdży świeżych pół szklanki (110g)cukru) pół szklanki mleka pół szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 3 żółtka 1 jajko 100 g roztopionego masła 3-4 jabłka cukier puder i cynamon do obsypania upieczonych pączków Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać jedna(...)żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wsypać resztę mąki. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę i wlać ją do miski z mąką. Wlać sok pomarańczowy , Wymieszać ciasto. Następnie nadal wyrabiając ciasto (najlepiej hakami miksera ) wlewać porcjami letnie masło. Ciasto wyrabiać jeszcze ok 2-3 min , a następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok pół godziny
Malinowa Kawiarenka