Składniki na 12 babeczek: 6 jajek szklanka mąki ryżowej 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki cukru trzcinowego skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka i cukier miksujemy w dużej misce aż powstanie piana. Następnie dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i mąkę ryżową - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy przygotowane ciasto do foremek tak aby zapełnić(...)foremki - na górę wykładamy skórkę pomarańczową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły/pracy. Smacznego
Moje-pitraszeniesię z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami, makaroniki z musem pomarańczowym z limoncello, figa i Cabernet Blanc. Lody burakowe z bitą śmietaną, sosem jeżynowym z jagodami, makaronikiem z musem pomarańczowym z limoncello i figą w połączeniu z delikatnie słodkim Cabernet Blanc
królestwo garówmoja wielka miłość. Na co zwracać uwagę kupując owoce egzotyczne? Słodkiego i dojrzałego ananasa poznacie po tym, że łatwo oderwać środkowe liście, kaki zaś musi być miękkie, skórka jednolicie pomarańczowa, bez plamek. Przejrzałe banany wykorzystajcie do chlebka bananowego, nie wyrzucajcie pod żadnym pozorem skórek z cytrusów, świetnie nadają się np. do gremolaty czy jako dodatek do dań włoskich nie tylko(...)bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Świeża kukurydza z gremolatą Woda ogórkowo - cytrynowa
Moja smaczna kuchniaDzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego, pomarańczowego budyniu. Słodki, kremowy i lekko pomarańczowy. Przed samym podaniem możecie go posypać kolorową posypką lub ozdobić plasterkami pomarańczy. Poniższym przepisem zachęcam Was do dodawania przepisów wraz z wykorzystaniem pomarańczy do akcji kulinarnej "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Ugotowaćcukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka wiórki kokosowe WYKONANIE Z łyżki cukru i 2 łyżek(...)karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy
W kuchennym oknie Ewynocy bawiliście się świetnie i nikt z Was nie musiał iść do pracy. Całodniowe lenistwo, bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę
Be Fit Be Strongłyżek zalewy z ananasa 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego) 1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego * 3 jajka mała szczypta soli 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce * domowy lub kupny krem do smarowania kanapek Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy(...)Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach. Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką
Słodkie okruszkiudekorować wedle uznania. Ciasteczka Choinki Składniki: Ciasto: 40 dkg mąki 25 dkg margaryny 1 łyżka smalcu 5 żółtek gotowanych 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku pomarańczowego lukier zielony kolorowe koraliki Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek(białka możemy zjeść) i ścieramy je na tarce o drobniutkich(...)oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiznacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta soli Na polewę: 100g serka kremowego śmietankowego(...)ubijemy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopione masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy odcedzone rodzynki, jabłka, skórkę pomarańczową oraz czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na to ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 40 minut. Pieczemy to suchego
Kolizje Smakówłyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście
Jem więc Jestemudzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej 4 jajka(...)całej powierzchni, a na wierzchu rozprowadzamy 1-2 łyżki serowej masy. Zwijamy w rulon. Postępujemy tak do wyczerpania naleśników. Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem lub np. posmarowane dżemem pomarańczowym. Smacznego
MyCookBook.plśrednicy 23-25 cm: 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka(...)szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno-różowy odcień. Wierzch tortu ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, a na boku
MyCookBook.plbyła uprawiana w naszych rodzimych ogródkach na długo zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni. Ma ona okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od zielonkawego do jasnożółtego lub pomarańczowego, a miąższ żółty lub pomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się
Grunt to przepis!doniczkach na parapecie, cytrusy, suszone przyprawy. To świetnia zabawa, a smak wyjątkowy. Idealny prezent dla najbliższych! Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Składniki: oliwa z oliwek pomarańczowa 2 małe ząbki czosnku 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty płatków chili Przygotowanie: Do buteleczki wsypujemy zioła. Obrany czosnek kriomy na plasterki i dodajemy do buteleczki z ziołami. Całość zalewamy oliwą(...)oliwek pomarańczową
Moja smaczna kuchnia