pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:23/100)

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową 116

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy! Składniki: ciasto: 500g mąki,  250 g masła,  2 łyżki cukru pudru  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 żółtka,  łyżka jogurtu  masa twarogowa: ok 1,8 kg sera z wiaderka(...)cukru,  150 g masła  12 jajek M,  2 opakowania budyniu śmietankowego,  200 g rodzynek,  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,  szczypta soli  dodatkowo:   ok 250 g cukru pudru,   2-3 łyżki wody  łyżka soku z cytryny   Przygotowanie:   Ciasto: Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki

Lena Gotuje
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 114

pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto z winem i advokatem Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej(...)misce. Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę. Artykuł Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy 166

razem z chłodzeniem) Liczba porcji 2 spody do mazurków: tortownica o średnicy 24 cm prostokątna foremka o wymiarach Każdy spód to około 12 porcji mazurka. Mazurek pomarańczowy 4 pomarańcze cytryna pół szklanki cukru szczypta imbiru i cynamonu garść płatków migdałów 50 g białej czekolady Przygotowanie Konfitura z pomarańczy. Wyparzone i wyszorowane pomarańcze oraz cytrynę obieramy dokładnie, usuwamy wszystkie białe(...)Podczas studzenia całość jeszcze bardziej zgęstnieje. Białą czekoladę ścieramy na tarce. Ostudzony kruchy spód smarujemy ostudzoną konfiturą z pomarańczy, całość obsypujemy płatkami migdałów i dekorujemy białą czekoladą. Tak przygotowany pomarańczowy mazurek wielkanocny odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do skruszenia. Białą czekoladą można również rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki słodkiej i udekorować taką polewą mazurka

Analiza Smaku
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 91

wystudzić całkowicie. Nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Jeżeli biszkopt wyjdzie nierówny, można wyrównać nożykiem wierzch biszkoptu. Biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nasącz: 200 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego ok 340 g soku z brzoskwiń (jeżeli jest mniej dopełnić przegotowaną wodą) Warstwa z galaretką: 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne pomarańczowe (na pół litra wody) 400-500 g brzoskwiń

moj przepis na
Grillowane brzoskwinie z brandy 105

świeże liście laurowe kilka biszkoptów Wykonanie Rozgrzej piekarnik z opcją grilla 240 stopni. Przekrój brzoskwinie na pół i umieść je w miseczce. Brzoskwinie skrop brandy, zetrzyj odrobinę skórki pomarańczowej i wyciśnij trochę soku pomarańczowego na brzoskwinie. Pomieszaj delikatnie. Przetnij wanilię na pół, zeskrob nasiona i dodaj do miski z cukrem, a następnie wymieszaj, aby połączyć. Ułóż brzoskwinie na blaszce

Apetyt na Zielone
ŁACIATEK POMARAŃCZWO - JABŁKOWY 93

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3-4 średnie jabłka Przygotowanie: Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka  z cukrem i cukrem pomarańczowym ubić na puszystą masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać skórkę pomarańczy - wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem

Ciastka - domowe słodkości
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 103

ciasto: 15 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta świątecznego: 1. Masło lub margarynę(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt pomarańczowy i sok i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie

Izabelawkuchni
Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy 134

łyżki cukru pudru dekoracja: wiórki kokosowe, mak, kulki kokosowe, perełki, lukier ciastka choinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli skórka pomarańczowa opcjonalnie Biszkopt makowo orzechowy: Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową(...)odcedzam, przekładam do pojemnika, dodaję sok z pomarańczy i miksuję blenderem.  Krem: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Ciastka: Do miski przekładam mąkę, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka, masło i ciasto krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalnika. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką cienko. Wycinam prostokąty większe niż foremka choinka. To w nich będziemy odciskać choinki

wesoła kuchnia
Makowiec na biszkopcie 131

masę makową: 1 puszka masy makowej, 1/5 szklanki cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 3 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 1 garść rodzynek, 1 garść orzechów włoskich, 1 łyżka skórki pomarańczowej Co potrzeba na polewę: 4 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, 1 łyżka masła Płatki migdałowe do posypania Wykonanie: Przygotowujemy masę makową: Rodzynki i orzechy przekładamy do osobnych(...)godziny. Po tym czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową , bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do dużego kubka dajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia

Bułka z Chlebem
Azja Express: 10 łatwych przepisów na “chińczyka” 112

Kuchnia azjatycka jest niesamowicie aromatyczna i bardzo prosta. Polecamy Wam 10 przykładowych przepisów na dania z tamtego regionu. Sami się przekonajcie, jak są łatwe do zrobienia. Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze Chrupiący kurczak wspaniale pachnie o smakuje pomarańczą, bo w ostatniej fazie smażenia chwilę dusi się w aromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Zobacz przepis Wietnamskie noodle z cytrynowym

Niedzielny kucharz
Najlepszy przepis na sernik krakowski 157

białka dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny pół szklanki rodzynek ćwierć szklanki skórki pomarańczowej szczypta soli  Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło(...)kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję. Na koniec, po dodaniu rodzynek, skórki otartej z cytryny i kandyzowanej lub smażonej skórki pomarańczowej, mieszam masę łopatką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam z masą serową. Masę serową przekładam na podpieczony wcześniej spód do sernika. Paski z ciasta oprószam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania