pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:26/100)

Makowiec 189

jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec(...)dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Seromakowiec z jabłkami 345

masła 2 żółtka surowe 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli Kule makowe: 200g białego maku (można użyć zwykłego) 50g cukru pudru 50g płatków migdałów 100g orzechów włoskich 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżki śmietanki 30% 2 białka szczypta soli 50g biszkoptów + dodatkowo jeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule Sernik:   ½ kg sera białego 3 jajka(...)gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego

Kuchnia w czekoladzie
Sernik kokosowy z nektarynką i galaretką kryształową. 223

krówki lub śmietankowym  40 g mąki ziemniaczanej  20 g mąki pszennej tortowej 1/2 proszku do pieczenia  sok z połowy pomarańczy  1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej  Dodatkowo :  3 nektarynki  400 ml gorącej wody  1 opakowanie  Krystalicznej galaretki dr Oetkera *** Wykonanie : 1. Ser mielimy a następnie łączymy z śmietanką kremówką oraz wiórkami(...)kokosowymi. Margarynę ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy oraz obie mąki. Wlewamy sok z pomarańczy. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę o wymiarach 30 cm x 30 cm wyłożyć papierem

vaniliowoczekoladowa
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 154

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziarenka z ½ laski wanilii Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 kakaowy herbatnik Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym Sposób przygotowania: Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy z cukrem, cynamonem oraz ziarenkami wanilii. Dodajemy starte składniki oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie. Mąkę łączymy(...)Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe babeczki dekorujemy przygotowanym lukrem, posypujemy odrobiną skruszonego herbatnika imitującego ziemię i wbijamy marchewki przygotowane z pomarańczowego i zielonego marcepanu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z nutą pomarańczy 160

otwieramy gorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może(...)Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem pomarańczowy.Dekorujemy według uznania

Anielskie wypieki
Sernik „Danonek” 176

czasie do drugiej części masy serowej dodajemy zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na dobrze stężałą czerwoną warstwę wylewamy zastygającą zieloną. Tak samo postępujemy z trzecią częścią do której dodajemy pomarańczową galaretkę. Kiedy zielona warstwa stężeje, wylewamy tężejącą pomarańczową warstwę. Sernik odstawiamy w zimne miejsce, najlepiej do lodówki, na całą noc. Smacznego Artykuł Sernik „Danonek” pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Babka makowo-pomarańczowa 142

oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki soku z pomarańczy 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej

Szefowa kuchni
42 przepisy z nowalijkami 124

kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem

Moja smaczna kuchnia
Tartaletki z musem dyniowym z chilli i snickersami 114

dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy) 1/2 łyżeczki chilli w proszku 2 łyżki śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 2 batoniki Snickers (małe) 2 bezy syrop karmelowy (opcjonalnie) Wykonanie: Herbatniki blendujemy na piasek, dodajemy golden syrup lub miód, herbatę, mieszamy i taką dość lepką mieszanką wylepiamy miseczki na tartaletki(...)umieszczamy w lodówce.  Przygotowujemy mus: serek mascarpone miksujemy ze śmietanką cukrem oraz musem dyniowym. Dodajemy wanilię, olejek pomarańczowy oraz chilli. Dodatek chilli sprawi, że deser będzie pikantny, ale także lekko słony. Mus wykładamy na czekoladowy spód i ponownie schładzamy. Przed podaniem wierzch dekorujemy pokrojonymi kawałkami Snickersa oraz pokruszonymi bezami. Całość można lekko polać sosem lub syropem karmelowym. Artykuł Tartaletki

Raj dla Podniebienia
Ciasto bananowe 163

cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 5 szt, mąka ziemniaczana 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: banan 3 szt, masło 200 g, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, dodatkowo: banan 3 szt, galaretka wiśniowa 2 opakowania: Sposób przygotowania: Pierwsze przygotowujemy biszkopt. Składniki biszkopta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikanie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce bananów oraz tężejącą

kulinarne odsłony pati
Babka Wielkanocna piaskowa 183

udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek(...)formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo do ubitych białek dodaję cukier cały czas mieszając. Następnie powoli dodaję żółtka

Zasmakuj Kuchni
Makowiec zawijany 149

rodzynków  50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Ciasto : Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru(...)minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko 167

ksylitolu – 60g masła w temperaturze pokojowej – 60g suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem(...)minut (całość powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy z ognia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy jej skórkę na tarce o małych oczkach. Twaróg mielimy 2-3 krotnie, dodajemy masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone w kosteczkę morele i posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Ostudzoną śmietankę z żółtkami dodajmy do masy twarogowej i porządnie mieszamy. Uzyskaną masę wylewamy na formę

Be Fit Be Strong
Koktajl pomarańczowo-dyniowy z bananem i jarmużem 172

Dzień 22 Koktajl na bazie soku pomarańczowego z purre z dyni,bananem i jarmużem  1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 czubata łyżka purre z dyni 1 banan  garść liści jarmużu Banana obrać i zmiksować z sokiem,purre i jarmużem. Przelać do szklanek i wypić

Kolorowa kuchnia Elki
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami 200

cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju 125 ml mleka 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego DODATKOWO: 10 dag mrożonych jagód WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem(...)waniliowym. W drugiej misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego. Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około 20-25 do suchego patyczka i ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce kuchennej. Inspirowane przepisem

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania