ksylitolu – 60g masła w temperaturze pokojowej – 60g suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem(...)minut (całość powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy z ognia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy jej skórkę na tarce o małych oczkach. Twaróg mielimy 2-3 krotnie, dodajemy masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone w kosteczkę morele i posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Ostudzoną śmietankę z żółtkami dodajmy do masy twarogowej i porządnie mieszamy. Uzyskaną masę wylewamy na formę
Be Fit Be StrongDzień 22 Koktajl na bazie soku pomarańczowego z purre z dyni,bananem i jarmużem 1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 czubata łyżka purre z dyni 1 banan garść liści jarmużu Banana obrać i zmiksować z sokiem,purre i jarmużem. Przelać do szklanek i wypić
Kolorowa kuchnia Elkicukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju 125 ml mleka 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego DODATKOWO: 10 dag mrożonych jagód WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem(...)waniliowym. W drugiej misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego. Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około 20-25 do suchego patyczka i ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce kuchennej. Inspirowane przepisem
Kuchenne zapiski EdytyDziś do kolekcji moich napojów i soków ze świeżych owoców dołącza kolejny, tym razem pomarańczowy koktajl. To już właściwie ostatni moment na zrobienie soku z pomarańczy, sezon na nie powoli się kończy, więc trzeba jeszcze skorzystać i zaopatrzyć nasz organizm w dawkę naturalnej witaminy C. Pomarańczowy koktajl Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 pomarańcze 2 czerwone pomarańcze 1 spora marchewka
Kulinarne przygody Gatityekstraktu z wanilii Masa serowa: * 800 g sera twarogowego zmielonego * 1/2 kostki masła * 1 szklanka cukru * 6 jajek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 4 łyżki rodzynek * 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo cukier puder do zrobienia lukru Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na 45-50 minut. Po tym czasie(...)cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Ubite wcześniej białka dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na zapieczone wcześniej ciasto. Z pozostałego ciasta wykroić cienkie paseczki, układać
Zrób to smaczniełyżeczki cynamonu cukier gruboziarnisty szczypta soli Wykonanie: W mleku (letnim) rozpuścić drożdże. Masło (115g) najlepiej rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem (40g), solą, 4 żółtkami, cukrem z wanilią, połową skórki pomarańczowej i rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie już błyszczeć. Odstawić na około 1,5-2,5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Czekoladę mleczną(...)czekoladę deserową posiekać (albo zetrzeć), wymieszać z cukrem (75g), cynamonem i pozostałą skórką pomarańczową. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 3 części; uformować 3 rulony; rozwałkować na długie prostokąty (ok. 40cm na 20) o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem (dobrze je roztopić i posmarować ciasto pędzelkiem) i posypać mieszanką czekoladową – lekko docisnąć (można zostawić
Pociąg Do Kuchnidoprawić 2. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę i posiekaną natkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Dip pomarańczowo-musztardowy Artykuł Dip pomarańczowo-musztardowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem, a pomarańczową babką - wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego(...)pomarańczę również umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem. Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem", mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy z dodatkiem miodu. Piecz w temperaturze
Kuchnia Elliemieszałam, aż się rozpuści -trzymając garnek na małym ogniu, tak samo też dodałam czekoladę bez rozpuszczania]. 400 g śliwek suszonych 1 szkl. czerwonego wina 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej Śliwki włożyć do garnka, zalać winem, dodać skórkę i gotować aż śliwki wchłoną cały płyn.Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy i ewentualnie kieliszek mocnej wódki.Wystudzone
Moje domowe kucharzeniebarmański Grenadina Victoria's sok z pomarańczy Victoria Cymes wódka* kostki lodu plastry cytryny Przygotowanie: Szklankę uzupełnić do połowy kostkami lodu. Do 1/3 wysokości szklanki wlać sok pomarańczowy, włożyć 3-4 cienkie plasterki cytryny, uzupełnić do pełna kostkami lodu. Włożyć słomkę wlać wódkę i na końcu wlać niewielką ilość soku z grenadiny. * Ilość wlanej wódki zależy od wielkości(...)szklanki i tego jak mocny chcemy drink. Jeśli drink bezalkoholowy zamiast wódki wlewamy sok pomarańczowy. Przed spożyciem drink zamieszać
Ala piecze i gotujepiekących. Ja mam swój ulubiony typ, który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu(...)owsianych 30 g masła klarowanego stopionego masa serowa: 1 kg sera na sernik 100 g kwaśniej śmietany 130 g brązowego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej galaretka pomarańczowa: sok z 2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 1 łyżka żelatyny wykonanie: Masło klarowane topimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wykładamy nimi tortownicę wyłożoną
Przysmaki KarolkiGoście będą się zajadać ze smakiem. Na sylwestra idealne :-) 3 tortille 3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem 3 ogórki korniszony 150 g łososia wędzonego 1/2 sałaty strzępiastej kawałek papryki pomarańczowej 10 oliwek czarnych 1/2 papryczki chili Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno(...)Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową
wesoła kuchniatych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną(...)zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
karmelowyCiasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową. W ostatnim przypadku polecam udekorowanie całości nie żurawiną, a kandyzowaną skórką pomarańczową. Pomysłów i wariacji jest wiele, ja sama nie mogłam się zdecydować, co wybrać. Wam tylko polecam kierować się
Ratunku obiadmasła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki(...)masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines
W mojej kuchni