pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:31/100)

polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango 194

nutką słodkości i ostrością chili. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki dżemu morelowego 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka miodu 4 suszone morele i 4 suszone daktyle Sposób przyrządzenia(...)dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie

zobacz ich smak
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 196

żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon(...)cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy

Wanilia i Kardamon
Borówki – brusznice ze skórką pomarańczową 85

litry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami . Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do garnka razem z cukrem i skórką pomarańczową. Nie dodawać wody!! Wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić aż zrobią się „szkliste”, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gorące

królestwo garów
Kolorowy poplątaniec 120

Jest o wiele delikatniejsza. Składniki 4 galaretki i różnym smaku  1 polewa czekoladowa  cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej).       WAŻNE  - każdy kolor w innej miseczce. 2 . Ciasto - Do miski wbić(...)stopniach. 5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian .  7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć w wolną przestrzeń

Eli Gotowanie
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 139

Sezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie  sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję

kolorowotorcikowo
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami 142

Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg(...)Masę wykładamy na ciasto. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części/skórek. Pokrojone kawałki pomarańczy kładziemy na masie.  Udekorowałam suszoną skórką pomarańczową i listkami melisy. Smacznego

cucinare
Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej 125

mąka mące równa. Każdą trzeba traktować inaczej. Mąki są kapryśne i wymagające. Ale jak się je już pozna... Wtedy można wyczarować cuda. O, jak te muffiny na przykład :) MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Składniki: - 325 gram mąki ryżowej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Ciasto Oczy Carycy 134

Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości(...)układać biszkopty nasączone w espresso - najlepiej 3 rzędy biszkoptów jeden za drugim. Pomiędzy biszkoptami układać tężejącą galaretkę (u nas na połowie ciasta była zielona, na drugiej połowie pomarańczowa galaretka). Jak galaretki zastygną wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch można wylać polewę czekoladową (ja z niej zrezygnowałam, gdyż na wierzchu biszkoptu utworzyła się cienka warstwa pysznej bezy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 162

sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego  1 opakowanie serka mascarpone  4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt  1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów 50 gram miękkiego(...)dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę

AZgotuj!
Sernik na wafelkach z malinami i galaretką 1018

masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru  Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik  - Wszystko wymieszać(...)pokruszonymi wafelkami  - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia  - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3  szklanki wody  - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści  - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną  - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko  do tortownicy

W królestwie smaków Beaty
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 158

masła 200 g cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka      Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki(...)Nadzienie. Mleko zagotowujemy z masłem, miodem, cukrem, dodajemy mak i smażymy 10 minut. Rodzynki sparzamy, odsączamy na sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy.      Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 193

ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku 50 g suszonych moreli 250 ml soku pomarańczowego 1,5 łyżeczki żelatyny brzoskwinia, pomarańcza, winogrona      Cielęcinę, wieprzowinę i drób zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, majeranek, sól, obraną cebulę i czosnek. Zagotowujemy(...)minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Z pasztetu zdejmujemy plastry boczku lub słoniny, układamy owoce polewamy połową przygotowanej galaretki, wkładamy do lodówki. Po 20 minutach

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 208

cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej             bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek

Rozpustne gotowanie
Pączki warszawskie, znakomite! 154

łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie  ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody)      Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki(...)dwóch stron po około 90 sekund lub dłużej, na złoto brązowy kolor (pączki z nadzieniem zawsze smażymy dłużej), następnie odsączamy na papierowym ręczniku, lekko studzimy, dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową i gotowe! Zgodnie ze staropolską tradycją pączki serwujemy jeszcze letnie

Rozpustne gotowanie