pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:16/100)

Dynia na zimę wraz z poradami 103

różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie(...)bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych

moj przepis na
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 75

pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru nadzienie: opakowanie półtłustego twarożku (ok. 220 g) kopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę(...)rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Obiad na niedzielę: Glazurowana, pieczona kaczka z pomarańczami 95

Bardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże   Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)dużej pomarańczy 1 łyżka tartego imbiru łyżka tartego czosnku Glazura 1 szklanka soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz

Niedzielny kucharz
Wegańskie omega 3, D3 i K2 oraz B12 – Vivo Life (Siła Roślin) 79

oraz B12.   Nazwa: Wegańskie Omega 3 (DHA/EPA) Vivo life o smaku cytrynowym / Wegańska witamina D3 i K2 Vivo life - smak: cytrynowy / Kompleks witamin B12 Vivo life - smak: pomarańczowy Firma: Vivo Life Skład: Omega 3 – Olej z mikroalg (z Schizochytrium sp.), olej ze słonecznika, kompleks przeciwutleniaczy (ekstrakt z rozmarynu, tokoferole, askorbyl), kompleks ekstraktów z cytrusów (naturalny cytral, olejek cytrynowy, olejek(...)cholekalcyferol), witamina K2 (menachinon-7), MCT (olej kokosowy), kompleks ekstraktów z cytrusów (naturalny cytral, olejek cytrynowy, olejek limonkowy). B12 – Woda oczyszczona, gliceryna roślinna, naturalny ekstrakt z pomarańczy (olejek pomarańczowy), kompleks witamin B12 (metylokobalaminy, hydroksykobalaminy i adenozylokobalaminy), sorbinian potasu. Masa netto:   Omega 3 i B12 – po 60 ml (60 porcji) D3 i K2 – 50 ml (100 porcji) Informacje dodatkowe: Suplement

Candy Pandas
Makowiec japoński z jabłkiem 93

korzenne Keks piernikowy Sernik z żurawiną Ciasto rafaello dla leniwych   Ciasto czekoladowo-buraczkowe Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Sernik pomarańczowy Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutą Makowiec japoński z jabłkiem Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko  2 garści rodzynek namoczonych w rumie 1 łyżka pokrojonej  skórki pomarańczowej cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z  cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek.  Dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej, ciągle miksując.  Jabłko obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z nutą pomarańczy 71

szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 100 ml śmietanki 30% * cukier wanilinowy * ekstrakt pomarańczowy * skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na spód: * 5 dkg masła * 20 dkg herbatników Na polewę: * 1,5 łyżki kakao * 5 dkg masła(...)momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek.  Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego.  Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy.  Białka ubiłam ze szczyptą soli

Pieprzyć z Fantazją
Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 95

wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii 2 czubate łyżki miodu skórka z całej pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie(...)czerwone pomarańcze do dekoracji Przepis na sernik na zimno z pomarańczami Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt. Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować

Ugotowane pozamiatane
Sernik z nutą pomarańczy 1466

szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 100 ml śmietanki 30% * cukier wanilinowy * ekstrakt pomarańczowy * skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na spód: * 5 dkg masła * 20 dkg herbatników Na polewę: * 1,5 łyżki kakao * 5 dkg masła(...)momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek.  Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego.  Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy.  Białka ubiłam ze szczyptą soli

Pieprzyć z Fantazją
"odwrócone" mini serniczki z sezamkami,śliwkami, galaretką... 133

Składniki: twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana gęsta 18% 200 gram, kawa rozpuszczalna 4 łyżki, sezamki 5 sztuk opakowanie 30 gram, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, śliwki dojrzałe 40 dag małe, biszkopty mini 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie Użyłam pojemniczki po jogurtach,śmietanie, do każdego pojemniczka pokroić wypestkowane śliwki 3 do mniejszego(...)większego. Galaretki pomarańczowe wymieszać w 900 ml gorącej wody, wlać galaretki do śliwek do zakrycia ich, schować do lodówki, galaretkę wiśniową rozmieszać w 400 ml gorącej wody i zostawić do tężenia. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président z wiaderka, cukier puder,kawę rozpuszczalną w misce mikserem połączyć na najwyższych obrotach do jednolitej masy. Do masy sernikowej wkruszyć 3 opakowania sezamek, mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na serkach homogenizowanych z galaretką- idealny na upały 123

składniki 1 kg serka waniliowego 2 galaretki cytrynowe 1 pomarańczowa 2 wiśniowe żelatyna 2 jajka truskawki przygotowanie Serek mieszamy z żółtkami, dodajemy ubite białka na sztywno i mieszamy. Do masy dodajemy ,2 rozpuszczone cytrynowe galaretki. Galaretki rozpuszczamy 1 szklance wody przegotowanej i studzimy, żelatynę – 4 łyżeczki rozpuścić w w 2 łyżkach wody przegotowanej, to wszystko wlewamy do masy(...)galaretka jest zimna. Masę dzielimy na 2 części .Wylewamy 1 część do tortownicy i wkładamy do lodówki Przygotowujemy pomarańczową galaretkę i rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, jak galaretka zaczyna tężeć to wylewamy na sernik jak już stężał i dajemy znów do lodówki. Jak już galaretka stężała pomarańczowa to dajemy 2 część serową i do lodówki. Przygotowujemy

Moje Wyroby
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY 115

Moją ulubioną formą śniadań są śniadania na słodko. Drożdżówki, placuszki, pankejki, czy kaszka manna. Tym razem proponuję drożdżówki z serem i pomarańczową skórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę.        SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl(...)Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i skórką pomarańczową. 3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, tniemy na mniejsze prostokąty o wymiarach około 10x 15 cm, Wzdłuż krótszego brzegu kładziemy 2 łyżki nadzienia. Z przeciwnej strony, ciasto nacinamy

słodki bratek
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 111

łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka mascarpone 4 żółtka 50 g tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta kardamonu 3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku(...)mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem pomarańczowym. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy sok z pomarańczy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy... 131

Składniki: drożdże suche 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1 szklanka, masło 10 dag, mąka tortowa 60 dag, skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka, sól 1 szczypta, jabłka szara reneta 6 sztuk kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag do pojemnika wsypać przesianą mąkę(...)woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe 74

Odrywane piernikowo-pomarańczowe drożdżówki, to idealna opcja na nieśpieszne weekendowe śniadanie zimą :) 270 g mąki tortowej 120 g mąki krupczatki 3 łyżki ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego łyżka masła łyżka konfitury pomarańczowej starta skórka z pomarańczy Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)drugi (po 4 sztuki) i przekładamy je pionowo do natłuszczonej formy na muffiny. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Panforte - świąteczne ciasto z Sieny 155

świątecznym stole. SKŁADNIKI 200 g migdałów  150 g m ą ki pszennej   150 g cukru 150 g miodu 100 g kandyzowanej sk ó rki  pomarańczowej 100 g kandyzowanej sk ó rki cedru lub cytryny szczypta gałki muszkata ł owej szczypta mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru  **** INGREDIENTI(...)stopni (statycznego) lub temperatury 200 stopni (z termoobiegiem).  Formę o średnicy 15 cm (dno i boki) wykładamy papierem do pieczenia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (lub cedru) kroimy w kosteczkę.   Migdały wsypujemy  na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut,  cały czas mieszając , do momentu

La grande e la piccola cuoca