Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru(...)jego słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru.Jednak jeśli ktoś uważa, że deser jest za mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.Podałam deser w szklanych ozdobnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego(...)kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy
moj przepis napomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny. Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej(...)tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej otarta skórka z jednej pomarańczy i kilka kropel esencji pomarańczowej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka- nie przestając ubijać. Dodać skórkę pomarańczową i esencję. Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny deser może być prosty i szybki w przygotowaniu. Pomysł wpadł sam do głowy po zjedzeniu serka Tutti frutti o smaku ciasteczkowym ze skórką pomarańczową. Skórkę pomarańczową miałam już przygotowaną w lodówce, leżała i czekała aż wpadnie do jakiegoś serniczka:) Podaję tutaj przepis jak przygotować w domu kandyzowaną skórkę pomarańczową, naprawdę polecam(...)Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie : Serek miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję
cucinareświecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham 1 szklane(...)dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym- Sakiewki są pyszne na ciepło
Basia w kuchniprzekładańca przygotowałam na specjalną rodzinną uroczystość i sprawdził się znakomicie: przypadł do gustu zarówno wielbicielom serników, jak i kremowych, słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;) Składniki na ciasto pomarańczowe: 250 g margaryny 150 g cukru(...)mąki pszennej 6 jaj 1 szklanka soku pomarańczowego 3 łyżeczki drożdży w proszku 5 łyżek dżemu pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, sok pomarańczowy, dżem i mąkę wymieszaną z drożdżami. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 35 minut w temp
Domowe ciastaCiasteczka pomarańczowe wymyśliłam dzisiaj. Najpierw zastanawiałam się czy nie upiec pierniczków Lebkuchen , ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na poczekaniu napisałam na kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie(...)bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNutellą i brzoskwiniami - prostokątny, na dużą blachę i dużą liczbę gości:) Tort na pewno posmakuje dzieciom (i nie tylko im) i będzie świetnym wyborem na urodziny. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i brzoskwiń, tort nie jest mdły, raczej lekki i orzeźwiający. Jeśli wolicie, możecie użyć soku o ulubionym smaku, który dobrze komponuje się z czekoladą, na przykład brzoskwiniowego. Mój tort(...)Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać, a wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Zyskał wiele pochwał od gości:) W związku przygotowaniami do imprezy urodzinowej nie udało
Lekcje w kuchniŚwieże gałązki świerku, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę(...)zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale. Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką
Posadzone i zjedzoneObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe
Moja Delicjaprzy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która(...)przekazała nam do przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki-motylki BasJulowe pasje Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka(...)Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżoweMiętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowaBabka
Moje domowe kucharzeniemojprzepisna.pl | Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą Przepis na dużą rodzinną blachę. Szarlotka szalenie posmakowała rodzinie, to tego stopnia, że po obfitym obiedzie prosili o dokładkę dokładki. Zdecydowanie polecam. Może nietypowe połączenia, ale świetne. Dżem i skórka domowej roboty :). Składniki na formię : 38 na 28 500 gr mąki (u mnie 250 razowej żytniej i 250 zwykłej pszennej, ale można(...)Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić
moj przepis naPyszny tort piernikowy przełożony delikatnym i lekkim kremem pomarańczowym. Pięknie prezentujący się na stole i bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które(...)opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki gorzkiego kakao KREM 1l śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1/2 szklanki likieru cointreau (pomarańczowego) PRZEŁOŻENIE:1/2 słoika powideł śliwkowych (150 g) DEKORACJA: rozmaryn, gwiazdki anyżu, świeża lub mrożona żurawina WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik
cool and mintyCiasto z budyniem i sokiem pomarańczowym. Niektóre okazje wymagają po prostu wyjątkowego ciasta. Jeśli szukasz imponującego przepisu, z którego uzyskasz pyszne ciasto , masz szczęście! Mam dla Ciebie ciasto , które składa się z biszkoptu z dodatkiem maku , następnie budyń z sokiem z pomarańczy i na koniec bita śmietana o smaku cytrynowym . To pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy jest idealnym deserem(...)jakie są potrzebne: Spód: – 4 jajka w temperaturze pokojowej – 50 g maku – 4 łyżki erytrytolu – 70 g mąki orkiszowej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: – 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – 5 łyżek erytrytolu – 3 budynie śmietankowe Bita śmietana: – 500 ml śmietany kremówki 36% – ½ szklanki gorącej wody
Zdrowy Styl Joanny