polewa - 11092 przepisów (strona:399/740)

Kluski leniwe. 418

czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy na minutkę, żeby odparowały. Następnie odwracamy je na drugą stronę, żeby i z tej strony odparowały. Odparowane kluski polewamy masełkiem, posypujemy cukrem, cynamonem i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 174

śmietanie roztrzepujemy mąkę. Pozostałość farszu zagotowujemy z 100 ml wody, dodajemy śmietanę z mąką i znów zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotowe.     Okraszone kartacze przekładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy jeszcze ciepłe ;) Z tej porcji kartaczy wyszło na dwa obiady

Rozpustne gotowanie
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. 101

smażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego

Rozpustne gotowanie
Sos karmelowy. 178

bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo polecam!!! Składniki na sos karmelowy: 180 g cukru 15 g masła 200-220 ml śmietany

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 120

się upiekło. Studzimy.      Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a kruchy spód

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 118

pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 153

budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej      Jabłka obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy.     Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 218

sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 99

szynkę - dodajemy świeży pieprz i sól. Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię. Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi ! Życzę Wam,  Wszystkiego... SMACZNEGO

dlaSmaQ
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 165

całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę, że niczego nie musimy mieszać, pilnować itp. Tylko pamiętać żeby dodawać kolejne składniki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Kąski z kurczaka pod brokułami 353

osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie łączymy. Na półmisku układamy warstwami podsmażony filet z kurczaka następnie kawałki brokuła oraz ser feta polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem Danie przygotowała Alicja  Smacznego

kgwjanczewo
Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni 167

przekładamy do pucharków. Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy  na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnie , dodajemy pestki dyni i słonecznik. Prażymy parę minut do za złocenia , polewamy miodem płynnym i posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem . Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami. Miksujemy serki z jogurtem greckim i  miodem , wkładamy

Różowa kuchnia
Drożdżówki z makiem 188

nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie: Gotuję wodę 200 ml i wsypuje suchy mak do wrzątku mieszam koło 10 minut . Zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu maku wkładamy go do blendera

Różowa kuchnia
Pyszny szejk orzeźwiający z truskawkami 175

obieramy z szypułek . Dodajemy do  soji i miksujemy , aż wszystkie owoce nam się zmielą  . Dodajemy lody śmietankowe i nadal miksujemy. Przelewamy do wyższych szklaneczek . Polewamy sosem trzcinowym , dałam go dosyć dużo bo lubię słodkie szejki :) Całość wyszła rewelacyjnie .  Alpro Soya bez Cukru   jest Lekkostrawny ze względu na brak laktozy i glutenu

Różowa kuchnia
Gofry z błonnikiem kakaowym i soi waniliowej 126

minut ( każda gofrownic inaczej piecze więc trzeba sprawdzać ).   Dodatki: Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami ksylitolu i wyciskamy na gofry ( używam rękawa cukierniczego). Dekorujemy owocami z syropu  Polewamy karmelem ( cukier+ woda 3-5 minut z patelni lekko ciepły )       Piekły ze mną: Danusia  Bernadetta Bożenka Kasia

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania