później zmywanie) i równomiernie układamy skrzydełka. Pieczemy około 40-50 minut, czyli do czasu, aż skrzydełka nabiorą brązowego koloru. W trakcie pieczenia skrzydełka od czasu do czasu polewamy pozostałą marynatą (tak co około 10-15 minut). Gotowe! Tak przygotowane skrzydełka po wystudzeniu można podpiekać na grillu i w takiej wersji też są pyszne
Rozpustne gotowaniewarzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z octem, gdy otrzymamy gładka masę dodajemy musztardę i przyprawy, znowu mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, równomiernie rozprowadzamy po całości dokładnie mieszając, odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie sałata jest gotowa. Polecam
Rozpustne gotowanieresztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w blaszce. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową
Rozpustne gotowaniepieczenia 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 150 g brązowego cukru 2 duże jajka 3/4 szklanki jagód Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Banany obieramy, polewamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy masło, dobrze mieszamy. Do wymieszanej masy
Rozpustne gotowaniespód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta, 1/3 kremu, ciasto, ostatnia część kremu i ostatni blat miodowego ciasta. Wierzch dekorujemy polewą lub lukrem. Ja najpierw zrobiłam rzadki lukier (2/3 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wrzącej wody) wysmarowałam nim ciasto, a następnie zrobiłam gęsty lukier (2/3 szklanki cukru pudru
Rozpustne gotowanieUkładamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotowe
Rozpustne gotowanieminut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta
Rozpustne gotowanieczasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy na minutkę, żeby odparowały. Następnie odwracamy je na drugą stronę, żeby i z tej strony odparowały. Odparowane kluski polewamy masełkiem, posypujemy cukrem, cynamonem i gotowe
Rozpustne gotowanieśmietanie roztrzepujemy mąkę. Pozostałość farszu zagotowujemy z 100 ml wody, dodajemy śmietanę z mąką i znów zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotowe. Okraszone kartacze przekładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy jeszcze ciepłe ;) Z tej porcji kartaczy wyszło na dwa obiady
Rozpustne gotowaniesmażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego
Rozpustne gotowaniebazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo polecam!!! Składniki na sos karmelowy: 180 g cukru 15 g masła 200-220 ml śmietany
Rozpustne gotowaniesię upiekło. Studzimy. Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a kruchy spód
Rozpustne gotowaniepokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem) Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy
Rozpustne gotowaniebudyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Jabłka obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego
Rozpustne gotowaniesklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące
Rozpustne gotowanie