polewa - 11092 przepisów (strona:398/740)

Pierogi z truskawkami. 127

pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy aż wypłyną na wierzch, wyciągamy po upływie 1-2 minut od momentu zagotowania. Wykładamy na talerze, czekamy minutkę, żeby trochę odparowały, posypujemy cukrem, polewamy śmietaną lub jogurtem i podajemy puki gorące! Pycha

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 165

rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 171

Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM

Rozpustne gotowanie
Pieczone skrzydełka. 519

później zmywanie) i równomiernie układamy skrzydełka. Pieczemy około 40-50 minut, czyli do czasu, aż skrzydełka nabiorą brązowego koloru. W trakcie pieczenia skrzydełka od czasu do czasu polewamy pozostałą marynatą (tak co około 10-15 minut

Rozpustne gotowanie
Miód z mniszka lekarskiego. 99

pszczółkę i przygotować kilka słoiczków tego bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego

Rozpustne gotowanie
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 152

mieszamy i smażymy, aż rabarbar zmięknie, a sos toffi zgęstnieje. Studzimy.      Śmietanę 30 % ubijamy, dodajemy cukier i likier (kakao). Gotowe, wystudzone babeczki dekorujemy śmietaną i rabarbarem, polewamy sosem toffi i podajemy

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasteczka z kokosem. 133

gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z cukrem pudrem (niekoniecznie). Zimne ciastka polewamy czekoladą i ewentualnie posypujemy skórką cytrynową. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kaczka pieczona po polsku. 137

przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Po godzinie przewracamy mięso, wierzch smarujemy masłem, przykrywamy i pieczemy kolejne 40 minut (co 10-15 minut polewamy powstałym sosem). Następnie odkrywamy naczynie i dopiekamy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ptaszka, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 30-40 minut, żeby kaczka nabrała soczystości. Podajemy

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 174

później zmywanie) i równomiernie układamy skrzydełka. Pieczemy około 40-50 minut, czyli do czasu, aż skrzydełka nabiorą brązowego koloru. W trakcie pieczenia skrzydełka od czasu do czasu polewamy pozostałą marynatą (tak co około 10-15 minut). Gotowe!      Tak przygotowane skrzydełka po wystudzeniu można podpiekać na grillu i w takiej wersji też są pyszne

Rozpustne gotowanie
Sałata z warzywami w sosie miodowym. 371

warzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z octem, gdy otrzymamy gładka masę dodajemy musztardę i przyprawy, znowu mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, równomiernie rozprowadzamy po całości dokładnie mieszając, odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie sałata jest gotowa. Polecam

Rozpustne gotowanie
Ciasto Mleczna kanapka z kokosem. 258

resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy  ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w blaszce. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową

Rozpustne gotowanie
Bananowa babka z jagodami. 124

pieczenia 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 150 g brązowego cukru 2 duże jajka 3/4 szklanki jagód      Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Banany obieramy, polewamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy masło, dobrze mieszamy. Do wymieszanej masy

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 125

spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta, 1/3 kremu, ciasto, ostatnia część kremu i ostatni blat miodowego ciasta. Wierzch dekorujemy polewą lub lukrem. Ja najpierw zrobiłam rzadki lukier (2/3 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wrzącej wody) wysmarowałam nim ciasto, a następnie zrobiłam gęsty lukier (2/3 szklanki cukru pudru

Rozpustne gotowanie
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 140

Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 156

minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania