polewa - 11092 przepisów (strona:392/740)

Jogurt grecki z quinoa, siemieniem lnianym i truskawkami 104

Rozkładamy na blachę i pieczemy 12-15 minut. Mieszając co jakiś czas. Uważamy, żeby quinoa za bardzo się nie przypiekła. Do miseczki wkładamy jogurt grecki, posypujemy quinoa, układamy truskawki, polewamy miodem i syropem klonowym. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka szopska 217

kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia grillowana. POLECAM! 163

pół a potem jeszcze na pół. Z cukinii wycinamy miąższ. W miseczce przygotowujemy marynatę: olej, tymianek, czosnek i papryczka pokrojone na drobno. Solimy i pieprzymy cukinię a następnie polewamy marynatą i mieszamy aby każda cukinia była pokryta płynem.  Odstawiamy na ok 10-20 minut. Rozgrzewamy grill na średnią moc. Cukinię zaczynamy grillować z zielonej strony.  Czas: 5 minut

Apetyt na Zielone
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 496

cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Koperek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą. Wszystko polewamy oliwą, skrapiamy cytryną i doprawiamy cukrem. Całość dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Pavlova z sosem krówkowym 120

paterę.  Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy i posypujemy odrobiną cukrowych perełek. Ja dodatkowo pokruszyłam 2-3 krówki i posypałam nimi wgłębienie bezy. Zamiast sosu krówkowego można też przygotować bitą śmietanę, a wierzch pavlovej udekorować

W poszukiwaniu inspiracji
pierogi ruskie --- gnocchi 137

delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy olejem z przesmażoną cebulką,a po wierzchu polać całość kwaśną śmietaną.Pycha

w mojej kuchni
Francuska Fantazja z borówkami 133

Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Jagodzianki 275

minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę 15-18 minut na złoty kolor. Przed podaniem polewam lukrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Cytrynowy deser sernikowy z jagodami 180

jagody (zostawiając kilka do dekoracji), delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharka, wstawiamy na parę minut do lodówki w celu schłodzenia. Tuż przed podaniem na wierzch deseru układamy kilka jagód i polewamy całość łyżeczką soku truskawkowego. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Królowa sałat 204

mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z  cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Dekorujemy pomidorami koktajlowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami 135

szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, pokrojonym w kosteczke serem pleśniowym i polewamy sosem

Atlas Smaków
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 169

szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki. Tosty smarujemy twarożkiem, układamy plasterki gruszki, polewamy miodem i posypujemy pokruszoną gorgonzolą i podprażonymi orzechami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami i jajkiem 423

twardo i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z oliwy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu kładziemy sałatę, a na nią tuńczyk, jajka i pomidorki. Na koniec wszystko polewamy oliwą połączoną z octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem (na ilość soli trzeba uważać ze względu na słony smak tuńczyka). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto Jabłkowo – Karmelowe 153

lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h 20 g orzechów włoskich lub pekan Źródło: bbcfoodgood.com The post Ciasto Jabłkowo

Made By Mom And Son
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 181

pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego

Moniki Smakołyki