polewa - 11092 przepisów (strona:400/740)

Gołąbki cygańskie 1511

zmięknie. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i ketchup, doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka caprese z żółtymi pomidorami 121

szczypiorkiem ser mozzarella jedna duża kulka sól pieprz olej rydzowy Przygotowanie: Pomidorki pokroić na plasterki. Cebulkę również kroimy drobno. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Układamy wszystko na talerzu, polewamy olejem rydzowym, posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem kolorowym. Gotowe

Lawendowe Niebo
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 228

pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski mielony  do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem  pieprz czarny  Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Posypujemy je pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Odstawiamy kawałki schabu na bok. Ziemniaki obieramy, płuczemy i nakrajemy każdy co kawałek

Parowar Faceta
Jajko sadzone z sałatką. 150

przygotować na kilka porcji i przechowywać w lodówce), sałatę rwiemy na kawałki kropimy sosem , pomidory kroimy w półkrążki, ogórki w słupki, paprykę w cieniutkie słupeczki, warzywa układamy na sałacie, polewamy sosem, kiełbaski przekrawamy na pół, nacinamy, smażymy na maśle,  smażymy jajko sadzone ze szczypiorkiem, solą i pieprzem

Kuchnia Beaty
Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z dodatkiem gniecionego bobu i puree 190

świeżym tymiankiem. Bób doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ugniatamy tłuczkiem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z ziemniaków, obok gnieciony bób i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe

Mango Papaja
Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 255

młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na kawałkach mięsa układamy plastry ananasa, a na nich kawałki cheddara i mozarelli

DefinicjaSmaku
Surówka z młodej kapusty 167

talarki. Pomidorki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Porzeczki obrywamy z gałązek. Wszystkie warzywa mieszamy i polewamy dressingiem ziołowym. Smacznego

Salonik smaków
Sałatka z ricottą i pomidorami. 214

sera ricotta  2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane białko z jednego jajka sos winegret (przepis w osobnym poście) WYKONANIE: warzywa układamy na rukoli i polewamy sosem, można posypać drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem

Kuchnia Beaty
Kukurydziane racuszki na zsiadłym mleku 310

minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Kalafior w arabskim stylu 196

się przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto śmietankowe z czarnymi porzeczkami 225

Stężałą galaretkę mieszamy ze śmietanką i porzeczkami. Wylewamy delikatnie na biszkopt i schładzamy w lodówce 2 godziny.  4/ Wyjmujemy z lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy górę ciasta zygzakami. Czekamy aż zastygnie.  SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tabbouleh 210

ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny

Mango Papaja
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 113

zbyt wodnisty. W razie gdyby był zbyt gęsty dodać wody, a w razie gdyby był zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru. Po upieczeniu jagodzianki studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem.  Odstawiamy na chwilę do zastygnięcia lukru. Składniki na ok. 15 sztuk jagodzianek. Przepis znalazłam na stronie www.slodkiefantazja.pl i wprowadziłam w nim drobne zmiany

Mania Wypiekania
Letnia sałatka z pomidorami malinowymi, truskawkami i serem typu włoskiego 122

pół. Umieszczamy w misce. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz kiełkami. Z miodu, musztardy i oliwy z oliwek robimy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem

Mango Papaja
Jogurtowy deser śniadaniowy z granolą i owocami 224

jęczmienne, migdały, wiórki kokosowe, cukier i sól. W rondlu na małym ogniu roztopić masło klarowane, dodać miód i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gorąca, porcjami polewać nią wymieszane suche składniki i dokładnie mieszać, tak by płatki równomiernie się nią pokryły. Tak przygotowane płatki ułożyć cienką warstwą na papier do pieczenia wyłożony na blasze i wstawić do piekarnika

W SMAK