aromatyczna. Shawarma to świetny wstęp do zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie przepis na idealnego kebaba domowej roboty . Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com . Składniki: 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża szczypta cynamonu Sos 200 ml jogurtu 1 łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek roztartego 1 łyżka oliwy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości sporego kąska. Przełóż do misy
Niedzielny kucharztartej Sól i pieprz czy smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej PRZYGOTOWANIE: Filety kroję w grube na ok 1.5 cm fileciki jeśli nie mamy mini polędwiczek z kurczaka. Myję mięso i osuszam. Płatki kukurydziane dokładnie kruszę. Ja robię tak ,że przekładam płatki do woreczka foliowego a następnie ubijamy wałkiem do ciasta. Do miski przestępuje bułkę(...)patelnię wylewam olej a następnie rozgrzewam. Mięso doprawiam solą ,pieprzem, papryką wędzoną. Mięso panieruje i smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję na ciepło z ulubionym sosem
Gotowanie Patkimięsem. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego(...)mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
Obiad gotowyPosypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym. Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe. Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku. Więcej naszych przepisów na potrawy z wolnowaru(...)Składniki - proporcje na dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotować na wiele sposobów: można gotować w wodzie, na parze, grillować czy właśnie zapiekać. Same warzywo jest na tyle uniwersalne, że szparagi mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim, ale mogą również stanowić dodatek do obiadu – co kto lubi i na co ma ochotę. Przepis jest z jajkami w koszulce, ale jeżeli nie lubicie tak podanych(...)przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! Polecam również: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 5 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ
A to pestkaPolędwiczka w glazurze czosnkowe to właściwie polędwiczka adobo. Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba(...)przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też
Niedzielny kucharzKotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna(...)Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy
Codziennik Kuchennyaromatów oraz przede wszystkim - mogą być dłużej przechowywane. Temperatury i czas gotowania w metodzie sous-vide (źródło: sousvidesupremechef.com): Jak widać, można eksperymentować z nowoczesnymi technikami kulinarnymi w domu. Polędwiczka wieprzowa jest dość trudnym produktem - jest bardzo delikatną i zarówno chudą częścią świnki, którą bardzo łatwo przesuszyć. Dzięki metodzie sous-vide udało mi się zachować smak i soczystość mięsa(...)chef a tylko próba pokazania, że podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia
Right Behind The Kitchenpodobała mi się ażurowa grzanka, wyglądająca tak lekko i niewinnie. Jedynie miałem drobne obiekcje do kiełbaskowatego kształtu mięsa, ale tutaj może objawiła się moja niechęć do tego typu wyrobów. Polędwiczka była podana na wyśmienitym purée z pasternaku, z konfitowaną marchwią (zdecydowanie miałem ochotę na więcej) i musem z czerwonej kapusty, który nabierając się spontanicznie na widelec, wprost eksplodował w ustach(...)był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi dziczyzny, czyli mnie. Jego charakterystyczny leśny smak, delikatnie i w nienarzucający sposób przebijał się spod sosu na lipowym miodzie z lokalnej pasieki Migoccy, którym był okraszony. Mimo wszystko dla mnie najsmaczniejsza była cała oprawa dania, a dzik tworzył tylko konieczny, acz niezły dodatek. Ale cóż, żaden
Food Squarekurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli(...)stół w patelni, w której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści
Karo in the KitchenTradycyjne danie kuchni rosyjskiej o słono-kwaśnym smaku. Pierwszy raz jadłam ją w byłym NRD, będąc studentką podczas wakacyjnego zarobkowania. Teraz miałam okazję ugotować
To co kochamlubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko wykończenie: Grecy dodają na koniec sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. W gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest(...)dostępnych przypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze są udka. Bardzo dobry jest też gyros z polędwiczek wieprzowych. I jeszcze chlebek pita. Tu znowu, można kupić gotowca w sklepie, ale narawdę lepiej zrobić je samemu. Smakuje o niebo lepiej niż kupna pita i nie ma w niej
Niedzielny kucharzzrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi w sosie pomidorowym (oczywiście własnej roboty) z pulpecikami. Jeśli kogoś przeraża gotowanie na pięć dni, że to za dużo czasu zajmuje, to w sobotę, robiąc obiad dla trzech osób mieliśmy taką refleksję(...)krócej niż gotowanie naszego tygodniowego menu. Zobaczcie listę zakupową do tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona 0,5 zł 1 główka czosnku 2 0,5 kg pomidorów
Niedzielny kucharzzrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi w sosie pomidorowym (oczywiście własnej roboty) z pulpecikami. Jeśli kogoś przeraża gotowanie na pięć dni, że to za dużo czasu zajmuje, to w sobotę, robiąc obiad dla trzech osób mieliśmy taką refleksję(...)krócej niż gotowanie naszego tygodniowego menu. Zobaczcie listę zakupową do tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona 0,5 zł 1 główka czosnku 2 0,5 kg pomidorów
Niedzielny kucharzlubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko wykończenie: Grecy dodają na koniec sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. W gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest(...)dostępnych przypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze są udka. Bardzo dobry jest też gyros z polędwiczek wieprzowych. I jeszcze chlebek pita. Tu znowu, można kupić gotowca w sklepie, ale narawdę lepiej zrobić je samemu. Smakuje o niebo lepiej niż kupna pita i nie ma w niej
Niedzielny kucharz