Przepis z repertuaru Pascala Brodnickiego, kiedy jeszcze prowadził „Po prostu gotuj” w TVN. Pascal przygotował w ten sposób polędwiczki, ale ja wolę kurczaka. Danie jest pyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz(...)Kiedy zrobi się ciemny, bursztynowy karmel wyłączyć palnik i zaczekać 2-3 minuty. Ostrożnie wlać balsamino (może strzelać, więc nie nachylać się nad garnkiem). Włączyć ponownie gaz i mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 ok 500 g polędwiczka wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 0,5 pora 2 ziela angielskie 3 liście laurowe masło i mąka do zasmażki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na plastry, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem na patelni rozgrzej olej i obsmaż na rumiano mięso w każdej strony(...)garnka usmażone mięso i zalej wodą niewiele ponad poziom składników duś na małym ogniu przez ok godzinę na koniec dopraw do smaku przyprawami, które lubisz i aby zagęścić sos, możesz dodać zasmażkę podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujesłony, no ale to już pojęcie względne. Żałowałam, że nie zostawiłam sobie choć odrobinki poprzedniego wina. Danie gorące: Polędwiczka z jelenia/marmolada z czerwonej cebuli/sos porto/kasza jaglana z orzechami – polędwiczka obłędna. Chef okazał się być naprawdę dobrym człowiekiem, bo nie zamordował jej jakąś upiorną marynatą, toną soli i bezsensownych ziół. Wiedziałam co jem i owo coś rozpływało się w ustach. Kaszę(...)ogóle, ale jak Chef Marcin opowiedział o zamyśle i sposobie jej stworzenia podeszłam do niej „po japońsku” – nie smakuje mi, ale z ręką na sercu doceniam. M smakowało Sos porto idealnie zgrał się z tym, co było w kieliszkach, a mianowicie Taittinger Brut Reserve. To bardzo elegancki szampan. Dobrze wyważony, nie za lekki, właśnie w sam raz pod dziczyznę. Deser
Kate's Kitchenpieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 gożdziki 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Polędwicę myjemy , osuszamy. Marynata: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie(...)szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy jak duże mamy polędwice). Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu.. zagotować. Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem. Smacznego polędwica z dzika
O kuchni z uczuciemsprzedawali prosto z lasu, tuż przy trasie. No i tak mi ten obraz chodził po głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować. Wyszedł całkiem smaczny obiad. SKŁADNIKI: 1 duża polędwiczka wieprzowa 1 szalotka 200 g kurek 100 ml śmietany 18 % mąka olej sól pieprz bulion lub woda A jak to zrobić: Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry(...)podlać całość bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Kuchnia w opałachPrzede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę(...)ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych. Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę Monini Classico w poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy
Chilli Czosnek i Oliwaszara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze(...)godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką, czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy sosem prosto z wolnowaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Zobacz przepis Burgery z fasoli, cieciorki, kurczaka i pęczaku Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso. Zobacz przepis Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Genialny przepis Karola Okrasy na kurczaka faszerowanego nietypowym nadzieniem, które świetnie prezentuje się po rozkrojeniu upieczonej tuszki i doskonale(...)zielenina. Zobacz przepis Stir fry z mielonego indyka i boczniaków W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. Zobacz przepis Kurczak w kuskusie i jarmużu Świetne danie na szybki obiad. Kurczak z kuskusem zawiera mnóstwo protein i stanowi potężny ładunek energii
Niedzielny kucharzpojawiających się takich i owych soczystych piersi kurczęcia usmarowanych rozpuszczonym "rosołkiem" zamieszczam przepis na takież. Smaczne, smaczniejsze, bez kostki. :P Składniki: 4 sznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina(...)rozgrzany wrzucić posiekane chili i czosnek. Na to położyć mięso i smażyć po 5 minut z każdej strony. 2. Podlać winem i śmietanką, gotować kolejne 6-7 minut, aż sos się lekko zredukuje. Podawać polane sosem i skropione do smaku oliwą chili. W książeczce pt.: "Schnitzel" z serii "Essen&Genießen
Kuchnia PrezydentowejSzukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczaka w panierce lubi chyba każdy – to jedna z tych potraw, do których pasuje też każdy dowolny dodatek, każda surówka i każdy sos. Smakują zarówno w wersji łagodnej, jak i na pikantnie. Panierka ma jednak jedną właściwość, z której powodu omijają ją wszyscy dbający o linię – chłonie tłuszcz. Ale i to da się ominąć – kurczak w panierce pieczony w piekarniku(...)mięso i do pieczenia trzeba je odpowiednio naszykować, żeby przy wysokiej temperaturze która zamknie i przypiecze panierkę, mięso pozostało kruche i soczyste. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon. Odcinamy polędwiczki i zostawiamy je w całości, a pozostałe mięso kroimy w poprzek piersi, pod lekkim skosem, na kawałki grubości około 1,5cm. Rzadki naturalny jogurt albo maślankę mieszamy z ulubioną przyprawą
Karo in the KitchenTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 5 łyżek natki pietruszki - 2-3 łyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu(...)grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 5 łyżek natki pietruszki - 2-3 łyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu(...)grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego
Dziś Ja gotuje