odrobinę masła klarowanego, wrzucamy nasze polędwiczki i obsmażamy w obu stron. Następnie wlewamy bulion, dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę, mieszamy. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut 4. Nasze szparagi kroimy, pomidory również kroimy w paski. Dodajemy do reszty. 5. Po upływie czasu dolewamy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy. Dusimy chwilkę, żeby nam się sos zagęścił. na końcu posypujemy świeżymi listkami
kruche babeczkimiłośniczką smaków słodko kwaśnych. Polędwiczki są delikatne, szybko się robi i taki obiad zrobimy w 20 minut. 1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody
wesoła kuchniaSzybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć w
Kuchnia Pokoleńcukrem Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, dusić razem około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko
Proste Potrawyumyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku(...)zagotować. Można zrobić bez mąki, ale wtedy trzeba dodać mniej wody. Na koniec tylko dodać śmietanę i natkę pietruszki. Śmietanę wlać do kubka i dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i wlać do mięsa. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Polecam to było naprawdę pyszne
Kuchnia PokoleńW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze(...)puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego listonic
Poezja smakunajlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie, zamknięte w naczyniu, dusimy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Smak herbaty jest delikatnie wyczuwalny, jednak nie nachalny. Sos można zagęścić podsmażoną na maśle
Kuchenna Kontrrewolucyamożliwych wariacjach. Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe(...)kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy i awokado. Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu przyprawy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli
Kuchenna Kontrrewolucyaminut, wymieszania składników sosu i podgrzania w mikrofali – 2 minuty. Równie nieskomplikowany jest przepis na Buddha bowl. Cała robota to usmażenie sera haloumi – równie dobrze można użyć tofu lub krewetek. Podstawę misy stanowi ryż. Tu kłania się klasyczna metoda meal prep: ryż ugotowaliśmy w większej ilości przy okazji robienia niedzielnego obiadu (to były polędwiczki parmigiano – a przepis
Niedzielny kucharzrównej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy
Moja smaczna kuchniadoskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy(...)Ponownie wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam i polewałam sosem z koniaku, choć, oczywiście, alkohol straci swoją moc. Pieczemy ok. 25 min. Ponownie wyciągamy mięso i obkładamy je z wierzchu plasterkami świeżych fig. Wkładamy naczynie do piekarnika i w opcji
Raj dla Podniebieniawino. Składniki (4 porcje) -1 spora polędwiczka wieprzowa -cebula -czerwona i zielona papryka -2 dojrzałe pomidory -5 łyżek oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -100 ml białego wina -łyżeczka słodkiej papryki w proszku -sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć(...)samej oliwie kilka minut podlewając winem. Włożyć mięso z powrotem i dusić pod przykryciem 5-7 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków
Zielona Kuchnia300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe
Viola cooks with passioncukinią w delikatnym sosie Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką
Moja smaczna kuchnia