polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:74/104)

Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami 185

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie. Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo

Smaczna Pyza
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 166

aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy na patelni (z dodatkiem oliwy, bądź masła) lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(z termoobiegiem) około pół godziny, zdejmujemy folię i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia. Jeśli pieczecie na patelni to można dodać pokrojoną cebulkę, otrzymacie pyszną bazę na sos

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami 143

Składniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona

KreatywnePiny
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 287

najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami

słodki bratek
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 140

ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić(...)pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi Szukając sałatek do menu

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem 172

odrobinę masła klarowanego, wrzucamy nasze polędwiczki i obsmażamy w obu stron. Następnie wlewamy bulion, dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę, mieszamy. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut 4. Nasze szparagi kroimy, pomidory również kroimy w paski. Dodajemy do reszty. 5. Po upływie czasu dolewamy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy. Dusimy chwilkę, żeby nam się sos zagęścił. na końcu posypujemy świeżymi listkami

kruche babeczki
Polędwiczki z warzywami po chińsku 164

miłośniczką smaków słodko kwaśnych. Polędwiczki są delikatne, szybko się robi i taki  obiad zrobimy w 20 minut.  1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody

wesoła kuchnia
Polędwiczki w sosie musztardowym z kurkami 214

Szybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć w

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki wołowe w sosie pomidorowym 144

cukrem Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, dusić razem około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko

Proste Potrawy
Wołowina a la Stroganow 139

umyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku(...)zagotować. Można zrobić bez mąki, ale wtedy trzeba dodać mniej wody. Na koniec tylko dodać śmietanę i natkę pietruszki. Śmietanę wlać do kubka i dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i wlać do mięsa. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Polecam to było naprawdę pyszne

Kuchnia Pokoleń
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 225

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 318

podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze(...)puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego listonic

Poezja smaku
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 136

najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie, zamknięte w naczyniu, dusimy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Smak herbaty jest delikatnie wyczuwalny, jednak nie nachalny. Sos można zagęścić podsmażoną na maśle

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 196

możliwych wariacjach. Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej  Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka  mąka kukurydziana mleczko kokosowe(...)kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy i awokado. Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu przyprawy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli

Kuchenna Kontrrewolucya
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 175

minut, wymieszania składników sosu i podgrzania w mikrofali – 2 minuty. Równie nieskomplikowany jest przepis na Buddha bowl. Cała robota to usmażenie sera haloumi – równie dobrze można użyć tofu lub krewetek. Podstawę misy stanowi ryż. Tu kłania się klasyczna metoda meal prep: ryż ugotowaliśmy w większej ilości przy okazji robienia niedzielnego obiadu (to były polędwiczki parmigiano – a przepis

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach 209

równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy

Moja smaczna kuchnia