polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:82/104)

Jajecznica z mlekiem 212

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z szynką i żółtym serem 429

Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Na Bazie Koniaku 136

SKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 5 łyżek natki pietruszki - 2-3 łyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu(...)grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Na Bazie Koniaku 98

SKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 5 łyżek natki pietruszki - 2-3 łyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu(...)grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Na Bazie Koniaku 133

SKŁADNIKI: - 1 polędwiczka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 60 ml koniaku lub brandy (u mnie Red Label) - 130 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 5 łyżek natki pietruszki - 2-3 łyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu(...)grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 280

pieczenia i patelnię. Piekarnik od razu rozgrzewamy do 190⁰C, bez termoobiegu. Kiedy skończymy przepychanki na palniku i kuchennym blacie – będzie już gorący. Piersi oczyszczamy z błonek, oddzielamy polędwiczki. Piersi kroimy wzdłuż na równe połowy. Nie rozbijamy ich, osuszamy tylko do sucha papierowymi ręcznikami, lekko solimy i pieprzymy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso(...)pieprzymy. Wlewamy na patelnię bulion i sok z cytryny, dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki

Karo in the Kitchen
Karkówka w jogurtowej marynacie 2946

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś ze szparagami 244

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Gołąbki z dorszem 140

jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga wersja, opisana w tym przepisie, zawiera połączenie ryby, wcześniej zamacerownej w oliwie z kolendrą z podsmażonym chorizo(...)rwie się tak łatwo, jak np. kapusta pekińska. Smakowo bije chińską kuzynkę na głowę. W naszym przekonaniu sałata rzymska jest jedną z najsmakowitszych sałat. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z dorsza 10 dużych liści sałaty rzymskiej (jeśli do kupienia będzie tylko mała, gołąbki robimy z dwóch, a nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru

Niedzielny kucharz
Karkówka w jogurcie z grilla 264

Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babciny królik i duszona marchewka 211

łyżka oleju sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam(...)cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy

My Culinary Art
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 252

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 252

domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane

Kuchnia MagdaLeny
Pomidory z mozzarellą i pesto 209

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica a’la Wellington 144

Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki(...)jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną w grube plastry w towarzystwie ulubionej sałaty. Z sosem czosnkowym jest super. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Dorsz w pomidorach z tapenadą 231

sprawdza się w daniach na zimno, ale możemy ją używać także do krótkiego smażenia w niewysokiej temperaturze. Dorsz w pomidorach z tapenadą: 4 filety z dorsza bez skóry (najlepiej polędwiczki) 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 400 g krojonych pomidorów z puszki / kartonika 150 g drylowanych, czarnych oliwek Gallo (1 słoik) 2 łyżki(...)oliwek. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista, wyciskamy do niej 3 ząbki czosnku. Mieszamy łopatką i wlewamy krojone pomidory. Doprawiamy je łyżeczką cukru trzcinowego oraz szczyptą soli. Zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeśli patelnia ma metalową rączkę i można używać jej w piekarniku – nie musimy przekładać). Na sosie układamy dorsza i wstawiamy do piekarnika

Poezja smaku
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 209

skóry ( 2 ) 95 g suszone śliwki (miękkie) 150 g marchew 2 szalotki 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 małe jajko Sól Pieprz majeranek Bulion warzywny Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki. Drobno je siekamy, razem ze śliwkami ( można użyć blendera ). Do masy dodajemy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Filety kładziemy na desce i kroimy na płasko, lecz nie do końca(...)smażenia. Następnie obsmażamy roladki. Marchew obieramy i kroimy w słupki a szalotki na połowę – również je podsmażamy. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Aby sos był aromatyczny podczas gotowania dodajemy dwie suszone śliwki. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 227 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 183

Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa

Codziennik Kuchenny
Szynka wieprzowa sous vide 371

vide, mięso możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku(...)czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia

Kulinarne przygody Gatity