Gulasz z polędwiczek z indyka to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu i z podstawowych składników. Wyśmienicie smakuje z ulubioną kaszą i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 polędwiczki z indyka u mnie 600 gram 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 łyżki mąki pszennej 4 liście laurowe(...)przykryciem ok 30-40 minut do momentu aż mięso będzie miękkie, gdy mięso będzie mięciutkie do miski/rondelka przelewamy śmietanę, ( możemy jeszcze dodać trochę mąki jeśli chcemy jeszcze bardziej zagęścić sos) dodajemy do niej 1-2 łyżki wazowej gorącego sosu dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka, całość zagotowujemy, gotowy gulasz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, dodajemy posiekaną natkę
Blog kulinarny S9.PLPokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niesamowicie aromatyczna marynata i glazura w jednym o niecodziennym smaku i korzennym aromacie. Delikatnie pachnie cynamonem. Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną(...)krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej
Niedzielny kucharzlodówce :) ). Oczywiście kokosowe curry z kurczakiem nie obejdzie się bez mleczka kokosowego. Do tego trochę cebuli, imbiru, czosnku i gotowe :)) Składniki: ok. 500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1-2 łyżeczki pasty curry, najlepiej czerwonej (opcjonalnie dla większej ostrości(...)oleju. Dodać cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać kurczaka, mleko kokosowe, imbir i czosnek i gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż kurczak będzie gotowy, a sos nieco zgęstnieje. Dodać szpinak, wymieszać i podgotować przez 1-2 minuty. Kokosowe curry z kurczakiem nakładać do miseczek, np. z ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Na koniec kokosowe curry
Pociąg Do Kuchnikalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka
Moja smaczna kuchniakalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka
Moja smaczna kuchniabananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy(...)przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną
Moja smaczna kuchniaSałatka Chrupiący kurczak – to pyszna sałatka z kawałkami kurczaka jak z KFC. Podane składniki wystarczą spokojnie dla 4 osób. Sałatka ta jest nieco pracochłonna, gdyż
Kulinarne Przebojesmakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki(...)domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem
Kucharzycajakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo(...)ekipy ruszyły do dzieła. A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy
W kuchni Karmel-itkiW tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne mięso. Najlepszym punktem był sos na bazie piwa Koźlak. Dodatki były trochę zbyt słodkie, można byłoby trochę bardziej podbić ich smak. Gdy wszyscy byli już mocno najedzeni przyszedł czas na deser o dość sugestywnej nazwie(...)Takie dyskusje rozszerzają światopogląd i pozwalają na wzajemną motywację do działania. Znakiem dobrej kuchni jest to, że odróżnia się od innych, bo przecież nie wszędzie musimy podawać i jeść polędwiczki wieprzowe czy lubelskiego schabowego. Cieszy mnie także chęć powrotu do naszych lokalnych produktów, bo jak widać, można z nich wyczarować naprawdę przepyszne dania
Pasja Smakuproduktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego Wschodu. Wspaniała na słodko oraz jako część drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko niezwykle łatwo ją przygotować, ale też warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i protein(...)zdrowa, sycąca, pachnąca pietruszką i miętą. Nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Może służyć jako dodatek do mięs z grilla oraz gorących dań z piekarnika. U mnie - do polędwiczek wieprzowych a’la Wellington . Sałatkę tę podaje się w sposób klasyczny, m.in. w Libanie i Syrii, w miskach wyłożonych liśćmi sałaty rzymskiej, udekorowaną ćwiartkami limonki. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoprzygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym piwie – gulasz wołowy z czerwonym winem – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść(...)dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz aby sos był bardziej gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego
nietylkopasta.plTosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!