polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:33/53)

Przebudzenie Barbary 120

zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym(...)Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru

Food Square
Polędwiczka w sosie Napoletana 156

powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych" - czytamy w komunikacie Lidla. Sos Combino Bio Organic Napoletana niesamowicie pyszny, lekko słodki, gęsty i prawdziwie pomidorowy. po prostu WOW. Składniki: 350 g Bio Organic Pasta Sauce Napoletana 200 g  Bio Organic ryż brązowy 1 polędwiczka wieprzowa moja ważyła ok 500 g świeża bazylia sól, pieprz do marynaty:ziarna kolendry(...)ziarnach kolendry oraz kolorowego pieprzu, ostrej papryce i oleju. Polędwiczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika

Życie zaczyna się w kuchni
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 155

środku w miarę puszysta o pokojowej temperaturze. Ciekawscy świata zobaczyli także jak w prosty sposób zrobić piankę z kawy albo sosu grzybowego. Na koniec wszystkiego Panowie przygotowali poczęstunek w postaci pysznych babeczek na słono, dipów z zakąskami oraz polędwiczki wieprzowe przyrządzane przez 4 godziny w wodzie o temperaturze ok. 60 stopni metodą sous-vide.  Naprawdę jak na debiut - bardzo

Right Behind The Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 182

żaroodpornego naczynia, smarujemy połową pozostałej części glazury z jednej strony i pieczemy ok. 25-30 minut. Po tym czasie przekręcamy polędwiczki na drugą stronę, również smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy ponownie ok. 25 minut. Podajemy gorące, polane powstałym sosem z kawałkami ananasa i frytkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 198

kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy(...)ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona  2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę folii spożywczej. W miseczce wymieszaj ze sobą sól ziołową

Anioszek w kuchni
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 414

oregano, a jeśli pomidory były za kwaśne – również cukrem. Jeśli mieliście pomidory w całości i nie zdążyły się rozpaść, sos należy zblendować. Piersi kurczaka czyścimy z błonek i ścięgien, jeśli mają od spodniej strony wąskie, małe fragmenty zwane potocznie „polędwiczkami” – odetnijcie je. Możecie je zamrozić i zużyć kiedy indziej, w tej potrawie ich nie wykorzystamy. Osuszamy piersi papierowymi ręcznikami(...)około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli.   Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy

Karo in the Kitchen
Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą 160

papryki w proszku ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżkę jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć(...)środku. Pozostałą marynatę wetrzeć w fileta. Kurczaka zwinąć w folię aluminiową i piec przez 20 minut w 190 stopniach. Proponuje podać kurczaka z sosem czosnkowym. Wystarczy wymieszać wszystkie wyżej podane składniki na sos ze sobą i gotowe. Krok po kroku: 1. Przygotować pierś z kurczaka 2. Przygotować marynatę 3. Zamarynować mięso

KuchniaWeDwoje.pl
Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami 139

sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej

Szybko Tanio Smacznie
Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami 367

Dzisiaj zapraszam Was na najlepsze pulpeciki na świecie. Miękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat

Szybko Tanio Smacznie
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 171

Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem grubo zmielonym. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.Najlepiej na noc. Polędwiczkę przekrój pod skosem. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym lub smalcem (1,5 łyżki) Przed położeniem mięsa na patelni każdy kawałek potraktuj tłuczkiem, ale delikatnie. Smaż 3 minuty , nie dłużej. Przewróć na drugą stronę i dodaj posiekaną(...)sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście. Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Ziemniaki już są miękkie posyp je np koperkiem. Dodaj na talerz królową Twojego dania, czyli polędwiczkę

Pasje Jolki
Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym 144

jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii lub szpinaku) 450 g polędwiczki z dorsza 400 g pomidorów bez skóry z puszki 150 g pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1/2 cebuli, posiekane 1/2 chili, posiekane 2 ząbki czosnku w plastrach 3 gałązki  macierzanki lub  tymianku 2 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka skórki otartej

SzczyptaSmaQ
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 161

zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się

Kuchnia po mojemu
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 161

dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy

Posadzone i zjedzone
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 248

piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 188

ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez wieprzka polędwicy, jeno polędwiczki. I tu jest pies pogrzebany, zonk slangowo wołając. Okazuje się, że jest(...)polędwiczka wieprzowa, a czasami, dla tych, których nie da się oszukać (uśmiech autora w tle) schab, nazywany w dalszym ciągu "fletem z polędwicy". W zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach polędwicy wołowej z takimi dodatkami nie podawałby za 25zł, prawda? Niesmak, spowodowany przez tego, kto układał tę kartę, jest jednak szybko niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest

BaRepas