aromatów oraz przede wszystkim - mogą być dłużej przechowywane. Temperatury i czas gotowania w metodzie sous-vide (źródło: sousvidesupremechef.com): Jak widać, można eksperymentować z nowoczesnymi technikami kulinarnymi w domu. Polędwiczka wieprzowa jest dość trudnym produktem - jest bardzo delikatną i zarówno chudą częścią świnki, którą bardzo łatwo przesuszyć. Dzięki metodzie sous-vide udało mi się zachować smak i soczystość mięsa(...)chef a tylko próba pokazania, że podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia
Right Behind The Kitchenpodobała mi się ażurowa grzanka, wyglądająca tak lekko i niewinnie. Jedynie miałem drobne obiekcje do kiełbaskowatego kształtu mięsa, ale tutaj może objawiła się moja niechęć do tego typu wyrobów. Polędwiczka była podana na wyśmienitym purée z pasternaku, z konfitowaną marchwią (zdecydowanie miałem ochotę na więcej) i musem z czerwonej kapusty, który nabierając się spontanicznie na widelec, wprost eksplodował w ustach(...)był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi dziczyzny, czyli mnie. Jego charakterystyczny leśny smak, delikatnie i w nienarzucający sposób przebijał się spod sosu na lipowym miodzie z lokalnej pasieki Migoccy, którym był okraszony. Mimo wszystko dla mnie najsmaczniejsza była cała oprawa dania, a dzik tworzył tylko konieczny, acz niezły dodatek. Ale cóż, żaden
Food Squarekurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli(...)stół w patelni, w której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści
Karo in the KitchenTradycyjne danie kuchni rosyjskiej o słono-kwaśnym smaku. Pierwszy raz jadłam ją w byłym NRD, będąc studentką podczas wakacyjnego zarobkowania. Teraz miałam okazję ugotować
To co kochamsposób uzbierałam ponad 700g smażonego i pieczonego (już bez kości) kurczaka (1/2 kurczaka z rożna i kilka udek smażonego na patelni). Dosmażyłam do tego na świeżo dwie polędwiczki z indyka, usmażyłam wątróbki, cebule i mogłam przystępować do mielenia, wyrabiania i pieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego(...)500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek natki pietruszki - 1 większa ugotowana marchew - 1 duży ugotowany korzeń pietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu
Smaczne ZdroweDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie
Kraina Tysiąca Smakówjestem po pracy, a nawet jeśli od razu wracam do domu, to tylko na chwilę. dlatego proponuje szybkie danie: Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem SKŁADNIKI: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 brokuł 2 jajka jogurt naturalny feta czosnek sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować(...)minut by smaki się przegryzły. Mięso podsmażyć na złocisty kolor. W tym czasie ugotować na parze różyczki brokuła i w osobnym garnku 2 jajka na twardo. Całość podać z sosem jogurtowo- czosnkowym z dodatkiem fety zamiast soli. Smacznego
MarciochaKucharzyDziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI(...)łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy
Ostra na Słodkożywiole. :) Nazbierał troszkę na zapas, zatem musiałam zrobić z nich coś pysznego i tak właśnie powstał pomysł na sałatkę, którą Wam dziś prezentuję. Składniki na sałatkę: 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (400 gramów) lub duża pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat 1/2 opakowania młodego szpinaku 8-10 kolb młodej kukurydzy 4 jajka 3 małe czerwone cebule 1 mała(...)ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż
Garniec MagalieAstor - Waldorf (artykuł) - Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł) - Tournedos a'la Rossini (artykuł) - Zrazy a'la Nelson (artykuł) Eat.Read - Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River - Sałatka Olivier po latach Emma Gotuje - Sałatka Waldorf Filozofia smaku - Sałatka Waldorf Green Plums - Sałatka Waldorf Kuchenne wędrówki Shinju - Sałatka Waldorf Life of a Polish(...)Brzoskwiniowa melba Przepisy Aleksandry - Brzoskwiniowa melba - Gateau Alexandra - Klasyczna Tarte Tatin - Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii) Rodzinka od kuchni - Czarna Pavlova - Sałatka Waldorf Rozkoszne smaki - Polędwica a'la Wellington - Polędwiczki wieprzowe św. Barbary Przy kubku kawy - Bawarka - Tort Sachera (Sachertorte) W pewnej kuchni na Wyspach... - Sałatka Waldorf Z kartoflanego pola - Amerykany - Babka a'la lody księcia Puecklera - Bagietki na poolish
Przepisy Aleksandrywszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć(...)jednej strony paski obu papryk. Każdy kawałek ciasno zwijamy i okręcamy nitką (można też spiąć je wykałaczkami, ale ich akurat nie posiadałam). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy nasze polędwiczki krótko, ale na mocnym ogniu i ze wszystkich stron do czasu, aż się trochę zrumienią. Roladki przekładamy wtedy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia
Ratunku obiadDzisiaj zapraszam na danie inspirowane kuchnią włoską - pysznego kurczaka faszerowanego suszonymi pomidorami i serem mozzarella, podanego z kluseczkami ziemniaczanymi i sosem pomidorowym. Danie doskonałe na codzienny obiad i odświętną kolację. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z piersi kurczaka, 100 gram sera mozzarella, 10 pomidorów suszonych, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 500 gram ziemniaków, 1 jajka, 100 gram mąki(...)gram masła, szczypty suszonego estragonu, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie danie rozpocząłem od przygotowania mięsa. Piersi kurczaka oczyściłem z wszystkich błonek i kawałków tłuszczy. Odkroiłem od nich polędwiczki. Każdą pierś z kurczaka przekroiłem do 3/4 szerokości na pół, a następnie otworzyłem, jak książkę. Tak przygotowane piersi z kurczaka umieściłem w foliowym worku i lekko rozklepałem przy pomocy tłuczka
Wyprawy kulinarneczarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia(...)Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykismaku przygotowanie Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby mięso obtoczyć w mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mąki. Rozgrzać olej w dużej patelni. na średnim ogniu. Smażyć kawałki mięsa na złoto na gorącym(...)następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem
Stare Garytrudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki wieprzowe 700 g sól pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki też wrzuciłam do naczynia). Mięso przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, posypać delikatnie ostrą papryką. Zalać oliwą do której(...)minut. Po wyjęciu z pieca przykryć folią aluminiową i ściereczką. Odczekać 5 minut przed krojeniem. Ja minimalnie je przeciągnęłam, ale i tak wyszły bardzo dobre. Podawać z dowolnym sosem. Ja zrobiłam sos grzybowy
Karola gotujegęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki. 2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy najpierw w plasterki, a następnie w cienkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się(...)patelnię dwie łyżki oliwy i podsmażamy mięso mieszając tak, aby z każdej strony się zarumieniło. Dodajemy pieczarki z cebulą i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje dodajemy po łyżce sosu do śmietany i mieszamy. Następnie wlewamy całość na patelnie i mieszamy cały czas, aż się znowu zagotuje. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy
Kraina Tysiąca Smaków