polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:42/53)

Polędwica a’la Wellington 109

Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki(...)jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną w grube plastry w towarzystwie ulubionej sałaty. Z sosem czosnkowym jest super. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 162

Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa

Codziennik Kuchenny
32 rozgrzewające dania na jesień 1751

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi(...)gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona

Moja smaczna kuchnia
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 150

Oczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym(...)wszystkim w Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę

Bon Ton Italia
41 przepisów na dania jednogarnkowe 305

jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa(...)kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami

Moja smaczna kuchnia
Stripsy a'la KFC 397

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku polędwiczki drobiowe w kukurydzianej panierce :) Składniki dla 3-4 osób: 3 piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki mąki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Panierka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego(...)talerzu łączymy wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie w niej obtaczamy, a następnie smażymy partiami na głębokim tłuszczu przez kilka minut (około 5). Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

My Culinary Art
Tatar z jelenia 118

drodze”. 200 g polędwicy z jelenia, 1 czerwona cebula, 1 jędrny kiszony ogórek, 1 łyżka kaparów, olej, siano, jajka przepiórcze Cebulę i ogórki drobno posiekać – nie mieszać razem. Polędwiczkę oczyścić z błon i drobno posiekać, bardzo ostrym nożem. W trakcie siekania, mięso zwilżyć olejem. Łatwiej będzie się siekało. Mięso wymieszać z olejem (tak „na oko”, ma być ładnie błyszczące(...)szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim

królestwo garów
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 212

kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Z jednej piersi powinny wyjść ok 3 kotleciki. Najpierw przekrawamy ją na pół odcinając polędwiczkę, a następnie jeszcze raz wzdłuż na połowę. Każdy kawałek ubijamy przez folię spożywczą na grubość ok. 1,5-2 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Przygotowujemy 4 talerze. Pierwszy(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy zabierać się za składanie bajgli! :) Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko, ale nasze wyglądały następująco: bajgle przekrawamy na połowę spód smarujemy ulubionym sosem lub ketchupem nakładamy odrobinę pokrojonej sałaty lodowej nakładamy kurczaka w sezamie nakładamy kawałek pomidora nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy

Cooking Monster
Cytrynowo – pieprzowa polędwiczka wieprzowa 218

Bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polędwiczki wieprzowej. Sprawdzi się na codzienny obiad jak i przy szczególnych okazjach. Polędwiczka wieprzowa Jogurt naturalny Pieprz w zalewie Cytryna Oliwa Ocet balsamiczny Natka pietruszki Szczypiorek Czosnek Suszone pomidory Sól Pieprz   Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy z przerostów tłuszczu i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)mięso będzie gotowe (dosłownie 10 minut, jeżeli plastry nie są za grube). Ważne, by nie przetrzymać mięsa zbyt długo, bo będzie suche i twarde. Gotowe mięso polewamy na talerzu sosem, który pozostał na patelni. Smacznego

MarcinChef
Ryba w cieście 171

Mała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli(...)zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.   Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.   Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 197

Drób jest najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Bez wątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata(...)pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko

Jacob Tastes
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 256

kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka

Moja smaczna kuchnia
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1453

cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremGofry z malinami i bitą śmietanąGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią(...)papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 146

bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy(...)przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną

Moja smaczna kuchnia