piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać
Ala piecze i gotujesklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce. Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny pieprz Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam(...)zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam. Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz. Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu : Do rondla
Mechanik w kuchniPieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy. Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku
Moniki SmakołykiPrzepis na pierś kurczaka w sosie kurkowym Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany(...)szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną
zjem to blog kulinarnyniskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno do kanapek. Polecam! Składniki: pierś z indyka - około 1 kg jarmuż - około(...)słoiczka gałązka rozmarynu sól, pieprz gałka muszkatałowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml bulionu do podlania Wykonanie: mięso oczyścić z błon . Rozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata mięsa z poledwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatce . Rozcięty płat mięsa rozbić na grubość 2 cm pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w 4 płatkach orkiszowych. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć mięso na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 15 minut. Podałam z sosem z owoców leśnych z czerwonym winem . *jeżeli nie mamy
królestwo garówczosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką
Apetyczna babeczkamłynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki 30% Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na godzinę. Garnek o grubym dnie rozgrzać(...)się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką. Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody
Smakołyki AsiTakie duszenie zajmie około 30-35 minut – sprawdźcie po 25 minutach czy ryż już miękki, jeśli nie – duście jeszcze chwilę. Gdy już prawie gotowe, dodajemy do smaku ostry sos z papryczek chili, na wierzch wsypujemy przygotowane wcześniej krewetki, mieszamy całość i dajemy jej jeszcze 5 minut poddusić się pod przykryciem. Podajemy jambalayę w miseczkach, posypaną grubo skrojoną zieleniną. To jedna(...)słodkiej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki
Karo in the KitchenDzisiaj szybkie danie we włoskim stylu. Lekkie i przyjemne. Pyszny kurczak w aromatycznym aksamitnym sosie na bazie sera gorgonzola z lekką sałatką. Idealny na letni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo(...)mielonego pieprzu, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, oleju. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania jego najważniejszego elementu, to jest mięsa. Od piersi kurczaka oddzieliłem polędwiczki i oczyściłem mięso z wszelkich błon. Posypałem je z obu stron niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką suszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem
Wyprawy kulinarnePolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie. Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo
Smaczna Pyzaaluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy na patelni (z dodatkiem oliwy, bądź masła) lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(z termoobiegiem) około pół godziny, zdejmujemy folię i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia. Jeśli pieczecie na patelni to można dodać pokrojoną cebulkę, otrzymacie pyszną bazę na sos
Kuchnia BeatySkładniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona
KreatywnePinysuszony czosnek 2-3 łyżki oleju Polędwiczki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż na trzy płaty, zostawiając nieprzecięty jeden brzeg. Natrzeć mięso z obu stron olejem i przyprawami i zapleść jak warkocz. Mięso odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i piec 50-60 minut, do miękkości. Mięso podawać z sosem żurawinowym z tego lub tego przepisu
Czerwień i błękitnajlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami
słodki bratek