polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:30/53)

Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 174

warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona(...)często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż 3 – 4 minuty – aż liście botwiny ‚zwiędną’. Dodaj sos sojowy, miód, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną kapustę i makaron

Moja pasja smaku
Czerwone curry z wieprzowiny 176

wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża(...)kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około 4 minuty na dużym

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 205

grillowania, pieczenia, smażenia. Lubię, gdy mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne. Rolada z niej p yszna jest na ciepło (np. polana sosem, podawana z ziemniaczkami lub selerowym pure), a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok 350g) 8 liści czosnku niedźwiedziego 100g strąków groszku cukrowego 4 suszone pomidory pęczek szczypiorku 1 szalotka 2 ząbki czosnku

Obiad gotowy
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z wędzoną papryką 166

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki wytrawnego sherry sałatka 1 pomarańcza 1 awokado 1 czerwona cebula 1 sałata rzymska sos sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 100 ml oliwy sól 1 łyżeczka miodu  przygotowanie szaszłyki: Polędwiczkę umyć, osuszyć oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej(...)usunąć białe części, podzielić na cząstki, awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. W misce wymieszać pomarańczę, awokado, cebulę i sałatę. Polać sosem. Wymieszać. Wyłożyć sałatę na talerz, podawać z szaszłykami. Smacznego

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa z serem gorgonzola i boczkiem 205

plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pieprz do smaku Do podania: puree ziemniaczane surówka z selera CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS

My Culinary Art
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 181

ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku również będzie bardzo smaczne - wystarczy pozbawić papryczkę chili pestek, lub w ogóle ją pominąć. Po zdjęciu polędwiczek(...)cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki mięsa, całość polałem sosem kokosowym wraz z warzywami. Danie udekorowałem obficie listkami tajskiej bazylii

Wyprawy kulinarne
Rolada z polędwiczką wieprzową 186

ciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli(...)ułożyć w nim polędwiczkę. Przykryć pozostałym mielonym mięsem, tworząc roladę, wyrównać . Posypać wierzch kminkiem przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec ok 60 - 65 min. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć wierzch i piec już bez przykrycia. Po upieczeniu, pieczeń delikatnie wyjąć z foremki razem z folią a powstały sos przelać na patelnię. Sos można

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 116

Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie trochę czasu. Wbrew tytułowi może zadziwiać kolor sosu, ale wytłumaczenie jest proste: do duszenia użyłam również bulionu wołowego, bo akurat taki miałam w domu.   Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 łyżka suszonego majeranku kilka gałązek świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml białego wina Czytaj dalej

Pasja Smaku
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 192

poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać(...)marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne dobre połączenie to wołowina i sok winogronowy. Mięso należy marynować w soku przez całą noc. Jagnięcina z owocową nutą

Kuchcik gotuje
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 153

sos...  to była moja pierwsza myśl po przebudzeniu, a może rzeczywiście mi się to przyśniło? Chciałam świeżości, koloru i soczystego mięska! I powiem Wam tylko, że to na co dziś Was zapraszam jest pyszne! Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kilka minut. Podajemy pokrojone w grubsze plastry. Zielony sos: pęczek natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, duża garść świeżej bazylii, sok z 1/2 limonki, 1 średnia papryczka chilli, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Plate of Joy
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 180

pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane

Tradycyjna Kuchnia
Mięsa 217

papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś

Ala piecze i gotuje
Warzywne spaghetti z polędwiczkami z kurczaka 199

osoby Składniki: 2-3 zielone cukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie(...)łyżką masła. Gdy się poddusiły znów odłożyłam cukinie na cedzak. Na oleju usmażyłam polędwiczki, przełożyłam na talerz. Na pozostałym oleju wraz z resztą marynaty podsmażyłam makaron ryżowy i na końcu pocięte na spaghetti warzywa. Potrawa wyszła bardzo smaczna i syta. Pysznie smakowała w towarzystwie maminego sosu, który w tym roku i ja zrobię w słoiczki aby zawsze był pod ręką

W garach u Gosi
31 najlepszych przepisów z makaronem 135

szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti(...)pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata

Moja smaczna kuchnia
Chrupiące kąski z kurczaka 597

Chrupiące kąski z kurczaka pierwszy raz jadłam z jakieś 8 lat temu u teściowej. Były pyszne! Chrupiące, idealnie komponują się z sosem i smakują dużym i małym. Wychodzą nawet tym, którzy na codzień nie gotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie(...)kurczaka kroję w paseczki, które łatwo chwycić w dłoń. W wersji obiadowej, staram się pojedynczy filet przekroić średnio na 4 części plus polędwiczka. Jakkolwiek pokroicie mięsko, to i tak będzie pysznie Do mięska polecam pyszny sos czosnkowy . Drukuj Chrupiące kąski z kurczaka Składniki Podwójny filet z kurczaka 1 duże opakowanie krakersów 300 gr jogurtu lub maślanki papryka, pieprz Wykonanie Mięso

Mieszam w Garnku