polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:27/53)

Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 222

azjatyckie, które spokojnie można zabrać ze sobą do pracy. Smacznego!  Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g  olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek(...)rozgrzewamy olej kokosowy - smażymy polędwiczki około 3-5 min, tak aby dokładnie były obsmażone z każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni znów rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany

Smaki Natalii
Urodzinowe menu :) 304

podawałam na oko) 4 ząbki czosnku sok z całej cytryny sól, słodka mielona papryka, rozmaryn olej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być

Ratunku obiad
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 297

Miałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak  więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego

Kuchnia Beaty
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 214

smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643(...)Pommes à la cannelle    Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk w towarzystwie marchewki, groszku, roszponki i kaszy gryczanej 171

sojowego. Jako dodatek kasza gryczana, bo długo nie było, a lubimy bardzo i roszponka, ta specjalnie dla mojego Pana mąża ;))) Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1/2 opakowania marchewki i groszku (użyłam mrożonych) 1/2 szklanki śmietanki 30 % sos sojowy (u mnie kikkoman) cebula czerwona 1 ząbek czosnku sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą papryka czerwona suszona kasza gryczana (u mnie Halina

kruche babeczki
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 178

zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego

Tajskie smaki
Grilowane polędwiczki wieprzowe z borowikami i pomidorkami 169

patelni rozgrzałem masło, poddusiłem czosnek i usmażyłem grzyby   Zgrillowałem pomidorki koktajlowe. Na oliwie usmażyłem talarki ziemniaków. Na talerzu ułożyłem równolegle usmażone ziemniaki, zgrillowane polędwiczki , posypałem posiekaną natką. Dodałem pomidorki w towarzystwie ulubionego sosu

R'n'G Kitchen
Polędwiczka z woka z makaronem chow mein, warzywami i sosem ostrygowym 156

fanami dań z woka to nie musze wam mówić, że dania z niego charakteryzują się soczystym, miękkim mięsem i lekko kruchymi warzywami. Wystarczy dobrać odpowiedni sos i mamy pyszne danie w niecałe pół godziny. Polędwiczka wieprzowa pasuje idealnie, zwłaszcza jeśli dodamy makaron i świeże warzywa

Milion Smaków
Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 162

coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem.  Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka

Kuchenne aromaty
Sos do mięs z soku z granatu 149

dodać sok z granatu i wino. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec dodać uprażone na suchej patelni płatki z migdałów. Sos doskonale pasuje do delikatnych mięs, np. cielęciny i polędwiczek wieprzowych

W SMAK
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 270

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego

karmelowy
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 206

żółtego, oliwki zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku.   Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które(...)układamy na filecie, na szerokości. Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy

Moniki Smakołyki