polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:23/53)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem je w plasterki szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Ligawa w octowej marynacie 185

fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu

Stare Gary
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 146

Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo polenty bardzo mnie zaintrygowało, bo rzadko się zdarza

Grunt to przepis!
Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą suszonymi pomidorami i kaparami 248

naszło w niedziele miało być zupełnie co innego z tej biednej małej polędwiczki ale luby zażyczył sobie w sosie. Podesłał parę przepisów i na koniec dodał ale zmieszaj to po swojemu dodaj coś od siebie i będzie pyszne. Więc po zmieszaniu i wpałaszowaniu całego talerza przez niego usłyszałam lepsze niż w restauracji jak jadłem więc chyba wyszło oki :) Składniki

Piekielna Kuchnia Pati
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 154

naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut

Kolizje Smaków
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 183

Składniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek miodu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy

Luźna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - śmietanowym 122

weekend minął ?? Mój trochę zabiegany, bo młody miał urodziny i tak nie było czasu na nic. Na obiad mąż kupił polędwiczki, więc zrobiliśmy je na szybko z sosem musztardowo - śmietanowym i dodaliśmy do tego troszkę miodu. Mięsko było pyszne, jako dodatek kasza owsiana. Fajna, jedliśmy pierwszy raz :) Miłego dnia :)) Składniki: polędwiczka wieprzowa musztarda (u nas miodowa 3 łyżeczki) miód ( jakieś

kruche babeczki
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 201

piekarniku! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl Porcje: 7 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę, każdą połówkę ponownie przeciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać

SzczyptaSmaQ
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 111

odrobina żurawiny do sosu                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Śliwki zalewamy winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie je odcedzamy ( wino zostawiamy ). Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce(...)podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe. Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 136

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy.Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym

Smakowity Blog Kulinarny
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 178

więc po upieczeniu mięso może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec(...)nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem z owoców czarnego bzu Sosy do mięsa z dziczyzny to w dużej mierze słodkie wariacje, złamane wytrawnymi trunkami i octami. Wszystkie owoce lasu, jak jarzębina, jeżyna, jagoda

WojnaNaSmaki.pl
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 243

jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.     Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu(...)kroimy w kosteczkę. Na patelnię po roladkach wrzucamy śliwki i resztę składników sosu. Podgrzewamy sos na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż śliwki się rozpadną. Najlepiej na początku przykryć patelnię pokrywką i poddusić śliwki przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem polędwiczki na patelnię i jeszcze chwilę razem podgrzewać.   Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją

Mania Gotowania
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 97

polędwiczka słodka ok 300 g 1 serek gruszkowo jabłkowy świeży majeranek świeży hyzop sól pieprz ziołowy pieprz czarny oliwa sos 3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego 2-3 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól pieprz ziemniak olej gruszka cebula 1 łyżka masła  łyżka wina 1 łyżka cukru brązowego Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć(...)grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min. Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy 140

łyżeczka masła klarowanego  4 pomidorki koktajlowe  garść mieszanki sałat  zielona cebulka sos do sałatki  1/2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka oliwy z oliwek  1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka octu balsamicznego    Na desce rozłożyłam plastry polędwiczki lekko je spłaszczyłam dłonią, posmarowałam je musztardą i posypałam pieprzem oraz chili. Na patelni rozgrzałam olej(...)sałat, całość wymieszałam.  W małym słoiczku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Sos gotowy. Słoiczek dołożę do torby z lunchboxem, więc Jacek poleje sosem sałatkę w momencie gdy będzie zabierał się do jedzenia.  Z patelni zdjęłam usmażone polędwiczki i lekko je przestudziłam, przełożyłam do pojemnika z sałatką i gotowe.    Czas .. 15 minut wraz ze smażeniem i przygotowaniem

Kuchnia na wzgórzu
Polędwiczki zapiekane w kapuście 196

też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką.   POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy(...)majeranku i odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na smalcu z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pokrojoną w grube plastry cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.  Po tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy sos z kapustą i ponownie wstawiamy na 30 minut

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania