polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:23/53)

Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 170

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy.Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym

Smakowity Blog Kulinarny
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 216

więc po upieczeniu mięso może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec(...)nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem z owoców czarnego bzu Sosy do mięsa z dziczyzny to w dużej mierze słodkie wariacje, złamane wytrawnymi trunkami i octami. Wszystkie owoce lasu, jak jarzębina, jeżyna, jagoda

WojnaNaSmaki.pl
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 274

jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.     Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu(...)kroimy w kosteczkę. Na patelnię po roladkach wrzucamy śliwki i resztę składników sosu. Podgrzewamy sos na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż śliwki się rozpadną. Najlepiej na początku przykryć patelnię pokrywką i poddusić śliwki przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem polędwiczki na patelnię i jeszcze chwilę razem podgrzewać.   Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją

Mania Gotowania
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 136

polędwiczka słodka ok 300 g 1 serek gruszkowo jabłkowy świeży majeranek świeży hyzop sól pieprz ziołowy pieprz czarny oliwa sos 3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego 2-3 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól pieprz ziemniak olej gruszka cebula 1 łyżka masła  łyżka wina 1 łyżka cukru brązowego Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć(...)grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min. Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy 176

łyżeczka masła klarowanego  4 pomidorki koktajlowe  garść mieszanki sałat  zielona cebulka sos do sałatki  1/2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka oliwy z oliwek  1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka octu balsamicznego    Na desce rozłożyłam plastry polędwiczki lekko je spłaszczyłam dłonią, posmarowałam je musztardą i posypałam pieprzem oraz chili. Na patelni rozgrzałam olej(...)sałat, całość wymieszałam.  W małym słoiczku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Sos gotowy. Słoiczek dołożę do torby z lunchboxem, więc Jacek poleje sosem sałatkę w momencie gdy będzie zabierał się do jedzenia.  Z patelni zdjęłam usmażone polędwiczki i lekko je przestudziłam, przełożyłam do pojemnika z sałatką i gotowe.    Czas .. 15 minut wraz ze smażeniem i przygotowaniem

Kuchnia na wzgórzu
Polędwiczki zapiekane w kapuście 225

też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką.   POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy(...)majeranku i odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na smalcu z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pokrojoną w grube plastry cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.  Po tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy sos z kapustą i ponownie wstawiamy na 30 minut

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z kurkami 147

sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody(...)rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie sos można zabielić śmietaną, u mnie bez) . Kiedy polędwiczki będą miękkie dodajemy do nich wcześniej przygotowane kurki, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 10 minut

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z parowaru 151

łyżka ) -granulowany czosnek ( 1 łyżeczka ) -olej ( 4 łyżki ) -sól, pieprz Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry, obsypujemy  obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to  do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę(...)mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz  z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku

Kulinarne przemyslenia
Dzik w kuchni i purée z selera! 154

już gotowe (czas smażenia zależy również od tego jaki posiadacie palnik - elektryczny czy gazowy, na tym drugim mięso smaży się szybciej). Gotowe polędwiczki i schab kroimy w plastry. Na patelnię dodajemy śmietanę i redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny i kremowy. Purée z selera Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g(...)wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée z delikatnym mięsem. Danie jest wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom

Kuchnia Pani Wiosny
Pikantny dip serowy 165

Pomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek . Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachosy, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie. Dodatkowo odkryłem ciekawą

Marder&Marder Manufacture
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 483

wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
Wytrawne 204

Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne ze szpinakiem i łososiem

Biały fartuszek
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 188

warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami. Pieczemy  40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe

Czerwona Porzeczka
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 186

kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby

Weekendy w domu i ogrodzie