święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek kilka łodyżek grubszego szczypiorku(...)Wyciągnij mięso z lodówki. Włącz piekarnik na 170stC. Wszystkie krojone składniki wymieszaj ze sobą i rozsyp między roladkami, możesz też nieco wepchnąć pod boki mięsa. Całość, także filety, zalej sosem. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz od 35 do 50 minut, w zależności o tego, czy wolisz bardziej soczyste czy bardziej wypieczone mięso. W trakcie pieczenia kilka razy podlej roladki
Anioszek w kuchnipomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikinteresujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie nie przemawia. Z pewną rezerwą wkroczyłam więc do Gejszy (wkroczyłam to za duże słowo - pokornie podreptałam(...)chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test niewidzialności, odcinek
Życie zamknięte w smakuzielonej drużyny sprawiają, że temperatura skacze mi powyżej 38! Serio. Składniki: Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 6 - 8 polędwiczek 1 łyżka oliwy + dodatkowa do pieczenia 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka sosu bbq 1 łyżka cukru muscovado lub melasy 1 łyżeczka sosu chili sól krakersy (zmiażdżone) płatki kukurydziane (zmiażdżone
zadanie-gotowanietrawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego! SKŁADNIKI (2 porcje) chrupiąca ryba 2 polędwiczki z dorsza 2 łyżki mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz sól puree z zielonego groszku 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki) 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka(...)oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje. Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polędwiczkę z dorsza dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy
DefinicjaSmakuprzez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy sos jogurtowo-kolendrowy. Smacznego
W kuchni Katiekoła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również
SMYKWKUCHNIpokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut(...)czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti. Życzę smacznego
Kulinarne życieczasie w małym garnku roztopić masło i podsmażyć resztę moreli. Gdy polędwiczka się poddusi przelać zalewę winną do podsmażonych moreli, a mięso podsmażyć jeszcze chwilkę na złoty kolor. Roladę pokroić na plasterki i polać winnym sosem z kawałkami moreli. Krok po kroku: 1. Namoczyć morele 2. Osuszyć mięso 3. Naciąć
KuchniaWeDwoje.plwłasnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić(...)farszu pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić. Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy
Smaczne Zdrowefiletów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa(...)papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy 2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos paprykowy. Wszystko jeszcze
Smaki Ewygrzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę(...)przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :) Życzę smacznego
Smaki EdytyBardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 200 g śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego 20-30 g serka topionego śmietankowego pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno) sól pieprz Wykonanie: Dobrze schłodzone
Pysznie & PięknieMakarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki
Moniki Smakołykijako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam. Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej) 2 szalotki 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiego
zadanie-gotowanie