oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, proszek do pieczenia, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blend ujemy blenderem
VioletoweKucharzenieodpowiada. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszło mi całkiem niezłe! mam więc dla Was pomysł na baaaaardzo dobre domowe musli. Więc do dzieła! - (proporcje na litrowy słoik) -pół słowika bezglutenowych płatków owsianych -1/4 bezglutenowych płatków kukurydzianych - pozostałą część uzupełniłam następująco : rodzynki płatki dyni ziarna słonecznika suszone jabłko w kostce Musli idealnie łączy się z jogurtem i owocami. U mnie
BezglutenowaIzabelaodpowiada. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszło mi całkiem niezłe! mam więc dla Was pomysł na baaaaardzo dobre domowe musli. Więc do dzieła! - (proporcje na litrowy słoik) -pół słowika bezglutenowych płatków owsianych -1/4 bezglutenowych płatków kukurydzianych - pozostałą część uzupełniłam następująco : rodzynki płatki dyni ziarna słonecznika suszone jabłko w kostce Musli idealnie łączy się z jogurtem i owocami. U mnie
BezglutenowaIzabelabomby witaminowej. To nic innego jak zmiksowane owoce lub warzywa, syte, podane z różnymi dodatkami. Z dodatków polecam szereg smakowitości: suszone lub świeże owoce (warzywa) nasiona chia płatki kukurydziane, płatki owsiane miód wiórki kokosowe płatki z czekolady lub migdałowe mus owocowy, kleks bitej śmietany prażone orzechy, bakalie chipsy bananowe ryż preparowany Składniki: 1 mango 2 kiwi 1 pomarańcza 1 banan
Zasmakuj Kuchniksiążki „Na zdrowie” Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków owsianych bezglutenowych 50 g syropu klonowego 50 g stopionego masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte i pokrojone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Posypujemy
Mienta blogpora na placek z ich udziałem. Inspiracja: ann.laya Składniki na formę 20x20cm lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe 3 jajka 75g mąki owsianej (lub zmielonych górskich płatków owsianych) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki twarogu 3 łyżki ksylitolu (lub cukru lub innego słodzidła) Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dowolne owoce (u mnie kilka śliwek) Przygotowanie: Żółtka
Fabryka pomysłówSzybkie i bardzo pożywne. Dają dużo możliwości kreatywnego podejścia do muffinkowych dzieł. To muffiny owsiane. Potrzebujemy 3/4 szklanki płatków owsianych jedno jajko miód według uznania szklankę owoców lub innych dodatków jako myśli przewodniej muffinków wiórki kokosowe ¼ szklanki ½ szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy i wrzucamy do foremek na muffinki. Całość wstawić na 25min do 30 minut do piekarnika
Królestwo Deserówjest coś lepszego na śniadanie jak pełnowartościowa owsianka z owocami? Dzisiaj podana nieco inaczej niż zazwyczaj. Od dziś mam nową moją ulubioną! Polecam i Wam! Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki płatków żytnich, garść bakali (orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, żurawina), łyżeczka nasion chia, pół nektarynki, 3/4 szklanki mleka Przygotowanie: Nektarynkę pokroić i plasterki. Mleko podgrzać. Zalać
Lena Gotujeoknem poranki są już ciemne i zimne - taka owsianka z pewnością poprawi humor i pozytywnie nastawi na cały dzień. Składniki 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki płatków żytniej Łyżka otrąb pszennych łyżeczka nasion chia Pół jabłka 5 małych śliwek węgierek pół szklanki mleka Przygotowanie Płatki i otręby, nasiona zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 15 minut. Jabłko obieramy i ścieramy
Lena Gotujelubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka
CiastkozercyOprócz tego są bardzo niedrogie. Zatem do dzieła! Składniki na 3 duże ciastka o średnicy 11 cm: 1 szklanka wytłoczyn z marchewki (pulpa z 3 dużych marchwi), 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych, 3 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym), 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy
Jeść, by żyć w zdrowiukażdemu. Będę przygotowywać je częściej. Rozkosz smaku! Składniki na 10 babeczek (4 sztuki o średnicy 10 cm + 6 sztuk o średnicy 6 cm): spód: 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 1/4 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem
Jeść, by żyć w zdrowiukokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego 50 g cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane
Zdrowie na języku :Pprzyprawy do dań z dyni 3-4 słodkie jabłka odrobina oleju do smażenia (u mnie nierafinowany olej kokosowy ) Sposób przygotowania: Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą. Jabłka
Blondynka GotujeMokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone morele suszone) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej
Jak gotować i nie zwariowaćmące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami, ale oczywiście zamiast sosu śliwkowego możecie placuszki polać syropem klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe
Humanistka w kuchnimarchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego) 200 g startej
Dzieje kuchennej Wiewiórylodu i spożyć po kilkunastu minutach. Tak naprawdę każdy pomysł na koktajl jest dobry i każdy może wymyślić własną mieszankę. Aby nasze koktajle były bardziej pożywne możemy dodać otręby, płatki owsiane, zmiksowane orzechy lub płatki migdałowe. Już wkrótce na blogu umieszczę przepis na śniadaniowy, bardziej pożywny koktajl. Składniki na 1 koktajl : 1 mały ogórek gruntowy, 3 małe jabuszka (mogą być
Banana Smilesjeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 34 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki soli 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego 4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra wody gazowanej
Bajeczna KuchniaKolejna wersja bezglutenowej owsianki z quinoą, tym razem taka poprawiająca humor i dodająca energii w zimowy poranek :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 łyżka płatków owsianych BG 2 łyżki płatków jaglanych BG 1 łyżka płatków teff 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 2-3 kumkwaty 5 owoców miechunki peruwiańskiej 2 łyżki owocu granatu 3 orzechy brazylijskie
Quinoa Raz!jajko (65 g) ¼ szklanki mleka (60 g) ¼ szklanki płatków owsianych (25 g) ¼ szklanki płatków jęczmiennych (25 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (15 g) 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (5 g) Skórka otarta z 1/2 cytryny DODATKI: mandarynka (100 g), migdały (7 g), jogurtu naturalnego (75 g) Cytrynę sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę. Do mleka
Vroblewska-fitlifenaprawdę mamy w swym talerzu podczas śniadania. składniki ( podane ilości zostały zaproponowane orientacyjnie i możemy je dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych
Miód i pieprzuwielbiam takie ziarniste :)) Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk ciasteczek, ale znikają szybko, więc ilość nie jest duża ;)) Miłego dnia :) Składniki: 2 banany 2 brzoskwinie 10 łyżek płatków owsianych (grubych) 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy garść nasion słonecznika garść nasion dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 2 figi pokrojone
kruche babeczkiSkładniki: 1 szklanka chudego mleka 1 banan kilka malin 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki płatków żytnich błyskawicznych szczypta cynamonu 5-6 migdałów Sposób przygotowania: Mleko przelać do rondelka i zagotować. Wsypać płatki i cynamon. Gotować jeszcze ok. 10 min. Ugotowaną owsiankę przelać na talerz. Banan obrać, pokroić w krążki i dodać do owsianki wraz z malinami
Prosto i Smacznie z Anetąmąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli 6 łyżek otrąb pszennych / owsianych /żytnich 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam ziarna siemienia lnianego i sól
potrawyregionalneswoje zdanie o tym zdrowym liściastym warzywie. Koktajl szpinakowy z zielonym jabłkiem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 garści szpinaku 1/2 zielonego jabłka 2 łyżki płatków owsianych górskich (nie używamy płatków błyskawicznych) opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Liście szpinaku płuczemy i osuszamy, wkładamy je do blendera, dodajemy jogurt. Jabłko dokładnie myjemy, wykrawamy z niego gniazdko
Kulinarne przygody Gatityobniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem masła orzechowego. Do tego słodkie suszone owoce i chrupiące nasiona! Pysznie i zdrowo! Składniki: 500 g płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego
Zdrowie na języku :Płyża nasion chia 5 łyżek płatków orkiszowych banan mleko sojowe (na oko) WYKONANIE: tofu, fasolę blendujemy razem z dodatkiem odrobiny mleka zblendowane składniki mieszamy z nasionami chia i karobem płatki owsiane mielimy, banana blendujemy płatki mieszamy z bananem i odrobiną mleka- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia jako kolejną warstwę kładziemy masę karobową całość odkładamy do lodówki do stężenia
healthy dreamsKażdy przepis na granolę jest tak naprawdę do siebie podobny, ale jednak dzięki dodatkom różni się od siebie w smaku. Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka płatków jaglanych 1/3 szklanki lnu 1 szklanka słonecznika 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki babki płesznik 2 szklanki upieczonej
Łycha smakówprzypływie inspiracji dyniowej pomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę
apetytnapieczeniechrupiąca, ślicznie rumiana, pachnąca i bardzo kokosowa. Wprost idealna na niedzielne śniadanie, także takie po męczącym, koncertowym wieczorze i kawałku nieprzespanej nocy. Bardzo kokosowa granola 300 g płatków owsianych 100 g innych płatków np. jęczmiennych, u mnie pół na pół orkiszowych i gryczanych 50 g siemienia lnianego 50 g migdałów 50 g płatków migdałowych 50 g orzechów nerkowca
Dzieje kuchennej Wiewiórygrupy B: tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny. Bogata w dobrze przyswajalne żelazo i miedź. Smaczna zarówno do dań obiadowych, jak i na słodkie śniadanie z owocami. Czas gotowania: 15 minut. - PŁATKI OWSIANE BIO: warto kupować płatki oznaczone jako BIO, gdyż tylko wtedy mamy pewność, ze kupujemy w pełni wartościowy produkt. Owies jest najbogatszy w białko ze wszystkich zbóż, ma też
Wegańska kuchnia orientalnazdrowego. Takie batoniki można upiec w niedzielę i mieć przekąskę na cały tydzień. Ja przetestowałam je na mojej mamie, ciągle żyje więc jest dobrze! ;) Składniki (około 20 batoników): 100g płatków owsianych firmy Kupiec 100g płatków żytnich 50g słonecznika 20g sezamu 2 banany (mega dojrzałe, najlepiej z brązową skórką) garść owoców goji dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki łyżka syropu z agawy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasteczkami mojej produkcji (wg. poniższego przepisu) Konkurs TRWA do 21.09.2014r, godz. 23;59 (wyniki ogłoszę na następny dzień) Składniki (na około 19 ciasteczek): duże jajko 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki płatków żytnich 0,25 szklanki słonecznika 0,25 szklanki żurawiny 0,25 szklanki rodzynek 0,25 szklanki mielonego lnu 2 łyżki waniliowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast
Zakręcony WidelecDzisiaj postawiłam na prostotę samą w sobie i wróciłam do "korzeni". Otóż na śniadanie przygotowałam owsiankę, taką, od której zaczęłam swoją owsiankową przygodę :)~ Owsianka z babcinym
Kuchenny Skrawek Niebaświetnie! Bułeczki idealne na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, bo przygotowujemy je dzień wcześniej, a rano tylko wkładamy do piekarnika. Można je posypać czym tylko chcemy. Ja wybrałam: sezam, płatki owsiane, pestki dyni i płatki chilli.Składniki (na 12 bułeczek):3 szklanki mąki1 szklanka mleka25 g masła7 g drożdży w proszku (1 opakowanie)1 jajko1/2 łyżeczki solimleko do posmarowania bułeczekzioła
Zakręcony Widelecotrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a nie o płatkach owsianych. Podstawowa sprawa to obecność w nich błonnik pokarmowego rozpuszczalnego. Dobroczynna rzecz, która doskonale wpływa na nasz układ trawienny , przede wszystkim na jelito grube. Otręby to doskonała miotełka, wymiatająca wszystko
W kuchennym oknie Ewychłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji”!SKŁADNIKI:- 1 szklanka mleka,- 10 jajek,- Cukier do smaku (trzcinowy),- Cukier wanilinowy,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki oleju,- Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik)- Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe),- Ziarna słonecznika,- Skórka pomarańczowa świeżo smażona,- Cynamon,Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba
Wypisz Wymalujwykonane samemu, bez chemii i cukru. Zdrowe musli, które wymaga niewiele pracy,a wystarczy dodatek jogurtu naturalnego i mamy szybkie śniadanie.. Składniki: 4szkl.płatków owsianych, 1szkl. migdałów w płatkach, 1/2szkl. wiórków kokosowych, 1/4szkl.pestek dyni lub słonecznika, 1/2szkl.syropu klonowego, 2łyżki oleju(...)łyżeczki soli, 1szkl. suszonych owoców np.żurawina, rodzynki, jagody goyi. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem rozsypać płatki owsiane, migdały, wiórki, pestki słonecznika, posypać solą, wymieszać, polać syropem klonowym. W trakcie pieczenia (ok.30min, wyjąć blaszkę i przerzucając mieszać ziarna aż będą złotobrązowe i kruche. Po wyjęciu blaszki z piekarnika
Anioły w kuchniMakaron dla Szkrabinki zawsze przygotowuje prababcia Zdzisia razem z prawnuczka. To jej autorski przepis. Składniki : - 1 szklanka płatków owsianych - 1 duze jajko Przygotowanie: Płatki mielimy. 3/4 szklanki mąki wysypujemy na stolnicę, formujemy stożek z wglebieniem na środku do którego wbijamy jajko Zagniatamy ciasto. Gdy bedzie zbyt klejące dodajemy mąki owsianej. Ciasto walkujemy, kroimy na paski a paski na makaroniki :-) Makaron
Szkrab Je SamPrzeczytałam ostatnio artykuł o tym co sklepowe płatki mają w sobie... dobrze nie jest! U nas granola się skończyła i były grane corn flakesy (właściwie z kupowanych płatków jemy tylko te i owsiane), dzieci je lubią i ja również czasami chrupię. Przeczytany tekst popchnął mnie(...)ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy
Dzieje kuchennej Wiewiórykokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? :) Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek): Nadzienie 1: 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu 4 orzechy włoskie 1 dojrzały banan 1 łyżka płatków owsianych Nadzienie 2: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia) + Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu(...)przykryj je ściętym daszkiem. 5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach - czas zależy od wielkości i dojrzałości jabłek. Energia (1 jabłko) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Z farszem bananowo-owsianym 222 kcal 2,5 g 5,7 g 44 g 5,7 g Z farszem malinowym 176 kcal
Powiedz dietom niespróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka(...)łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiu