lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka
CiastkozercyOprócz tego są bardzo niedrogie. Zatem do dzieła! Składniki na 3 duże ciastka o średnicy 11 cm: 1 szklanka wytłoczyn z marchewki (pulpa z 3 dużych marchwi), 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych, 3 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym), 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy
Jeść, by żyć w zdrowiukażdemu. Będę przygotowywać je częściej. Rozkosz smaku! Składniki na 10 babeczek (4 sztuki o średnicy 10 cm + 6 sztuk o średnicy 6 cm): spód: 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 1/4 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem
Jeść, by żyć w zdrowiukokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego 50 g cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane
Zdrowie na języku :Pprzyprawy do dań z dyni 3-4 słodkie jabłka odrobina oleju do smażenia (u mnie nierafinowany olej kokosowy ) Sposób przygotowania: Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą. Jabłka
Blondynka GotujeMokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone morele suszone) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej
Jak gotować i nie zwariowaćmące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami, ale oczywiście zamiast sosu śliwkowego możecie placuszki polać syropem klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe
Humanistka w kuchnimarchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego) 200 g startej
Dzieje kuchennej Wiewiórylodu i spożyć po kilkunastu minutach. Tak naprawdę każdy pomysł na koktajl jest dobry i każdy może wymyślić własną mieszankę. Aby nasze koktajle były bardziej pożywne możemy dodać otręby, płatki owsiane, zmiksowane orzechy lub płatki migdałowe. Już wkrótce na blogu umieszczę przepis na śniadaniowy, bardziej pożywny koktajl. Składniki na 1 koktajl : 1 mały ogórek gruntowy, 3 małe jabuszka (mogą być
Banana Smilesjeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 34 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki soli 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego 4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra wody gazowanej
Bajeczna KuchniaKolejna wersja bezglutenowej owsianki z quinoą, tym razem taka poprawiająca humor i dodająca energii w zimowy poranek :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 łyżka płatków owsianych BG 2 łyżki płatków jaglanych BG 1 łyżka płatków teff 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 2-3 kumkwaty 5 owoców miechunki peruwiańskiej 2 łyżki owocu granatu 3 orzechy brazylijskie
Quinoa Raz!jajko (65 g) ¼ szklanki mleka (60 g) ¼ szklanki płatków owsianych (25 g) ¼ szklanki płatków jęczmiennych (25 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (15 g) 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (5 g) Skórka otarta z 1/2 cytryny DODATKI: mandarynka (100 g), migdały (7 g), jogurtu naturalnego (75 g) Cytrynę sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę. Do mleka
Vroblewska-fitlifenaprawdę mamy w swym talerzu podczas śniadania. składniki ( podane ilości zostały zaproponowane orientacyjnie i możemy je dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych
Miód i pieprzuwielbiam takie ziarniste :)) Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk ciasteczek, ale znikają szybko, więc ilość nie jest duża ;)) Miłego dnia :) Składniki: 2 banany 2 brzoskwinie 10 łyżek płatków owsianych (grubych) 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy garść nasion słonecznika garść nasion dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 2 figi pokrojone
kruche babeczkiSkładniki: 1 szklanka chudego mleka 1 banan kilka malin 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki płatków żytnich błyskawicznych szczypta cynamonu 5-6 migdałów Sposób przygotowania: Mleko przelać do rondelka i zagotować. Wsypać płatki i cynamon. Gotować jeszcze ok. 10 min. Ugotowaną owsiankę przelać na talerz. Banan obrać, pokroić w krążki i dodać do owsianki wraz z malinami
Prosto i Smacznie z Anetą