Coś dla miłośników kuchni roślinnej czyli mleko owsiane. Ja ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z tym mlekiem, ale zanim doszłam do tego, żeby mi to mleko smakowało odbyłam kilka prób. Raz zalewałam płatki wrzątkiem, raz je mieliłam innym razem namaczałam. Denerwował mnie fakt, że mleko było ciągle mocno kleiste(...)zeszłego tygodnia. Gdy płatki załam przegotowaną letnią wodą i od razu zmiksowałam. Mleko owsiane idealne. :))) Wspaniale nadaję się do naleśników, koktajlów, a nawet kawy. Składniki 100 g płatków owsianych (górskich) 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Płatki wraz z wodą wrzucić do blendera i miksować ok 2 minut na najwyższych obrotach. Następnie przecedzić
Delicious Titbitszawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy
Gotowanie i blogowanieSkładniki:1,5 szklanki mąki żytniej razowej,1 szklanka mąki pszennej chlebowej,15 g świeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie),1 szklanka wrzątku, 2 łyżki miodu Wileńskich,1 łyżka masła,1 płaska łyżeczka soli,1 jajko.Przygotowanie: W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)minut do zarumienienia w 190 stopniach.Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki z małymi moimi zmianami :) Użyłam innej mąki i dodałam jej więcej, bo ciasto się trochę kleiło, zamieniłam płatki owsiane na pszenne, nie zmieliłam siemienia lnianego- dodałam je w ziarenkach
Aga w kuchnipodczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego
Zdrowie na języku :PCZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać
chili & sugarorzechami (bez glutenu i cukru) 50g daktyli bez pestek 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie) 40 g oleju kokosowego + 20 g masła 100 ml gorącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/3 łyżeczki soli morskiej łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki syropu klonowego Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy
FitKotskład - mnóstwo cukru i szczypta polepszaczy. A domową słodzimy miodem, albo cukrem trzcinowym, sami decydujemy ile i jakiego cukru dodamy. Składniki na 2 średnie miski: 3 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów w płatkach Skworcu 80 g chipsów kokosowych Skworcu 45 g orzechów laskowych Skworcu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 3 łyżki miodu(...)suszonej miechunki Skworcu 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru trzcinowego Skworcu Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały w płatkach,chipsy kokosowe,sól i cynamon. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z płatkami. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i w czasie nagrzewania do rondelka wkładamy masło
Blondynka Gotujeuzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Qlinarnie i Qlinarniemoim blogu był już przepis na mleko kokosowe , więc teraz pora na owsiane. Robi sie je w zasadzie tak samo jak kokosowe, czy inne rodzaje mlek roślinych, jednak warte jest osobnego wpisu ze względu na to, że jest przepyszne, odżywcze i bardzo bardzo zdrowe. Jako, że ostatnio dietuję (co widać po ilości wpisów), często je piję zamiast(...)słodzę mleko dolewając pół buteleczki soku z brzozy , który uwielbiam. Po dodaniu sezonowych owoców z mleka wychodzą sycące koktaile. Mleko owsiane jest na prawdę pyszne!!! pół szklanki płatków owsianych górskich 2 szklanki wody cynamon(pół łyżeczki), cukier waniliowy (łyżeczka) Płatki zalewamy gorącą szklanką wody i zostawiamy na noc. Rano dolewamy szklankę gorącej wody, przyprawy (niektórzy dodają szczypte
Lubczyk i Waniliaowsiany na ekologicznym mleku z miłki abisyńskiej podany z jogurtem sojowym z Maqui berry, jagodami Goji, pieczonymi kasztanami i pokruszonym ziarnem kakao Criollo KREM OWSIANY /PRZEPIS WŁASNY/ 70 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonące mleko) 450 ml mleka z teff bio (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) szczypta soli kilka kropli ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki sezamowej 2 łyżki
Poranek na słodkopysznego. I tak powstały podawane na ciepło placuszki z owsianki kokosowej :) Przepis dla tych, którzy ciągle poszukują nowych inspiracji lub niekoniecznie lubią kleistą owsianą papkę :) Składniki : 5 łyżek płatków owsianych 100 ml mleka 100 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko Płatki zalać mlekiem i wodą, dodać miód i wiórki. Gotować
Chocolate Muffin Blogdżemem słodzonym fruktozą. Dłuuuugo to jadłam i bardzo mi smakowało. Potem zmieniłam na różnego rodzaju koktajle, eliksiry itp, a jeszcze później wróciłam (bo lata temu takie danka jadałam) do płatków owsianych na surowo z dodatkami czyli surówek piękności . I tak na zmianę raz to, kilka dni tamto. Aż kiedyś zrobiłam sobie śniadanie zupełnie dla mnie nietypowe, czyli naleśniki, które zawsze(...)inną wariację na temat. Dzisiaj na poczekaniu skomponowałam omlet, nadziałam go uprażonym jabłkiem i z wielkim smakiem pochłonęłam:) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * 2 łyżki otrąb owsianych * łyżka płatków owsianych * 2 łyżki mleka * łyżeczka fruktozy + trochę na wierzch * jedno jabłko, moje było twarde i bardzo słodkie, lepsze by były lekko kwaskowate * kostka czekolady gorzkiej * łyżeczka masła
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne, zdrowe batoniki z płatkami kukurydzianymi, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i ogromną ilością bakalii. Całość łączy miód, olej kokosowy i masło orzechowe, a aromatyczny cynamon dodaje świetnego posmaku. Na stronie znajduje się również podobny przepis na batoniki owsiane, zachęcam do zapoznania się z nim. Bezglutenowe batoniki owsiane -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPyszne, zdrowe batoniki z płatkami kukurydzianymi, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i ogromną ilością bakalii. Całość łączy miód, olej kokosowy i masło orzechowe, a aromatyczny cynamon dodaje świetnego posmaku. Na stronie znajduje się również podobny przepis na batoniki owsiane, zachęcam do zapoznania się z nim. Bezglutenowe batoniki owsiane -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikdeserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąka owsiana . Tak samo, jak płatki owsiane jest rozpoznawana i często wykorzystywana przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje się jako mieszanka do wypieku pieczywa lub do mniejszych deserów, ze względu na swój lekko orzechowy posmak. Mąka jęczmienna
zdrowo i aktywnie